SZEMA-blog

A SZEMA - Liberális Párt hivatalos blogoldala

Alapelveink

Utolsó kommentek

  • István Szlis: Hát értem én a pedagógusok nagy része egyszerü pedagógus. Éstessékmondani milyen az bonyolutpedagógus? (2015.08.02. 19:30) A pedagógusok magányossága
  • KUHULIN: @$$$=$$$: Mit vársz egy kamu-pártól??? (2015.02.27. 14:08) Bohócországban élünk
  • nnnnnnnn: a 37485dik libsi picsogást olvashattuk. (2015.02.27. 13:35) Bohócországban élünk
  • Idusz: Népszavazással elfogadott törvénnyel igen. (2015.02.27. 08:40) A semmiségi törvény
  • maxval bircaman felelős szerkesztő: A feles döntéssel meghozott semmisség alapján nem helyezhető hatályon kívül kétharmados jogszabály. (2015.02.27. 07:07) A semmiségi törvény
  • Utolsó 20

SZEMA a facebookon

2013.07.25. 19:01 Ungár

A Fideszt le lehet győzni! (Avagy nem akarunk több vezért!)

Úgy tűnik, egyre nagyobb tömegek számára világos, hogy a Fideszt le kell váltani, és hogy ez csak ellenzéki összefogással lehetséges.  Abban is konszenzus van, hogy ennek az a módja, hogy minden választási kerületben csak egy demokratikus ellenzéki jelölt indul a Fidesszel és a Jobbikkal szemben.

Ugyanakkor a közvélemény- kutatási adatok szerint a Fidesz erősen vezet. Már ha igazat válaszolnak az emberek. Azt már több közvélemény-kutató leírta, hogy több százezer szavazó rejtőzködik. Van álláspontjuk, tudják, hogy kire fognak szavazni, de nem árulják el. De azt a közvélemény-kutatók nem tudják még megbecsülni sem, hogy hány ember nem mond igazat.

 Minden okuk megvan arra, hogy ne mondjanak igazat. Még egy közepes méretű városban is kétséges, hogy a kérdezőbiztos nem adja-e tovább a hallottakat, nemhogy egy faluban. A félelem pedig nagy úr! Az ötven felettieknek komoly gyakorlatuk van abban, hogy mást mondanak otthon, mint az iskolában, munkahelyen, nyilvános helyeken.

Az év eleje óta a Fidesz tábora hónapról hónapra növekszik. Ez az adat sem az elmúlt huszonhárom év trendjébe nem illeszkedik, sem azzal nincs összhangban, hogy jelenleg a lakosság kétharmada elégedetlen a kormány teljesítményével és le akarja váltani a hatalmon lévőket. Vagy az nem igaz, hogy a Fidesz-tábor nő, vagy az, hogy az elégedetlenség nő.

Ha pedig sok ember csak azt hazudja, hogy a Fideszre fog szavazni, akkor bizony nem érdemes a közvélemény-kutatásokból kiindulni. Mert az igazságot nem fogjuk tudni kihámozni.

Hiszen, ha csak félmillió embert reprezentáló válaszadó hazudja azt, hogy a Fideszre fog szavazni, miközben valójában mondjuk az E14-re, az MSZP-re vagy ne adj’ Isten a Jobbikra vagy valamelyik kis pártra  voksolna, máris annyi szavazója marad a Fidesznek, amennyi éppen elég a vereséghez. Ha ehhez hozzáadjuk a több mint félmillió rejtőzködőt, akik bizonyára nem a Fidesz iránti szeretetüket és lojalitásukat dugdossák, akkor bizony a Fidesz nagyon is megverhető.

Már csak az a kérdés, hogy melyik megoldás hoz több szavazatot. Ha egyetlen közös listát állít a demokratikus ellenzék, vagy ha kettőt. Én azt szeretném, ha legalább arról dönthetnék, hogy melyik listára szavazok. Nagyon szubjektív, amit mondok, de szerintem többen adják szívesen a szavazatukat, ha választhatnak. Az egyéni jelölt esetében már amúgy sem választhatnak a demokratikus szavazók. Egy lesz, tetszik, nem tetszik, őrá kell majd szavazni. De legalább a listák közt választhassunk!

A szocialisták azzal szeretnek érvelni, hogy csak egy miniszterelnök-jelölt lehet, egy embernek kell Orbánnal szemben felvenni a kesztyűt. Ennél nagyobb butaságot rég hallottam!

Aki belemegy ebbe a játékba, az Orbánék utcájába sétál be.  Vezér a vezérrel szemben, egy a zászló és hasonló bornírtságok.  Már Gyurcsány mellett is így érveltek a szocik: csak egy hasonszőrű tudja Orbánt legyőzni, mondták. És láthatjuk, a hatalom megszerzése és az ahhoz való görcsös ragaszkodás Orbánt kétharmaddal röpítette vissza a csúcsra.

Kedves MSZP és Együtt 2014-PM, szálljatok már végre ki a Fidesz ringlispíljéből, és viselkedjetek úgy, ahogy a szabadságot, a demokráciát, a méltányosságot, a többpártrendszert, a fékek és ellensúlyok rendszerét támogató demokratikus szavazók szeretnék! Már csak azért is, mert ők a ti potenciális szavazóitok! Ne a vezért, hanem a konszenzust keressétek. Ne egymást akarjátok legyőzni, hanem az együttműködést mutassátok fel.  A tartalmi kérdések után együttműködést az okos és arányos jelöltállításban.

Egymás nélkül nem fog menni, és ez így van jól. Hiszen sokan vagyunk, akik nem akarunk kétpártrendszert, nem akarunk több küldetéstudatos vezért, hanem „csak” egy élhető, európai demokratikus országot! Erre kell kérni a választóktól a mandátumot, és győzni fogunk. 

296 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://szema.blog.hu/api/trackback/id/tr645426483

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.26. 11:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valaki senki 2013.07.26. 08:38:57

Jó. Kérdés, hog ya személyes ambíciók fölé tud-e emelkedni, a hazaszeretet.Egyébként, ez elég fontos , és árulkodó kérdés is... Ha képesek rá, megérdemlik a szavazatot. Ha nem, akkor már megin csak szar és mégszarabb közötti választásról fog szólni a szavazás...

lavór 2013.07.26. 08:43:02

Le lehet, persze. Csak még mindig nincs olyan párt, szervezet, akire érdemes is lenne leváltani. Akinek van egy kis esze, már csomagol vagy el is ment. az itthon maradtak meg úgyis irányításra vágynak, meg is kapják.

OkoskaTo:rp 2013.07.26. 08:54:32

Kedves Ungár úgy látszik, nem olvasta végig elég alaposan a választási törvényt, mielőtt itt két listával jön.
Én sem szeretem az MSZP-t, de a lerendezés módja talán az lenne, hogy _először_ elzavarja Orbánt az ellenzéki összefogás, kitakarítják a választási törvényt, és utána magukat feloszlatva jön egy rendes választás, a régi szabályok szerint, vagy akár 1%-ra csökkentett küszöbbel.

sárospataki 2013.07.26. 08:55:26

Ez a "wishful thinking" egyik tökéletes példája, megfűszerezve némi újbalos bullshittel (ellenzéki összefogás, demokratikus ellenzék).

Másrészt semmi, még a Jobbik esetleges választási győzelme sem indokolja, hogy épeszű ember a szocikra szavazzon.

ursus artos 2013.07.26. 08:55:28

"Az ötven felettieknek komoly gyakorlatuk van abban, hogy mást mondanak otthon, mint az iskolában,..."
Az ötven felettiek az iskolában? Ez ám az élethosszig tartó tanulás.
Vagy az ötven feletti tanárokra gondoltál?

ursus artos 2013.07.26. 08:58:48

@OkoskaTo:rp: "a régi szabályok szerint, vagy akár 1%-ra csökkentett küszöbbel. "
Vagyis ismét 365 fős parlamentre van szükség.
A probléma az már 10 éve, hogy nem jól működik az ország: a közigazgatás, az oktatás az egészségügy, az adómorál és lehetne tovább sorolni. Orbánék erre most adtak egy választ. Az, hogy jó vagy nem azt azért nem lehet reálisan eldönteni 4 év alatt. Mindazonáltal ha meg nem jó akkor inkább csak "finomhangolásra" van szükség, mintsem vissza a rajtvonalhoz.

2013.07.26. 08:59:18

@ursus artos: Az ötven felettiek az iskolában? "

Fú, vazze! Te magyarul hol tanultál? Mert komoly szövegértési problémáid vannak.

♔batyu♔ 2013.07.26. 08:59:43

Úgy néz ki, ballibsiket nagyon nem akarnak.

ursus artos 2013.07.26. 09:00:46

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Mert komoly szövegértési problémáid vannak. "
Azt se tudod az mi...

Atrox 2013.07.26. 09:01:57

Ja, én sem bírom a Fideszt, nem is fogok rájuk szavazni. De ez nem egyenértékű azzal, hogy erre a töketlen, béna, százszor leszerepelt mostani ellenzéki/demokrata/szocialista/liberális/összefogós szarkupac bármelyik emberére szavaznék. És ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül, így önbecsapás, ha az ellenzék ezeket a szavazatokat alapból magának számítja be. Persze felőlem, mindenki azzal hitegeti magát, amivel akarja...

Rwindx 2013.07.26. 09:04:02

Már az emberek is hazudnak, hajaj milyen fasza demokráciát lehetne építeni "10 millió fasiszta" országából...

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2013.07.26. 09:05:27

Hmmm...es mi van ha sokan azt hazudjak a felmeresekkor, h nem a Fideszre akarnak szavazni, mikozben megis, de felnek, mert 1998 ota megtanultak, h 1998 ota csak a ballibdemokat illik mondani ilyenkor, mert kulonben rohadtnacifasisztakomcsiberencnek titulalja oket az intellektualis foggel atitatott masik oldal? :)

magyar ember teli szájjal 2013.07.26. 09:07:11

Önámítás.

A "demokratikus" meg "piacbarát" ellenzéket a Milla (apu pénzéből élő léhűtők), a PM (átlagkeresetnél nagyobb jövedelemre már vicsorgó szélbalosok), egy tűzoltószakszervezet ("mindenki szülessen nyugdíjas rendőrnek"), az MSZP (Lendvai, Baja), a DK (Gyurcsány), Schmuck Andor, ezek adják.

Tudomásul kéne venni hogy ezekkel szemben még egy trafikmutyis-kuszaszemes Fidesz is teljesen elfogadható alternatíva.

tamas11 2013.07.26. 09:07:39

@valaki senki:
már rég a személyes ambíciók fölé emelkedett a hazaszeretet.. Csak nem kötik a fidesz orrára, ki az "igazi" jelölt...(ha van) Illetve: nem is döntik el, kiforrott , látható szavazói akaratok ismerete híján. Van demokratikus deficit, de morzsányi a fidesz-praxishoz képest.
A bejegyzésről pedig csak annyit: Sajnos, aki most fél, azok egy része a szavazófülkében is félni fog. Finomabban fogalmazva: igazodnának a többségi állásponthoz. Lásd: zemeberek nemzetiesség a mainstream propaganda szóhasználatában.

Csetepaté márki 2013.07.26. 09:08:48

A kerdes: ki tudna jelenleg egy kormanyt iranyitani, egy partot, vagy partokat kontrollalni, kezben tartani, a civakodast es atlathatatlan hatteralkukat redukalni,iranyt adni a politikanak?
Mesterhazy vagy Bajnai?
A valasz:Orban.

peti6 2013.07.26. 09:08:53

Ilyen marhaságot is csak az indexen lehet olvasni. A bogíró azt mondja, hogy a megkérdezettek nagy része félelemből mondja, hogy a Fideszre szavaz, azért nő a Fidesz támogatottsága. Ugyanakkor azt írja, hogy a megkérdezettek nagy része kormányváltást akar. Akkor most félnek, vagy nem félnek a megkérdezettek? Mert amit a bolg szerzője leírt az egy nagy ellentmondás. Egyébként meg teljesen mindegy itt a "nagy demokratikus ellenzéki összeborulás" az szinte 100%, hogy a Fidesz nyer 14-ben, sőt a 2/3 sem kizárt. Be kell látni, hogy nincs ellenzék, ami van is megosztott, programjuk egyetlen dologból áll : elzavarni Orbánt. Ez pedig igencsak soványka még a győzelemre való gondolásra is.

kjoji 2013.07.26. 09:09:45

@jobbdemokrata:
azért engem cseppet sem zavar ez a minősítés, főleg, ha egy ilyen szdsz címpéldánytól származik, akkor még jól is esik...

wiki-lék 2013.07.26. 09:13:33

Aszongya: "Minden okuk megvan arra, hogy ne mondjanak igazat. Még egy közepes méretű városban is kétséges, hogy a kérdezőbiztos nem adja-e tovább a hallottakat, nemhogy egy faluban. A félelem pedig nagy úr!"

A minap még az vót zújságba-tévébe, hogy úton-útfélen MINDENKI KIMONDJA, hogy Orbán takaroggy! meg elég, stb. Úgyhogy itt valami nem kerek, azaz a cikk irója szvsz lóditott, nem kicsit...

"Az ötven felettieknek komoly gyakorlatuk van abban, hogy mást mondanak otthon, mint az iskolában, munkahelyen, nyilvános helyeken."
Ez is szép! De a cikk irója, na ő tuggya! Ehhh...

Radics1000 2013.07.26. 09:13:43

Aztán miért is kellene legyőzni a FIDESZ-t? Gyenge, rossz komcsi propaganda ez a vezérezés. Értem én, hogy savanyú a szőlő, de a FIDESZ-nek nincs alternatívája. LMP egy vicc, az MSZP viccnek is rossz, a Jobbikban túl sok a hülye. Bajnai ... :D Miért akartok magatoknak rosszat?

2llkedő 2013.07.26. 09:15:27

@magyar ember teli szájjal: "Tudomásul kéne venni hogy ezekkel szemben még egy trafikmutyis-kuszaszemes Fidesz is teljesen elfogadható alternatíva."

Ha már így is, úgy is meghalunk, akkor legalább ne szenvedjünk sokat, legyen a gyors halál.

2llkedő 2013.07.26. 09:16:11

@Radics1000: "de a FIDESZ-nek nincs alternatívája. "

Mindennek van alternatívája.

Kacsura 2013.07.26. 09:17:00

@Atrox: Na de akkor mi lesz?
Klassz, hogy annyian nyugtatják magukat, hogy erre biztos nem, na de a többire sem.
Szuper.
Akkor elő a farbával, hátha te tudsz országmentő programot csinálni, halljuk, ki tudja, tán még követőid is lesznek.
De hagyjuk már a süket dumát, hogy ez ezért nem jó, a másik meg azért nem jó. Bizony, nekünk ez jutott, a kevésbé szart kell választani.

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.07.26. 09:18:37

Micsoda hülyeség. Angyalföldet viszi az MSZP, keleten pár körzetet a Jobbik, azt csá.

Sokkal több fideszes van ennél, csak a hangoskodók miatt inkább hallgatnak.

dimitrij 2013.07.26. 09:22:11

rejtőzködök és passzívak magasarányát minden épeszű párt a maga céljára próbálja felhasználni, a maszop, meg az együtt pm mozgosítana, szavazatokat gyűjtene, kevés sikerrel, a fidesz meg hűti a mérséklet szavazók hajlandóságát, a szélen próbál erősíteni, a jobbiktól elszívni szavazatokat, illetve a saját bázisuk hajnadóságát próbálja növelni.

fontos azt is látni, hogy a valóság és a fidesz által megjeleníteni kívánt valóságkép között egyre nagyobb a távolság, nyílik az olló, mind többen és többen látják úgy, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, de azt is fontos észrevenni, hogy nincs olyan párt, amelyik alkalmas lenne arra, hogy valódi alternatívát nyújtson, aki meg képes erre, az teljességel jelentéktelen.

az kedves szerzőnek abban igaza van, hogy nem a valóságot mérik a közvéleménykutatók, mert ekkora rejtőzködő arány mellett nincs az a módszer, ami a valós eredményt jeleníten meg. láttunk hasonlót 2002-ben, akkor csak egy kutatócég volt hibahatáron belül, érzésem szerint most még nagyobb lesz az eltérés.

ráadásul a választási rendszer is más, ami további zavarokat okozhat, nem feltétlen olyan eredménnyel, amit a fidesz vár.

SnakeHB 2013.07.26. 09:22:11

@Csetepaté márki:

"atlathatatlan hatteralkukat redukalni"

Hát Orbán alatt ezek pont, hogy nem redukálódtak. A többiben igazad van, csakhogy ezt diktatórikus eszközökkel teszi. Irányt is ad, de nem azt, amire ennek az országnak szüksége van...

dimitrij 2013.07.26. 09:23:57

@magyar ember teli szájjal:

"Tudomásul kéne venni hogy ezekkel szemben még egy trafikmutyis-kuszaszemes Fidesz is teljesen elfogadható alternatíva."

önámítás: a kétdimenziós véglény nem képes a két dimenziót meghaladó gondolatok befogadására. oszt jónapot...

Blogger Géza 2013.07.26. 09:24:36

@sárospataki lány: Raadás7ul nem csak wishful thinking, de elég sok baromság van beleszőve.

1) Az elégedetlenek aránya igazából semmit nem mér, Magyarországon mindig mindenki elégedetlen. Az ellenzékkel is. Attól még nem feltétlenül fog elmenni és balos (az ő szóhasználatukban: "demokratikus") pártra szavazni. Amúgy az elégedetlenek aránya az utóbbi időben erőteljes csökkenésnek indult - vélhetően ebben a hazai lakossági fogyasztás megindult emelkedése nem kis szerepet játszik. És ebben még a pedagógus béremelések hatása nincs is benne.

2) A közvélemény-kutatók egyéb kérdésekkel igenis tudják becsülni, ki mit fog tenni valójában a szavazáskor - ezért is szokták általában (!) elég jól eltalálni (2010-ben is) a végeredményt.

3) De ha nem hiszünk egyik közvélemény-kutatónak sem (a Fidesz tekintetében elég nagy az összhang mindegyikőjük közt), akkor meg lehet nézni az időköziket : ott is ugyanazok a trendek.

4) Valamilyen rejtélyes okból minden lúzer azt hiszi, hogy a bizonytalanok majd mind pont őrá (és szövetségeseire) fognak szavazni: ez nyilván nem így van, azok ugyanúgy megoszlanak. Az bizonytalanok számának elmúlt hónapokban megfigyelhető csökkenése pont, hogy a Fidesz erősödését hozta magával: logikus, a 2010-es Fidesz szavazók elbizonytalanadó része az pozitív események (sikeres árvízi védekezés, EU megfutamodása telekomadó ügyben, deficiteljárás vége, rezsicsökkentések, beinduló növedekés és fogyasztás, devizahitelek problémájának újbóli elővétele) hatására kezd ismét aktív (és nem bizonytalan) Fidesz-szavazóvá válni.

5) Ha a baloldal még egy konszenzusos, támogatott miniszterelnök-jelölttel sem tud előállni, azzal igen nagy hátrányba kerül a kampányban, hiszen az nem kis részben személyek (és nem feltétlenül ideológiák) versenye is. Így is a folyton egymással marakodó, rivalizáló, egymást ekéző banda képét mutatják.

Scagnetti 2013.07.26. 09:25:53

@OkoskaTo:rp: "Én sem szeretem az MSZP-t, de a lerendezés módja talán az lenne, hogy _először_ elzavarja Orbánt az ellenzéki összefogás, kitakarítják a választási törvényt, és utána magukat feloszlatva jön egy rendes választás, a régi szabályok szerint, vagy akár 1%-ra csökkentett küszöbbel."

Ezt el is hiszed? Akárki nyer, az nem fogja feloszlatni magát, hanem itt ül a nyakunkon 4 évig. Hülye lesz kiadni a frissen szerzett hatalmat a kezéből, hogy bevállaljon egy újabb választást, amit el is veszíthet. Nem akkora demokraták azok a magukat demokratikusnak nevező senkiházik sem.

EGyébként a Fideszt simán le lehetne váltani, mert van annyira rossz, hogy a többségnek ne hiányozzon. Csak nem az újracsomagolt MSZP-SZDSZ fogja ezt megtenni, mert azok viszont tökéletesen alkalmatlanok a feladatra, és ezt a választó is tudja.

Feri nagyapa 2013.07.26. 09:32:21

@Kacsura: miért kellene valamelyik szart választani? Nem lehetne végre tisztességes alternatívát kínálni? Azt azért Te is tudod, hogy a politikai színtérre nem egyszerű betörni, hiába vagyok rendes gyerek, jó programmal, ha csak kevesekhez jutok el... :) A rejtőzködőnek hitt szavazók jórésze nem rejtőzködő, hanem nem-szavazó lesz jövőre, miként az a környezetemben is tapasztalható. Nagy a kiábrándultsdág a magyar politikai "elitből"...

♔batyu♔ 2013.07.26. 09:32:22

@Scagnetti: Azért nem váltják le a fideszt, mert akik a helyükre kerülnének, azok sem fogják a hiteleket saját zsebből fizetni.

Viszont hogy béke legyen a multikkal, megemelik az egyéni vállalkozókat és a bérmunkások adóit és persze rezsicsökkentés sincs, hanem növekedés van.

Végül is az MSZP-SZDSZ is azt csinálta, hogy amikor szarban volt, az EVA-t megemelte 15%-al. Persze sokan voltak akik azt mondták, úgy kell nekik. Viszont vagy 100.000 EVA-s és családja, olyan összesen 300.000 fő automatikusan fideszes lett.

odamondom 2013.07.26. 09:33:52

A narancs még csak belülről rohadt, ezért kevesek látják ezt. Vannak néhányan akik már észrevették külsejének fonnyadását is.
Ahhoz viszont kell még 4 év, hogy a héja is lerohadjon, megmutatva a belső részek romlottságát.

dimitrij 2013.07.26. 09:35:09

@Scagnetti:

"Ezt el is hiszed? Akárki nyer, az nem fogja feloszlatni magát, hanem itt ül a nyakunkon 4 évig."

érdemes lenne kicsit gondolkodni hozzászólás, pláne leugatás előtt.

van egy jelenség, úgy hívják igazodás. a választásokat követő hónapokban a választást megnyerő párt támogatottsága nő, illetve a megkérdezettek nagyobb százaléka gondolja úgy, hogy a győztesre szavazott, mint a valóságban (ez alól talán csak 2006 kivétel).

ezen jelenség, illetve határozott kormányzati lépések, illetve annak deklarálása, hogy elmúlt huszon pár év téves irány volt, még hozhat is további szavazatokat. muníció pedig lesz bőven, nem csak a trafikügy, de sok más olyan dolog is előkerülhet, ami eddig nem került nyilvánosságra, de alkalmas arra, hogy a válsztók nagy csoportjainak preferenciáját befolyásolja.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2013.07.26. 09:36:38

@odamondom: micsoda hasonlat!!! a szegfű pedig már rég elrohadt Kádár sírján, a távolban pedig egy szabad madár és egy liba teteme hever a füvön... :D

tamas11 2013.07.26. 09:36:39

@sárospataki lány:
csak a te számodra ez a kérdés, az előrecsomagolt válasz. Képzelj olyat, hogy nincsenek "szocik". Akikre gondolnod kéne, azokat tömegesen hideg rázza Orbánéktól. ÉS: keresik a "megoldást". Szerintem okkal-joggal. ( a jobbik győzelme pedig fikció)

Kacsura 2013.07.26. 09:37:45

@Feri nagyapa: És akkor mi lesz most? Maradjon minden a régiben? Így jó, ahogy most van?

Reszelő Aladár 2013.07.26. 09:39:22

Azért megnézem majd, hogy a közmunkások között hogyan lehet majd demokráciaféltéssel kampányolni.
A flimekben létezik olyan, hogy "jobb szabadon meghalni, mint rabként élni", a való életben aligha.
Ha azt is belevesszük, hogy nem kell félni semmitől.

Posztoló:
Őszintén, te mitől rettegsz?

Blogger Géza 2013.07.26. 09:39:51

@OkoskaTo:rp: " a régi szabályok szerint," ez már csak azért sem valósulhat meg, mert a választási törvény 2/3-os, ahhoz meg tényleg nagyon elvakultnak kell lenni, hogy valaki azt higgye, a Fidesznek egyharmada sem lesz... (az utóbbi 15 évben mindig volt 1/3-a a parlamentben, és most még népszerűbb is)

dimitrij 2013.07.26. 09:40:36

@Scagnetti:

"Csak nem az újracsomagolt MSZP-SZDSZ fogja ezt megtenni, mert azok viszont tökéletesen alkalmatlanok a feladatra, és ezt a választó is tudja. "

van itt pár dolog, amit érdemes lenne észrevenni. Mesterházy előnye a maszop élén pont az, hogy részben függetlenítette magát a korábbi kormány botrányos megítélésétől. egyrészt.

másrészt Gyurcsány volt az, aki 2005 környékén nekilátott a maszop erős embereinek gyengítésének, ez olyan jól sikerült, hogy belebukott, de nem csak ő, hanem az egész párt. újraépíteni a régi rendszert már nem lehet, az új időszakban pedig hullanak ki a Baja Ferik, Szekeresek stb., persze kurva lassan...

Scagnetti 2013.07.26. 09:43:25

@♔batyu♔: Mondjuk az a 15%-os EVA tényleg vérlázítóan alacsony volt, szóval azt nem tudom sajnálni, hogy megemelték.

christophe 2013.07.26. 09:45:42

Hàt,nem szeretnèk most Magyarorszàgon èlni,olvasom a hireket politika,egèszsègugy,munkatorvènykonyve,visszamenoleges torvènyalkotàs(trafik mutyi)munkanèlkulisèg,kozbiztonsàg komplett maffiahàlozat a parlementben,nos nem irigylek benneteket,a holdudvarhoz tartozok,az agymosott zombik pedig ugyis jol el vannak....

Pan Modry 2013.07.26. 09:45:48

Nem akarok tobb vezert, mindig is utaltam a magukat vezernek hivo embereket.
valoban az un vezerek nem sikeresek mint vezetok.

vladimir964 2013.07.26. 09:46:20

A közvélemény kutatásokról a következőket:
1.Ugyebár volt már egyszer egy fidesz kormány, mely még a választás napján is döbrögiszerűen biztos volt a győzelemben épp a közvélemény kutatási eredmények okán. Aztán akkorát bukott, mint Rottenbiller.
2.Mivel magam is dolgoztam kérdezőbiztosként, és tudom, milyen módszerekkel "dolgoztunk"/"dolgoznak" ezért tudom, hogy aki hisz a kapott adatok hitelességében, az egy nagy marha.
Ezen kívül - vállalkozóként:
Felőlem hatalmon lehet akár a Magyar Faszverők Pártja is, ha néhány alapvető dolgot biztosít:
-kiszámítható szabályozási rendszert, melynek határozatai legalábbis 7-8 évig érvényesek maradnak
-valóban vállalkozás- és befektetés ösztönző adó-, bank- és támogatási politikát
-valóban egyenlő feltételeket biztosító versenyszabályozást
-ami szar és nem működik, az menjen tönkre, ne az adóforintokból tartsunk el ingyenélőket és működésképtelen önkormányzatokat, cégeket
Ennyire egyszerű elvárásaim lennének.

Scagnetti 2013.07.26. 09:47:13

@dimitrij: Akkor azon is gondolkodj el, hogy a két választás közötti időszakban, mikor a választó szempontjából semmi érdekes nem történne, az új kormány a töketlenség mintájaként lebegne a választó szeme előtt. (Az pont senkit nem érdekel, hogy mi van az alkotmánnyal, a magyar választó a pénztárcája alapján szavaz.) És mellesleg ehhez 2/3 kell, amit ez a csapat sosem szed össze.

Pár hónap alatt nem hogy növekedne a támogatottságuk, de még csökkenne is.

És ami még fontosabb, láttam már mennyire tud ragaszkodni a hatalmához az MSZP és a Fidesz is. Ha egyszer megkapják, a következő választásig önként sosem fognak lemondani róla.

kicscsávók 2013.07.26. 09:47:28

Kell újabb 4 év, hogy rendesen belebukjon a fidesz a saját hülyeségeibe. A történelem kísértetiesen meg fogja magát ismételni. A szociknak is kellett 2 egymást követő ciklus a szinte teljes megsemmisüléshez. Pontosan ugyanez lesz a fidesszel is, elfogynak a nem létező ellenségek, nem lesz ki ellen harcolni és nem lehet elmúlt8évezni.

dimitrij 2013.07.26. 09:47:51

@odamondom:

vagyi igen, vagy nem... ami fontos, a rohadást az értelmesebbje már látja, ha behúzzák a következő választást, akkor egy Gyurcsány féle forgatókönyvnek is nagy esélye van, két okból: a) nem képesek valós gazdasági növekedés beindítására, ne ma szakértelem, hanem a lojalitás a fő erénye a katonáknak, nincs olyan ember orbán közelében, akit ne jellemezve valami mélyen gyökerező szervilizmus, b) mivel nincs gazdasgi teljesítmény, így újabb és újabb megszorítások kellenek, amelyek idővel elérik a többség ingerküszöbét, akkor viszont egy hirtelen, földcsuszamlás szerű bukás is jó eséllyel kinéz.

nem beszélve az otbán környezetében felbukkanó "Te is fiam, Brutus?" típusú egyedekről. lázár, rogán stb.

Scagnetti 2013.07.26. 09:49:50

@dimitrij: Egyelőre nem látom, hogy hullanának a Baja Ferik és a többiek. A szoci lista 90%-ban ugyanaz, mint 2010-ben volt. Ha majd ebben lényeges változás lesz, akkor lehet várni az új szavazókat is. Mert most csak egy előretolt Mesterházy van, és mögötte egy rakás múmia.

Lord Viktor 2013.07.26. 09:54:59

Az MSZP inkább azért bútorozzon össze Bajnaiékkal, mert különben még a Jobbik is megelőzheti. :D

Anselmo 2013.07.26. 09:59:30

"Az év eleje óta a Fidesz tábora hónapról hónapra növekszik. Ez az adat sem az elmúlt huszonhárom év trendjébe nem illeszkedik..."

Én is a Fideszre fogok szavazni, és nem félelemből mondom, hanem mert így akarom. Ez a rettegős diktatúrás antidemokrata antiszemita izé csak egyes baloldali politikusok és újságírók fantáziavilágában létezik, ez az ő véleményük, nem az enyém, bármennyire is próbálnak meggyőzni róla, hogy mit kell gondolnom.

Azért szavazok a Fideszre mert egy-két dolgot jól csináltak, és bár a trafikmutyi nálam is kiveri a biztosítékot, annyira azért mégsem, mint a baloldal politikusainak látványa, akiktől egyenesen agyfaszt kapok.

barli 2013.07.26. 10:01:52

Mi az a szema egyáltalán?

Két lehetőség van a közvéleménykutatási eredményekre:
1) a kormány rossz, de az ellenzék még rosszabb
2) a kormány nem is olyan rossz

Ebből választhattok, sok sikert :)

dimitrij 2013.07.26. 10:02:06

@Scagnetti: elég sokat gondolkodtam már a témán pajtás, nem írok le olyat, amit ne gondoltam volna végig. most nem a két választás közti időszakről beszélünk, hanem arról a néhány hónapról, amikor a fent írt igazodási jelenség él. egy vesztes pártnak minden esetben le kell vonnia a következttéseket, elemeznie kell a helyzetet (nyalogatnia a sebeket), felelőst kell találnia, tájékoztatnia a küldötteket, alapszervezeteket, tisztújítást kell végrehajtnia, új elnökséget választani, kialakítani az ellenzéi stratégiát. ráaádsul a csökkeni parlametni létszám miatt alapból, de a vesztes választás miatt sokan távolodnak a húsosfezéktól, ami elégedetlenséget, egzistenciális fenyegetettséget eredményethet... ezt okosan fel lehet használni.

nem mondom, hogy így lesz, de ezek olyan lehetőségek, amiket fel lehet használni. ehhez persze rutinos, hosszabb stratégiákban gondolkodni és tervezni képes politikusok kellene... abból meg manapság nincs túl sok. :)

maroz 2013.07.26. 10:04:23

A honi liberalizmus íve:

2008. decembere:

Demszky: "Nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást. A Jobbik nem fogja megelőzni az SZDSZ-t a választásokon."

2013. júniusa:

Szigethy István: "Az lett volna az egyik napirendi pont, hogy hívják össze a küldöttgyűlést, de Szigethy István volt országgyűlési képviselő azt javasolta, hogy tekintettel arra, hogy az SZDSZ de facto már nem létezik (például ápirilis óta nem frissült a honlapja), a küldöttgyűlést nem tudnák megtartani, mert nem lennének küldöttek, ezért a párt kérje az ügyészségtől önmaga feloszlatását."

2013. júliusa:

Ungár: "Ugyanakkor a közvélemény- kutatási adatok szerint a Fidesz erősen vezet. Már ha igazat válaszolnak az emberek."

Szóval már megint azok a rohadék közvélemény-kutatók. Helyes, ez már Demszkynek is bejött, tehát teljesen ésszerű repetázni.

Csókolom, úgy mégis, miben teccenek reménykedni?

dimitrij 2013.07.26. 10:04:56

@Scagnetti: sok a múmia, de az elnökségben már nem, idővel ki kell kopniuk, vagy az szdsz sorsára jutnak... amit én annyira nem bánnék. :)

Brix 2013.07.26. 10:06:43

@Blogger Géza: Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy 2002-ben és 2006-ban, amikor igazán sokan mentek el szavazni, akkor a Fidesz mindig vereséget szenvedett. Ha a választási kampány nagyon kiéleződik, akkor előjöhetnek azok a politikailag inaktív szavazók, akik életszinvonal-csökkenést szenvedtek el a fidesz-kormány alatt, és leadhatják a szavazatukat az ellenzékre. A fidesznek az alsó társadalmi rétegekben nincsenek tartalékai, mivel az eddigi politikájuk leginkább őket sújtotta. Kétségtelen, hogy nagyon gyenge az ellenzék most, de 2014 még nagyon messze van, és addig bekövetkezhet bármilyen fordulat.
Hiába kezd most a Fidesz osztogatni, az elmúlt 3-4 év intézkedéseit nem fogják az emberek elfelejteni. A 2000 milliárdos megszorítást, a szociális rendszer leépítését és a munkavállaló ellenes törvényeket a kisemberek nem felejtik Orbánnak...
Az új parlamentnek az egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy megváltoztassa a választási rendszert. A jelenlegi rendszer egy erős párt túlhatalmának kedvez, amiből következik, hogy a hatalmat megszerző párt az államot saját magánérdekei szerint kihasználja, ahogy most a Fidesz teszi ( és korábban az MSZP-SZDSZ is, persze)
Az egyéni választói körzeteket el kell törölni, és 2-3 %-ra leszállítani a bejutási küszöböt.
Minél nagyobb demokráciát kell kialakítani, és az állampolgárok érdekeinek minél artikuláltabb megjelenítését a parlamentben, nem pedig egy párt abszolút hatalmát megerősítő rendszert fenntartani

barli 2013.07.26. 10:09:32

@dimitrij: láttad a "szakpolitikus" tárgyalók listáját, akiket a gordonhoz küldtek?

kekec8 2013.07.26. 10:09:57

Szerintem, nyugodtan bízzatok abban, hogy téves adatokat közölnek a kutatók, és kétharmaddal győz a jelenlegi ellenzéki brancs. A remény hal meg utoljára.

ermi71 2013.07.26. 10:11:55

@Scagnetti: Körülbelül igen. Ez van. Mesterházy megcsináltatta a haját, mondjuk van kettő kevésbé ismert mszp-és aki nyilatkozgat, és azt mondják ez már egy új, kicserélődött párt. De, hogy mit akarnak csinálni, kivel akarják csinálni, ki lesz a minelnök az a homályba vész:) Mindig a van még időnk mantra, majd ősszel stb stb. Megmondta a Bajnai is, hogy kicsi, éppen csak győzelem nem ér semmit. Azzal béna kacsák maradnak, semmit nem tudnak megváltoztatni ami nagy horderejű. Márpedig az szinte kizárható, hogy nekik meglegyen a 2/3. Ahhoz kellene körülbelül 600-700 ezer fidesz szavazó aki otthon marad. Ha nem több.

Lord Viktor 2013.07.26. 10:13:02

@Brix: 1 év alatt csak akkor lesz fordulat, ha a Fidesz valamit nagyon elront. (És ne ilyen pár ezer embert érintő trafikmutyira gondoljál, hanem TÉNYLEG elbarmol valamit.) Viszont ha az általad említett emberek mozgolódnak (vidék, lecsúszott, elkeseredett emberek) azok nem a rózsadombi különítményre fognak szavazni, hanem a Jobbikra, illetve a nyugdíjasok megszokásból az MSZP-re. De hiba lenne a bizonytalanokat az MSZP mellé felírni.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.07.26. 10:13:32

@Anselmo: pontosan. A sok szar közül a fideszében legalább van egy nagy mogyoró, ha megmossuk még meg lehet enni. LOL

dimitrij 2013.07.26. 10:14:07

@barli: ez mennyiben az én problémám? nem politikai preferencia, hanem józan logika mondatja ezt velem... nekem teljesen mindegy, hogy mi lesz maszoppal, kb. hasonló gondolataim vannak róluk, mint a fideszről.

egyébként bizonyos szituációkban nem a legjobb szakértő emberemet küldeném egy ilyen eseményre, hanem azt, aki a legjobb kommunikátor, rafkós, minden hájjal megkent, levágja ha linkel a partner stb.,

Blogger Géza 2013.07.26. 10:14:18

@Brix: 2002-ben és 2006-ban még nem volt Jobbik, és a lúzerréteg jó része most mögöttük áll, így a baloldal tartós, stratégiai vereséget szenvedett. Nem tudom, kit nevezünk kisembernek, de a majd 3 millió nyugdíjas, akitől az MSZP elvette a 13. nyugdíjat, meg a sok százezer közalkalmazott, akitől az MSZP elvette a 13. fizetésüket, szintén emlékeznek...

Szerintem ez választási rendszer évtizedekig érvényben lesz, ugyanis a nagy pártoknak kedvez, és bolondok lennénk kitolni magukkal. Amúgy az ország kormányozhatósága legalább olyan fontos érdek, mint az, hogy minden törpepárt királycsinálónak érezhesse magát. És lássuk be, Magyarországon a koalíciók rosszul működtek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.26. 10:14:57

"Van álláspontjuk, tudják, hogy kire fognak szavazni, de nem árulják el."

Ez mindig így volt. S óriási hiba ezeket ellenzéki szavazóknak gondolni. Az eddigi adatok azt mutatják: a rejtőzködő szavazók között a pártpreferenciák aránya csak egyes szélsőséges pártok esetében tér el jelentősen a nem-rejtőzkődő szavazók preferencáival.

Airgüzü 2013.07.26. 10:15:02

@sárospataki lány: de arra legalább annyira nem, hogy a FIDESZ-re szavazzon. Utáltuk a szocikat, de amit a FIDESZ művel, az ép ésszel nem vállalható.

csillaberk 2013.07.26. 10:17:49

Olyan szomorú, hogy egy hétköznapi nyelvezettel megfogalmazott kutatási beszámolót ilyen kevesen tudnak értelmezni. A fidesz előnye a biztos pártválasztók körében van meg. Ha ezen felülemelkedünk és a világos pártpreferenciákkal nem rendelkező, most vasárnapi választásokra elsétálókat is belevesszük, akkor a fidesznek nincs meg az a hatalmas előnye.
Ugyanakkor az sem vitás, hogy a formálódó ellenzék még nem nyerte meg a középső rétegeket és egyetértek az előttem íróval: a hatalmas középső, pártpreferenciával rendelkező tömeget hiteles arcokkal lehetne megnyerni. Bajnai és Mesterházy valahogy nem vonzó. Például én sem vagyok fideszes, de számomra Bajnai, Mesterházy, Gyurcsány, Orbán, Semjén azonos politikai kategória. Egyik sem vonzó figura. Azt az egyet nem értem, hogy erről hogyhogy nem szólnak az ellenzéki vezéreknek?

Nazarin 2013.07.26. 10:18:30

Kedves blogger! Amit írsz, az önáltatás. Miért olyan meglepő, hogy a kutatásokban nő a Fidesz népszerűsége? Nem hallottál még a rezsicsökkentésről? Ebben az országban, ahol a szavazók jó része annyira nem gondolkodik előre, hogy száz forintért még a saját anyját is eladná, ez a helyes választási stratégia! Még két-három bejelentés, és a négyötöd is meglesz. Lehet beletörődni.

sárospataki 2013.07.26. 10:20:32

@Blogger Géza: 2002-ben azért a k.kutatók ordasmódon beszopták, vagy 10%-ot tévedtek felfele a fidesz esetében (aki ezért elbízta magát, és el is vesztette a választásokat). Az a szomorú, hogy azok az emberek (szdsz, ungár klára, mszp, demokratikus pártok, blabla) épkézláb ötletek és koncepció híján, kormányprogram nélkül, víziók nélkül még mindig azt remélik, hogy véletlenül megnyerik majd a választást.

Egyébként mennyire potens egy ilyen ellenzék, amelyik abban bízik, hogy a jelenlegi kormány véletlenül megnyeri nekik a választást? Amely választási győzelem egyébként is nekik jár, hiszen ők az európai gondolkodás hazai képviselői, nem? Ebben kurvajók voltak, az "értelmiségi", "európai", satöbbi fogalmak kisajátításában. És ha már kisajátították, akkor el is hiszik, hogy jár nekik. Kontraproduktív, hazug, aljas, ravaszdi és ostoba banda.

dimitrij 2013.07.26. 10:21:00

@Blogger Géza: azt azért tegyük hozzá, hogy a jobbik addig parlamenti párt, míg a fidesz érdekei azt kívánkák, amint elindul egy olyan tendencia, aminek hatására mérsékelt szavazókat veszít orbán pártja, akkor a jobbikosoknak tetsző retorikával onnan fognak szavazatokat szipkázni.

lásd devizahitelesek mentésével kapcsolatos akciózás, bayerzsóti cikkek stb.

sárospataki 2013.07.26. 10:22:11

@tamas11: itten ellenzéki összefogásról és v.kerületenként 1 ellenzéki jelöltről volt szó. Ez mit jelent, ha nem szocikra szavazást?

notib 2013.07.26. 10:23:25

UNGÁR: a cím pontatlan, a FIDESZ-t le LEHETNE győzni, HA nem ez az ellenzék lenne...

mert kik győznék le a mai állás szerint ?

Bajnai ? - hát amit főtanácsadóként, kormánymegbízottként, miniszterként, miniszterelnökként előadott, az szánalmas, maximum felszámolóbiztosnak alkalmas, az meg édeskevés, most meg Kóka a legfőbb tanácsadója...

Mesterházy ? - ha azt hiszed, hogy csak Zuschlag volt benne a bulikban, akkor elég nagy homályban élsz, a balszerencséje, hogy szegény zsidókon poénkodott, meg hogy mások is meghallották, enélkül ma is szabadlábon lenne...

vagy a renegát Karácsonyék, vagy a drogos vezér, esetleg Dopman...

vagy a közutálatnak örvendő volt SZDSZ vezetők

na ne röhögtess

a legtehetségesebb emberük, szegény Fletó meg olyan módon lejáratta magát, hogy nála reménytelenebb figura nincs most a palettán...

ha még mindig reménykedsz, hogy erre a töketlen ellenzékre elég nagy számban fognak szavazni, akkor az a Te bajod...

felcsutisuttyo 2013.07.26. 10:25:30

MÁR A KÖZVÉLEMÉNYKUTATÓK IS HŰBÉRESEI A NEMZETI GAZEMBEREKNEK......(leváltani demokratikus úton ugysem lehet...elcsalják a Nemzeti gazemberek a választást...ezt a Bandát és a Diktatúrát CSAK MEGDÖNTENI LEHET !!!!!

Blogger Géza 2013.07.26. 10:26:35

@sárospataki lány: Ha jól emlékszem, a Medián 1%ot tévedett. És tanultak a többiek is az esetből, szakmai hibákat vétettek. És azóta volt 2 parlamenti választás, ahol elég jól eltaláltak mindent. Egyébként azóta részben ki is cserélődtek a szereplők, az akkori nagy leégő Gallup pl most már nem is mér.

notib 2013.07.26. 10:30:41

@felcsutisuttyo: suttyókám, azért a 2006-os választás is érdekes volt, amikor a Jobbik helyett valami furmányos módon az SZDSZ került be a parlamentbe...

de hát ezt egy suttyó hogy venné észre ???

barli 2013.07.26. 10:30:42

@notib:
"a legtehetségesebb emberük, szegény Fletó meg olyan módon lejáratta magát, hogy nála reménytelenebb figura nincs most a palettán..."

Dehát 2006ban felmosta a zorbánnal a padlót a tévébe :)

Blogger Géza 2013.07.26. 10:30:48

@dimitrij: Azt, hogy a Jobbik parlamenti párt-e, nem a Fidesz dönti el, hanem a szavazók. Ha ez csak a Fideszen múlna, sokkal jobb lenne neki, ha nem lenne Jobbik. Monopolizált jobboldalként automatikusan nyerne.

notib 2013.07.26. 10:35:46

@dimitrij: kis butus, Mesterházy, Gyurcsány és Zuschlag egy csapatban volt, gondolod, hogy csak Fletó és Zuschlag volt a hunyó ???

Lord Viktor 2013.07.26. 10:37:49

@Blogger Géza: valóban, de a Fidesznek azért jó, hogy van a Jobbik.
Egyrészt jobboldali felszívó erő. Aki kiábrándult a Fideszből, nem lesz auto baloldali, sőt. Viszont ahelyett, hogy nem megy el szavazni, vagy kényszerből mégis balra szavazna, van egy párt a jobboldalon, aki felszívja, így elvéve szavazatokat a baloldaltól.
Másrészt bár a Jobbik politikájában vannak necces részek, többnyire vannak értelmes javaslataik, amiket a Fidesz szépen leszavaz, majd pár hét/hónap után saját ötletként ad be.
A Fidesznek igenis jó, ha ott a Jobbik, és mivel a mainstream média rengetegszer elhallgatja a Jobbik véleményét, egy ötlettelen, koncepciótlan pártként beállítva őket, nem jelentenek Orbánékra veszélyt, mivel nem jutnak el széles rétegekhez, így megerősödni sem tudnak.

ermi71 2013.07.26. 10:39:11

Ötletek ígéretek kifogyhatatlanok. Elég egy olyan ígéret, hogy mivel sokat tett az ország azért, hogy az EU túlzott deficit eljárása megszűnjön 1 évre vagy 2 évre visszaállítja a 13 havi nyugdíjat. Köszönetképpen az áldozatok meghozásáért:) Meg még lehet egy pár dolgot belengetni.Máris megvan a győzelem. Ügyesebben kell csinálni mint a másik párt, ez van amióta világ a világ.

notib 2013.07.26. 10:39:23

@csillaberk: a szavazást a biztos pártválasztók döntik el, aztán megy a szokásos számháború, hogy a választásra jogosultak hány százaléka szavazott, mennyire legitim a megválasztott
kormány...

tamas11 2013.07.26. 10:39:43

@sárospataki lány: hibásan, hiányosan fogalmaztam, tulképp javasolni akartam, hogy szakadj el a régi kategóriáktól, mert azokkal csak rosszul határozható meg egy új helyzet. Persze, nehezen is képzelhető el. Szerintem ezek már MÁSKÉNT határozzák meg magukat. (te nyilván nem hiszel ebben, egyszerűen nem akarod őket).

notib 2013.07.26. 10:41:00

@Nazarin: ja, meg az MSZP-s 16000.- Ft-os csekk, meg 13. havi, 14, havi nyugdíj...

vagy azt már elfelejtetted ???

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.26. 10:42:19

le lehet győzni a fideszt?
lehet.
tud ehhez érdemben hozzátenni a szema?
nem

notib 2013.07.26. 10:43:22

@kicscsávók: ja meg újabb és újabb 4 év, amíg a jelenlegi "ellenzék" bohócai le nem kopnak a palettáról...

Sir Galahad 2013.07.26. 10:44:08

A szerző ellentmondást vél felfedezni abban, hogy a többség elégedetlen a kormánnyal, mégis a Fidesz népszerűsége nő. Nos, nincs itt ellentmondás: a helyzet az, hogy az ellenzékkel még inkább elégedetlenek a választók. A Sonda Ipsos ugye nem Fidesz-bérenc, de ezt közölte: nol.hu/belfold/nem_tetszik_a_kormany_a_valasztoknak__de_az_ellenzek_sem

high up! 2013.07.26. 10:47:15

A ballibsi klán nem tudja leváltani az Orbanescu klánt, kár a disznónak makkal álmodni!

Az egyetlen megoldás a még normálisnak megmaradt mintegy 1-1,5 millió magyarnak egy Ángyán párt, esetleg megfejelve az LMP-vel.

Ez lenne egy polgári-vidéki-budapesti kávéházi gyűjtőpárt azoknak, akik nem akarnak bocialista illetve fidióta uralomra szavazni.

Aztán az a helyzet állna elő, miszerint enélkül a párt nélkül nincs kormányzati többség. És ekkor ez a normális emberek pártja vagy koalíción belül, vagy egy kisebbségi kormányt kívülről támogatva gyakorlatilag diktálná a törvényhozást.

Marha érdekes lenne, hogy egy kisebbségi kormányzás esetében, gyakorlatilag az ellenzék akaratát is törvényerőre lehet emelni, mert a mérleg nyelve pártja nem elkötelezett egyik maffia párt fele sem, hanem csak a progresszív törvények fele.

barli 2013.07.26. 10:47:34

szerintem legyen Lothar Matthäus a közös miniszterelnökjelölt. Lehet, hogy több esélye lenne..

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.26. 10:49:11

A Fidesz népszerűsége azért nő, mert pontosan azt csinálják, amit a zemberek elvárnak tőlük. Ugyanis a zemberek nagy részének egy erősen piacellenes és ellenségkép alkotó program kell. Hogy ez szakadékba viszi az országot? Az egy dolog, de ettől még annak a politikai erőnek, amelyik le szeretné verni a Fideszt, ebben kellene még jobbnak lennie.

buday008 2013.07.26. 10:49:13

Aztán miért is kellene legyőzni a FIDESZ-t?"

Most őszintén aki ilyet leír az normális??? Nem látja ezta dúlást rablást szakmai alkalmatlanságot?? nem volt dolga helyi önkormányzattal? Nincs autója? Nincs vállalkozása? Nincs munkahelye? Boltba nem jár? Bankszámlája sincs? Nem eszik? Nem fizet rezsit?---mert maximum akkor tudja azt hazudni hogy a fidesz az előtte levő 20 év bármelyik kormányánál is jobb?? A fideszt nem csak hogy le kell győzni de az általa összegründolt szarkupacit is ki kell dobni a ganédombra.. A klf pozíciokba ültetett bohócaival együtt.. Miért kell a "demokratikus ellenzékre " szavazni?--merta kisebb rossz is jobb mint a nagyobb , illetve a jobbiknak még annyi esélye sincs. Nem beszélve a szokásos zsidozó felszólalásaikból kiindulva borítékolható az államcsőd..

buday008 2013.07.26. 10:51:40

Mondjuk a magam részéről valahol leszaroma választást...az a fideszes sleppnek fontos... Magam részéről jó a görög , bolgár, egyiptomi megoldás is...azt mehetnek Isten hírével

buday008 2013.07.26. 10:54:59

@Ensiada Arkoveitie: Nem mondanám... Egy normális politikai erőnek türelmesnek kell lennie és végig hitelesnek. Nem kel belemennie a fideszes ígérgetésbe. Állandóan készenlétbe kell lennie egy árnyék kormányal és egy szakmai programmal. Semmi mást nem kell tennie csak a fidesz aktuális hülyeségének káros hatásást elmagyarázni az átlagember részére...Nyugodtan várni amikor az embereknek egyszer csak elegük lesz !! Mert nagyon gyorsan tud fordulni a kocka..

dimitrij 2013.07.26. 10:57:21

@Blogger Géza: tévedés, súlyos. ha nagy a baj képesek lesznek kriminalizálni a jobbikot, hogy szavazni se lehessen rájuk. addig marad a kommunikációs ügyeskedés, kövér, bayer stb. felhsználásával.

dimitrij 2013.07.26. 11:03:11

@notib: hülyegyerek, ki a nagyobb játékos zuschlag, vagy lázás? vagy te azoknak a gyökereknek a csoportjába tartozol, akik csak az egyik tömb korrupciós ügyeit látod? :) eriggy haza, pucolj krumplit...

különvélemény 2013.07.26. 11:08:26

@OkoskaTo:rp: "_először_ elzavarja Orbánt az ellenzéki összefogás, kitakarítják a választási törvényt, és utána magukat feloszlatva jön egy rendes választás, a régi szabályok szerint, vagy akár 1%-ra csökkentett küszöbbel."

Mit szívsz? Jó cucc lehet...

notib 2013.07.26. 11:09:03

@odamondom: ebben az vicc, hogy az "ellenzék" hagyományos része (MSZP, DK, Bajnaiék Kókával) is kívül-belül rothadt, az LMP és osztódása még csak belülről rothadt, ha hajlandó vagy észrevenni...

christophe 2013.07.26. 11:10:23

@Lord Viktor: '': 1 év alatt csak akkor lesz fordulat, ha a Fidesz valamit nagyon elront''Embereket a Dunàba lonni vagy mire gondolsz?!

dimitrij 2013.07.26. 11:11:56

@high up!: a kisebbségi kormányzást el kell felejteni, egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal el is vérezne, vagy a következő évi költségvetés KT-s vétójával... talán egy kisebbségi fidesz kormány külsős jobbik támogatással élné meg a következő évet.

Moin Moin 2013.07.26. 11:12:10

A "vezér vezéárrel szemben" nem a Fidesz játéka: egyzserűen így működik az ember és minden, egymással bármiben is vetélkedő emberi közösség. A legdemokratikusabb társadalmakban is pártvezérek küzdenek pártvezásekkel: Németországban sem a CDU-t és az SPD-t hasonlítgatja össze Frau Schmidt, vagy Herr Müller, amikor szavaz, hanem Merkelt és Steinbrücköt...

A magyar lennenzék baja, hogy nem rendelkezik egy elvitathatatlan vezetővel - és amikor azt írom, hogy "elvitathatatlan", akkor kifejezetten a képességeire, a tudására és a karizmájára gondolok, nem pedig valami sátáni manipulatív adottságra és szándékra...

Hadd idézzek egy készülő tanulmányunkból:

"Le kéne már vonni annak tanulságát, hogy Magyarország történelmében – úgy a honfoglalásig visszamenően – rendre nagy vezetőegyéniségekhez köthetők azok a periódusok, amikor (legalább időlegesen és viszonylagosan) sikereket ért el a magyarság. Le kell vonni ennek tanulásgát: hogy ez egy olyan nép, amelyik követni szeret inkább és nem önszerveződni.
Ez, persze, basztathatja egyesek világ- és önképét. Lehet erre azt mondani, hogy ez „nem nyugatos” – akár még azt is, hogy „nem demokrata” – de a tény attól még tény marad és annál rosszabbak egy politikai koncepció esélyei, minél kevésbé veszi ezt a tényünket tekintetbe. (Ezzel természetesen nem az állítom, hogy egy „vezércentrikus” politikai koncepció már csupán ettől sikeres lesz – mert nem.)
Azok legtöbbje, akik magukat demokratának tartják, éppen attól frusztrált, hogy nincs meg a „demokraták vezére” – és így arra kényszerülnek, hogy önmaguk próbáljanak „valamilyen megoldást” kiötleni, amire persze (az ahhoz szükséges holisztikus tudás és szintetizáló képességek híján) képtelennek bizonyulnak. Igen: azért van annyi kudarc az ellenzéki oldalon, mert egyszerűen senki sincs, aki egyszerre elég okos, elég tudás birtokában lévő, elég kezdeményezőkész és elég magabiztos lenne ahhoz, hogy belőle igazi vezető válhasson. Csak specialisták, szakemberek és persze mániákusok, meg akarnokok vannak – és az ő részigazságaik és ábrándjaik…

...Ez a helyzet magyarországon, Kedves Klára: nem a "mániák és ábrándok", nem a személyes "hitek" mentén kell és lehet Orbánt legyőzni. Ezek a mániák, ábrándok és hitek vezettek a magyar liberális-progresszív politika csődjáhez és az orbáni kétharmadhoz, nem pedig az, hogy Gyurcsány (úgy, ahogy, átgondolatlanul és felkészületlenül) "vezérként" szerezte meg a hatalmat.

notib 2013.07.26. 11:13:14

Ungár Klárika: az a gond, hogy nem szabad, hanem szabados vagy, ami nagy különbség, mint ahogy az SZDSZ is nem szabad, hanem szabados volt, meg is lett az "eredménye"...

sikerült a LIBERALIZMUS fogalmát szitokszóvá tennetek, és ezt máig nem vettétek észre, ezért számotokra nincs visszaút, szerencsére...

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.07.26. 11:14:27

Miből gondoljátok, hogy a rejtőzködők azt titkolják el, hogy az MSZP-re szavaznánk, és nem azt, hogy a Fideszre?

Magyarországon sikk, alapfelállás, az élet része a folyamatos ellenzékiség. Bárkit megkérdezel az aktuális kormány munkájáról (tök mindegy mit csinál a kormány), az elégedetlen lesz.

Inkább szerintem a kormányhű szavazók egy része, aki kevésbé fanatikus, na ő titkolja el, hogy igazából nem is olyan rossz, amit a Fidesz csinál.

Nem akar céltáblává válni.

Pont ezért gondolom, hogy a Fidesz vastagon megnyeri a választásokat, könnyen lehet, hogy megint kétharmaddal.

dimitrij 2013.07.26. 11:14:54

@buday008: jogos, csak nincs médiafelület, ahol ezt meg lehet tenni... illetve nem volt, ez talán a kermédia adóztatása lévén megoldódik. :) ja, és lesz pár szponzor is, mondjuk az utóbbi egy hét eseményei után Csányi lehet mást fog támogatni...

jet set 2013.07.26. 11:16:55

És mégis kire kellene leváltani a fideszt? Jöjjön újra az mszp és az átnevezett szdsz? Köszi, de akkor már inkább maradjon továbbra is a fidesz. Majd ha lesz valódi alternatíva, akkor lesz érdemes elgondolkodni a váltáson.

Félkifli 2013.07.26. 11:20:47

Megint csak a - látszólag - kisebb rosszat lehet választani, nem a jót.
Jobbiknak és DK-nak nem sok esélyt adok, Jobbik még talán bejut, de éppencsak, inkább csökkeni fog a parlamenti százalékuk, mint nőni (mindenki döntse el maga, hogy ez most neki jó-e, vagy sem, nekem mondjuk a túlbuzgó keresztényieskedés abszolút nem tetszik).
Tehát igazán LMP-re és a libásra lehet szavazni, akik nagy valószínűséggel tényleg be is kerülnek, ebből a libásnak van nagyobb esélye (na most a megnevezésből is látszik, hogy mennyire "tisztelem" és szeretem Bajnait), de lehet, hogy a vége az lesz, hogy az Együtt-re fogok voksolni. Csak azt szeretném, hogy a választások után ne koalíciózzon össze senki senkivel a kormánytöbbség megszerzéséért (in memoriam FKGP, meg ezek a szenteskedők, akik most lefeküdtek Orbánnak és annyira fontosak, hogy hirtelen nem ugrik be a nevük..), hanem azt szeretném, hogy x különféle érdek, kompromisszumos megoldásokra törekedve, némi népszavazásmániával megspékelve alakítsák az országot, mert a demokrácia lassan "elévül".

Félkifli 2013.07.26. 11:22:35

megvan: KDNP!

.. de az utolsó pár sor már-már utópia.

dr Smittpálelnökúr 2013.07.26. 11:23:08

@Radics1000: Hány éves vagy kicsifiú?

Elfelejtetted, hogy a felcsúti bugrist a kedvenc sennylapotok vezető publicistája szólította meg úgy, hogy "Vezénylő tábornok"?
Nem voltál fidesznyik gyűlésen? Katatón állapotban óbégattok: viktor-viktor-viktor!

Talán nem kéne nyalni a seggét a vezérednek, akkor nem neveznék vezérnek. Hanem annak, ami: egy többszörösen bukott, kisebbrendűségi komplexusokkal küzdő elmebeteg hazaáruló tolvajnak.

dimitrij 2013.07.26. 11:24:52

@Józsi bá':

"Miből gondoljátok, hogy a rejtőzködők azt titkolják el, hogy az MSZP-re szavaznánk, és nem azt, hogy a Fideszre?"

azért bazzeg, mert nem az ellnzék fenyegeti mondjuk a tanárok, közmunkások egzisztenciáját, hanem a kormányon lévő erők.

"Magyarországon sikk, alapfelállás, az élet része a folyamatos ellenzékiség. Bárkit megkérdezel az aktuális kormány munkájáról (tök mindegy mit csinál a kormány), az elégedetlen lesz."

csakhogy a közvéleménykutatások nem azt támasztják alá, amit kegyed gondol, ha úgy lenne, akkor a fidesz nem vezetné a felméréseket.

"Inkább szerintem a kormányhű szavazók egy része, aki kevésbé fanatikus, na ő titkolja el, hogy igazából nem is olyan rossz, amit a Fidesz csinál."

hát persze... azok, akik békemeneteznek, székházvédősdit játszanak, polgári körök maradékában pezsegnek, azt fogják mondani, hogy nem a fideszre szavaznak...

"Nem akar céltáblává válni."

kinek-minek a céltáblái, te szerencsétlen? :)

"Pont ezért gondolom, hogy a Fidesz vastagon megnyeri a választásokat, könnyen lehet, hogy megint kétharmaddal."

nyomós érv, engem ebből meggyőzött.

Emiksz 2013.07.26. 11:25:22

"Kedves MSZP aktivisták! A ti választókörzetetekben most nem indítunk MSZP-s jelöltet, csak az Együtt jelöltjét. Dolgozzatok keményen, kell a sok szavazat, hogy ha nyer, ha veszít, szerezzen minél több töredékszavazatot az Együtt listájának, hogy minél több mandátumot kapjon az Együtt lista, akár az MSZP lista kárára is!"

Szerintetek, ez mennyire fogja feltüzelni az MSZP plakátragasztóit, hogy kvázi maguk ellen dolgoznak? Semennyire. Ezért nem lesz kettő lista. Pont.

Bolsi Buster 2013.07.26. 11:26:38

Féltek, bolsik? Annál jobb.

CSENDES 2013.07.26. 11:27:08

@Moin Moin: Amit a vezércentrikusságról irkálsz, az annak a következménye volt, hogy az embereket sötétségben tartották, mert az ostoba és műveletlen emberek vezethetők. Lásd még birkamenet.

Ehhez akarja visszavezetni a FIDESZ kormány a népességet az oktatási csomagjával.

dimitrij 2013.07.26. 11:28:40

@Félkifli: szertintem majd a program alapján kell dönteni, aki letesz olyat az asztalra, ileltve akinek olyan elképzelések szerepelnek a nagy nyilvánosság számára is elérhető progrmjában, ami meggyőző, hiteles és reális, az kap szavzatot. biankó csekket nem szabad aláírni...

CSENDES 2013.07.26. 11:30:50

@Józsi bá': Aztán a kormányhű szavazóknak miért is kellene rejtőzködniük?
Netán az erőszakos kisebbségtől féltik a pozícióikat, a munkahelyüket?

Balt 2013.07.26. 11:34:05

Annyira gáz a "fékek és ellensúlyok rendszerét" emlegetni 2006 után egy ex-SZDSZ-es képviselőtől...

Bolsi Buster 2013.07.26. 11:34:22

@CSENDES: A szocik ugyanúgy vezérelvüek.

A vezérnek egy kritériumot kell teljesíteni: nem magyar.

Vicces hogy azok osztják az észt akik Rákosinak, Hornnak, Gyurcsánynak hozsannáztak, most már annyira szégyellik hogy a kérdezőbiztosnak se merik elmondani annyira ciki. Basszátokmeg.

CSENDES 2013.07.26. 11:36:42

@Puskát kellett volna hozni: Kár, hogy leszocizol. Meg aztán meg is b-nám, de hát nőnemű vagyok. És nem szeretem a vezérelvűséget, azt a férfiak szeretik.

CSENDES 2013.07.26. 11:37:55

@Emiksz: Egy lista lesz és pont. Mesterházy és pont.
na ezért nem fogtok elég szavazatot összeszedni. Pont.

Balt 2013.07.26. 11:39:20

@magyar ember teli szájjal: Ez bizony így van. De majd a kusza Szema! :)) (Mert - gondolom - itt most épp arról van szó, hogy nem szeretnének kimaradni a zösszefogásból.)

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.07.26. 11:40:19

@CSENDES:

Mert ciki azt mondani egy magyarnak, hogy nem ellenzéki. A kurucos mentalitás azt diktálja, hogy ami van, az mindig szar.

És most nem a békemenetes fanatikusokról beszélek.

De most komolyan gondoljátok, hogy itt bizonyos emberek féltik az egzisztenciájukat egy névtelen közvéleménykutatáson?

Már a szárszói találkán is ezt harsogták a kivénhedt megmondóemberek, ezzel magyarázva a bizonyítványukat. Az ellenzék szar teljesítménye mögött márpedig nem az van, hogy az emberek félnek bevallani, hogy a szocikra húzzák az X-et, mert a Zorbánkormány fenyegeti őket.

Baromság. Magukba kellene nézniük, hogy mért tartanak itt, és nem nevetséges külső okokra fogni mindent.

Mert ebből így óriási bukta lesz.

különvélemény 2013.07.26. 11:40:47

"Ha egyetlen közös listát állít a demokratikus ellenzék, vagy ha kettőt."

Még sokszor mondd ki, hogy:
demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus demokratikus.

Akkor talán valaki elhiszi.

CSENDES 2013.07.26. 11:46:29

@Józsi bá': Ami van, az szar. Azért, mert a kormányzati teljesítmény 0 volt és most is az. Ha az emberek elégedettek lettek volna, vagy lennének, akkor megnyerné a választást a jelenlegi kormány is. De a helyzet az, hogy a jelenlegi kormány csak arra hajt, hogy a bizonytalanok maradjanak otthon. Az neki hajtja a vizet a malmára.

ottomoll 2013.07.26. 11:47:28

A baloldali győzelem egy fontos előfeltétele nem teljesült. Ez pedig az lett volna, hogy Bajnai- a 3. erő látszatát keltve-elég szavazót vonzzon be a bizonytalanok közül.Úgy látszik, hogy az emberek nem kajálták be ezt a mutatványt az elmúlt másfél évben. Pártja az E-14-PM jelenleg a bejutási küszöb környékén mozog..

dimitrij 2013.07.26. 11:47:37

@Puskát kellett volna hozni: ezért nem kell egyetlen vezérelvű pártra szavazni...

ben2 2013.07.26. 11:47:56

Az írás a whishfull thinking iskolapéldája.
Még a legbalosabb közvélemény kutatók mérései alapján sem a lakosság kétharmada, hanem kb. 56%-a akar kormányváltást, csakhogy ennek nem elhanyagolható része jobboldali radikális vagy szélsőjobbos.
Azaz a kormányváltást akarók egyik része azért akarja leváltani a Fideszt, amit csinál, a másik meg azért, mert nem csinálja eléggé.
Pl. míg a ballibek rezsicsökkentés helyett a házak szigetelését javasolják, addig a Jobbik nagyságrendileg nagyobb csökkentést és az energia cégek feletti állami kontroll erősítését követeli.
Ez a számok szintjén azt jelenti, hogy a kormányváltást akarók bázisából a baloldalnak jó, ha az össz népességre vetítve 40% jut, a maradék 60% meg kb. 45-15% arányban megoszlik a Fidesz és a radikális jobboldal között.
És most a potenciális szavazók elméletileg lehetséges maximális számáról és nem a biztos szavazókról beszélünk. Ha ugyanis a biztos pártválasztókat nézzük, akkor a Fidesz kb. 80%-os hatékonysággal tudja mozgósítani a híveit szemben a balosok kb. 60%-ával.

Ami a hatalom retorziójától rettegő, rejtőzködő szavazókat illeti: egy dolog kampányszlogeneket puffogtatni és más dolog hinni bennük. Érthető, ha a baloldal jól felfogott politikai érdekből "retteg" és hogy fasiszta diktatúra képével riogatja a híveit. Ennek valóságtartalmában azonban legalább annyira nem hisznek, mint amilyen vehemenciával kommunikálják.
A mindennapi élet szintjén mindenki számára világos, hogy jobboldali, baloldali, liberális vagy akármilyen kötődésüket az emberek nem a zorbándiktatúrától való rettegés miatt nem teszik nyilvánossá, hanem mert nem kívánják magukat a hiszterizált közbeszéddel stresszelni. Senki sem szeretné pl., ha a munkahelyén a DK-s munkatársa rendszeresen lenácizná azért, mert tudja róla, hogy Jobbik szavazó, vagy hogy a régóta megérdemelt előléptetését a kollégái nem az érdemeinek, hanem Fideszes szimpátiájának elismeréseként fognák fel.
Hatalmas tévedés tehát azt gondolni, hogy a rejtőzködő szavazók csak baloldali kötődésűek lehetnek, ráadásul csak azért, merthogy őket üldözi a hatalom. Ezen logika mentén pl. azt is állíthatnánk, hogy az MSZP kormány idején azért mérték jelentősen alul a Jobbik támogatottságát, mert a baloldali hatalom antidemokratikus eszközökkel vegzálta a jobboldali radikális szavazókat.

A lényeg, hogy a kormányváltáshoz a baloldali összefogás szükséges, de messze nem elégséges lépés. A baloldalnak olyan alapvető politikai trendfordulatra lenne szüksége, ami megbontja a Fidesz törzsszavazói bázisát. Ez úgy tűnik nem nagyon akar összejönni, sőt a választások közeledtével a Fidesz egyre sikeresebben köti magához a híveit.
Így viszont az MSZP számára érdekes helyzet jön létre: csak akkor érdekelt a baloldali összefogásban, ha az tényleg elhozza a kormányváltást, minden más esetben az MSZP számára az összefogás miatt elszalasztott szavazatok nettó veszteségként jelentkeznek. Miért vinné be a hátán az E14-et a parlamentbe, ha az MSZP ezzel csak a 2014 utáni ellenzéki vezető szerepét errodálná? A bizottsági helyek, költségtérítések, állami támogatások stb. megosztásáról nem is beszélve.
Mesterházynak pl. miért lenne jó, ha a Bajnaival való rivalizálása parlamenti keretek között folytatódna?
Na ezért megy olyan nyögvenyelősen az ellenzéki választási koalíció összekalapálása: gyakorlatilag két politikailag inkompatibilis erő próbál úgy _nem_ megegyezni egymással, hogy a végén a másikra lehessen az összefogás legfőbb akadályaként mutogatni.

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.07.26. 11:49:13

@CSENDES:

Ezzel maximálisan egyet tudok érteni.

De ez mért jelentené azt, hogy van egy rakás MSZP szavazó, aki "fél elárulni", hogy a szocikra szavaz?

A bizonytalan az bizonytalan. Ergo az utolsó pillanatban dönt kvázi véletlenszerűen (ami 50-50% esélyt ad mindkét oldalnak), vagy pedig nem megy el szavazni.

Persze, messze még a választás, lehet értük küzdeni, de ez a fajta impotens, elkendőző, önáltató magatartás, amit ez a post is sugall az ellenzéki munka minőségéről....lószar. Ebből így semmi sem lesz.

dimitrij 2013.07.26. 11:50:11

@CSENDES: nyomós érv a kinyilatkoztatás, az ostobák sajátja...

blah 2013.07.26. 11:51:14

@jet set: én azt mondom, hogy inkább mszp mint fidesz. Tudom nehéz két szart összehasonlítani de az mszp most már kevésbé tűnik büdösnek.
Mondjuk amit meg támogatnék az az összesnek a Dunába lövése.

Balt 2013.07.26. 11:52:40

@félázsiai 2llkedő: "Egggy út van
előtttem, melyiket váááálasszam...?" :)

Bolsi Buster 2013.07.26. 11:53:12

@ben2: Miért vinné be a hátán az E14-et a parlamentbe, ha az MSZP ezzel csak a 2014 utáni ellenzéki vezető szerepét errodálná?

- Ha buknak 2014ben büntetni fog a szoci gazd-i holdudvar és soha nem térnek magukhoz.

CSENDES 2013.07.26. 11:53:43

@blah: Ez az opció nincs a szavazólapon. (és nem is lesz:-))

ottomoll 2013.07.26. 11:54:06

@Józsi bá': Minden választás előtt ez van: az éppen vesztésre álló fél megkérdőjelezi a közvéleménykutatások eredményét, hogy a zemberek félnek, de majd a szavazófülke magányában bla bla bla..
Ehhez képest pár % eltéréssel mindig az jön ki a választáson, amit a kk.-k mértek legutoljára..

Mária 2013.07.26. 11:59:45

"A szocialisták azzal szeretnek érvelni, hogy csak egy miniszterelnök-jelölt lehet, egy embernek kell Orbánnal szemben felvenni a kesztyűt. Ennél nagyobb butaságot rég hallottam!"

Tényleg nem akarok kötekedni, de ha KÖZÖS a lista, KÖZÖS a képviselőjelöltek állítása a választókerületekben, akkor hány miniszterelnök-jelölt lehet?

Döntsétek már el, hogy együtt indultok, vagy egymás ellen, mert a kettő együtt nagyon nem megy!

BKV reszelő 2013.07.26. 12:04:54

@Feri nagyapa: A nem szavazóknak is el kell menni szavazni és egy érvénytelent kell leadniuk. Ezzel jelzik a piaci rést egy esetlegesen passzív alternatívának (ki akarna betörni a politikai színtérre, ha nincs kereslet) másrészt soha többé nem kommunikálhat egy kommunista párt sem 1/5-öd szavazót 2/3-adnak.

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.07.26. 12:05:33

Ron Werber amúgy mit csinál? Legutóbbi információk szerint megint ő ad tanácsokat az MSZP-nek kampányügyben.

Ehhez képest mintha a teljes kommunikáció halott lenne...

Nem mintha a werberi kampánystílus olyan oltári módon hiányozna, de ilyen kampányteljesítménnyel nem sok jót várhatnak megintcsak.

pástétom 2013.07.26. 12:11:57

"A szocialisták azzal szeretnek érvelni, hogy csak egy miniszterelnök-jelölt lehet, egy embernek kell Orbánnal szemben felvenni a kesztyűt. Ennél nagyobb butaságot rég hallottam!"

És az Együtt-PM? Ők talán nem közös miniszterelnök-jelöltet akarnak?! Amellett érvelnek, hogy Bajnai legyen a jelölt, a szocialisták pedig Mesterházy mellett állnak ki. Nehogy már ezt a szocik nyakába vard!

Természetesen föl lehet tenni a kérdést, valóban szükség van-e közös min. elnök jelöltre? Erre saját válaszom az, hogy normális esetben nem: a 2010 előtti választásokon rendszerint még a szövetséges pártok is állítottak saját min. elnök jelöltet. A kisebbek is formálisan - hiszen tisztában voltak vele, hogy a legnagyobb győztes párt fogja adni a kormányfőt.
De most hiba lenne nem belátni, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Egy komolyabb ellenzéki összefogás keretében igenis egy közös miniszterelnök-jelöltben kell(ene) megállapodni - bár azt vallom, hogy egyáltalán nem az ő személye a fontos, hanem a szövetkező pártok mondanivalója, tenniakarása, programjainak, céljainak összefésűlhetősége. A kormányfő ugyanis a koalíciós tárgyalásokon lefektetett célkitűzések és megállapodások mentén fog kormányozni.

dimitrij 2013.07.26. 12:12:55

@Józsi bá': kegyednek inkább Fikelstein úrral kellene foglalkoznia, a bevallottan meleg, zsidó kampányguruval. :)

hu.wikipedia.org/wiki/Arthur_J._Finkelstein

Szélmalomharcos 2013.07.26. 12:15:17

A poszt már az első mondatban hazudik:
"egyre nagyobb tömegek számára világos, hogy a Fideszt le kell váltani, "

A Fidesz legutóbb növelte már eddig is tekintélyes előnyét. A rejtőzködő szavazókról szóló történet egy délibábos mese, amit a lúzer ellenzéki vezetők találnak ki maguknak

Szélmalomharcos 2013.07.26. 12:18:40

"sok ember csak azt hazudja, hogy a Fideszre fog szavazni, akkor bizony nem érdemes a közvélemény-kutatásokból kiindulni"

Építgessétek csak tovább a mesevilágotokat, ahol az alattvalók csakis titeket akarnak pajzsra emelni

Szélmalomharcos 2013.07.26. 12:23:31

Azért illett volna legalább egy mondatban szót ejteni arról, hogy tegnap a maradvány-SZDSZ maradvány-vezetősége kérte az ügyészségtől a párt megszüntetését:

www.hir24.hu/belfold/2013/07/25/megszunik-az-szdsz/

pástétom 2013.07.26. 12:23:40

"De legalább a listák közt választhassunk!"

Akkor az Együtt-PM iparkodjon, mert a jelenlegi 4%-os támogatottságuk inkább gátolja az ellenzéki összefogás sikerét, mintsem hozzátesz. Jelenleg ez egy pártszövetség, s mint ilyenre, a 10%-os küszöb vonatkozik. Ezt lehetne orvosolni azzal, ha a PM beleolvadna az Együttbe, de a jelenlegi támogatottság fényében egyelőre még így is kérdéses a pártlistás bejutás.
Arról nem is beszélve, hogy egy 4%-os tömörülés egyéni jelöltjeinek mekkora esélyük van a győzelemre...

Moin Moin 2013.07.26. 12:24:10

@CSENDES:

Nem, Csendes: ez nem annak a következménye, hogy "sötétségben tartották a népet", hanem egy, akár több ezer évre visszamenő társadalomfejlődés következménye.

Egy-egy társadalom esetében ui. nem valamiféle "összeesküvés" következtében alakul ki a vezérelvű, vagy épp demokrata közmentalitás. Az elitek viselkedése általában ugyanúgy következménye a társadalom történetének, fejlődésének, mint a "köznép" viselkedése, hozzáállása.

Mindez nem jelenti azt, hogy egy vezérelvű társadalmat ne lehetne demokratizálni, de úgy, ahogy Ungár elképzeli, biztosan nem lehet. Ő ui. (a „klasszikus liberálisokhoz” hasonlóan) eleve feltételez és adottnak vesz a népben egy demokrácia iránti vágyat és úgy képzeli(k), hogy a közügyekkel való aktív foglalkozásban ezt a nagy demokrácia-igényű népet csak az akadályozza meg, ahogy a politikai elitek viselkednek. Ez azonban súlyos tévedés, mivel a magyar nép jelentős többségében nem él komoly – és a gyakorlatban is aktív – demokráciavágy; ezt csak egy kisebbségben létezik, ott is felemásan. Ha a népből bárkit „hatalomba emelnénk”, akkor nagy valószínűséggel ugyanúgy viselkedne a hatalomban, mint a mai hatalombirtokosok – hiszen a magyar hozzáállás a hatalomhoz „kétosztatú”: van, akinek hatalma van és az „bármit megtehet” és vannak, akik kívülállók, ők pedig „bármihez alkalmazkodnak”. Aki pedig hatalomra (vagy hatalomközelbe) kerül(t) és úgy gyakorolta-gyakorolná a hatalmat, mintha itt tényleg egy demokrata nép létezne, az úgy jár(t), mint ahogy az SZDSZ is.

2llkedő 2013.07.26. 12:24:54

@Balt: ""Egggy út van
előtttem, melyiket váááálasszam...?""

A másikat.

Bolsi Buster 2013.07.26. 12:27:20

@Szélmalomharcos: A cuclibber nem tud nem hazudni, azt sem tudja mi az.

Virtuális valóságban él, ahol mindig jő a fordulat, amit elhoz Bajnai, az EU, a szakértők, a civilek, a demokraták, a bizonytalanok, és most, hogy ez mind csődöt mondott, maradtak a rejtőzködők.

Arivederci van!

CSENDES 2013.07.26. 12:33:06

@Moin Moin: No akkor én nyilván nem ehhez a néphez tartozom. Meg a gyermekeim sem. Pedig a szüleimben nem élt a demokrácia iránti vágy, nem voltak demokrácia-igényűek.:-))

Nem tudok egyetérteni veled, hiszen te is arra utalsz, akár több ezer évre visszamenő társadalomfejlődés következménye.

Éppen erre írtam, hogy a sötétségben tartás vezet a birka -szerű magatartáshoz.

A szüleim még hittek a vezérelvűségben (neveltetésük miatt), én nem hiszek benne.

A vezetői karizmától pedig iszonyodom. Idegbajos leszek a kinyilatkoztatásoktól (még ha azok a péntekenként történnek meg), a tévedhetetlenség látszatának fenntartására irányuló gyakorlattól.

Bolsi Buster 2013.07.26. 12:39:34

@Moin Moin: Baromság a vezérelvüséget a demokratizmussal szembeállítani.

Akkor az USA nem demokrácia, mert a vezérnek sokkal több a hatalma, mint itt akár az ME-nek. Ez hülye spekuláció, azok szoktak ilyeneket mondani akiknek nem tetszik a fidesz mostani, példa nélküli erejü legitimációja.

Ez nagyon piti és igen kevés.

pástétom 2013.07.26. 12:41:37

@Mária: "de ha KÖZÖS a lista, KÖZÖS a képviselőjelöltek állítása a választókerületekben, akkor hány miniszterelnök-jelölt lehet?"

Nincs szó, pláne megegyezés közös listáról. Valószínűleg az mszp és az Együtt-PM pártlistán külön-külön fog indulni. A közös listától Banaiék kezdettől fogva mereven elzárkóztak.

Persze Napot csak nyugtával...

A közös jelöltek sem lesznek mindenhol közösek: csak a választókerületek egy részében - máshol vagy Együtt, vagy szocialista elölt fog egyedűl indulni (néhány helyet szvsz átengednek a dk-nak, hogy az is bejuthasson).

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.26. 12:47:35

@buday008:
Először is egy teljesen normális politikai erőnek Magyarországon esélye sem lenne, egyébként többek között ezért sincsen ilyen politikai erő. Én meg arról beszéltem, hogy milyen politikai erő tudná legyőzni a Fideszt, és a válasz az, hogy csak olyan, amelyik rosszabb, mint a Fidesz.

Másrészt a populizmus mindig azért működik hatékonyan, mert 1 szóval ki lehet mondani valami népszerű marhaságot, ami abszolút hülyeség, de a cáfolata már sok mondat lenne. A populizmus soha sehol nem tud úgy megbukni, hogy valaki megmagyarázza a népnek, hogy miért hülyeségek ezek a leegyszerűsített jelszavak. A populizmus egy módon tud megbukni, ha a nép szembesül a következményeivel. A probléma ezzel Magyarországon, hogy nem fog megtörténni, mert a nép nem látja még ilyen szinten sem az ok-okozatot, márpedig azért nem, mert a Fidesz ellenségkép alkotásban is kiváló, tehát például még egy erősen szabályozott, protekcionista rendszerben is meg tudja magyarázni, hogy a szabad piac a hibás, vagy éppen a külföldi burzsoázia(nyilván nem ezzel a szóval).

Szóval én nem sok reményt látok a változásra az elkövetkező évtizedekben, ha a Fidesz bukik, akkor az csak azért lesz, mert egy még rosszabb megveri. Ami egyébként így is történt már két alkalommal, mikor még kispályás volt a Fidesz, ígérgetésben leverte Medgyesi 2002-ben, vezérkultuszos módszerrel meg 2006-ban Gyurcsány. Bajnainak még a többkulcsos adó ígéretével sem adok nagy esélyt, pedig az ugyanolyan populista fegyver, mint amilyenekkel a Fidesz él (és az egykulcsos SZJA és az adójóváírás eltörlése a Fidesz egyetlen jó intézkedése), de ebben Bajnaiék igencsak kispályások összességében.

Blickfang 2013.07.26. 12:51:46

"Kedves MSZP és Együtt 2014-PM, szálljatok már végre ki a Fidesz ringlispíljéből, és viselkedjetek úgy, ahogy a szabadságot, a demokráciát, a méltányosságot, a többpártrendszert, a fékek és ellensúlyok rendszerét támogató demokratikus szavazók szeretnék!"

Például húzzátok le magatokat a vécén. Nekem aztán egy életre elegem lett a Fideszből, de semmi kedvem eben gubát cserélni. Akkor inkább maradjanak még egy ciklust: egy rablóbanda stabilan a hatalomban még mindig jobb, mintha kettő szántaná fel oda-vissza négyévenként az országot. Egyike vagyok azoknak a bizonyos rejtőzködőknek, de a jelenlegi "demokratikus" ellenzékből jó lélekkel legfeljebb az LMP-re tudnék szavazni. (Az LMP-re, és nem a PM-re.)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.26. 12:51:52

Egyébként ami a közvélemény kutatásokat illeti, én sem hiszem, hogy ennyivel vezet a Fidesz a valóságban, hasonló jelenség lehet, mint 2002-ben, a probléma az, hogy most a közvélemény kutatások szerint annyival vezet a Fidesz, hogy az ilyen jellegű torzulás, már ha van, kevés ahhoz, hogy a valóságban fordított eredmény legyen. Tehát ezúttal azokban a számokban bőven tartalék, most esélye nem lenne annak, hogy ne a Fidesz nyerjen, nyilván a jövőbe nem láthatok, de nem gondolom, hogy ez kevesebb, mint 1 év alatt gyökeresen változna, különösen azért nem, mert választási költségvetés az biztosan lesz.

Csetepaté márki 2013.07.26. 12:56:30

"Avagy nem akarunk több vezért!"

Mi se, jo ez az egy! Közületek meg vegkepp...

tábormegsemmisítő 2013.07.26. 12:59:57

@csillaberk:
"a formálódó ellenzék még nem nyerte meg a középső rétegeket "

A narkósok és homoszexuálisok extremista, perverzióra hajlamos társasága, az örökké lázongó hivatásos forradalmárok tábora mellé nehéz lesz begyűjteni a józanul gondolkodó embereket

Bolsi Buster 2013.07.26. 13:04:55

@tábormegsemmisítő: Már megígérték hogy megduplázzák a középosztály SZJA-ját, aztán csodálkoznak ha annyira nem sírnak utánuk. Még ilyet. Ugyanez a határon túliakkal, még ilyet.

high up! 2013.07.26. 13:06:12

@dimitrij:

Egy kisebbségi kormányzás akkor se bukna el, ha nem lenne öltségvetés. ha nem tévedek, akkor életbe lép a provizorikus költségvetés, minden kiadás-költség befagy az előző évi szinten.

Amúgy egy mérleg nyelvében (Ángyán féle középerőben) pont az a lényeg, hogy nem köt koalíot, hogy elvéreztessék, hanem megmarad önálló pártnak és kívülről csak azt támogatja, ami neki is tetszik. Ebben az esetben meg a kormányzó pártnak kell felhagynia az ámokfutásával és lemennie kompromisszumokba.

De a lényeg az, hogy egy ilyen független középerő az ellenzéktől jövő törvényjavaskatokból is tud törvényt csinálni, a nép legnagyobb örömére, és a kormánypárt legnagyobb szomorúságára. Ha ma ott lenne ez a mérleg nyelve a parlamentben, akkor már rég lenne ügynöktörvény, nem lett volna földmutyi, trafik mutyi stb

Bolsi Buster 2013.07.26. 13:13:44

@high up!: Milyen független középerő? Napszúrásod van? Ez olyan mint a szakértői kormány? A 3. legnagyobb párt a Jobbik, milyen középerőt zagyválsz?

high up! 2013.07.26. 13:15:49

@Ensiada Arkoveitie:

A fidióták semmiben sem kiválóak, csak az a helyzet, hogy egy mesterházi meg libás mellett még ez túlhízott felcsúti parasztvezér is winner.

Tegye fel a kezét az, aki akár egy mondatot tud mesterházitól vagy bajnaitól mondani, ami szallóige lett és az emberek ehhez irányitanák magukat.

Nincs ilyen. Ezzel szemben Európa felcsúti betege annyi faszságot hord össze mit az 1100 éves történelem összesen, mégis ezek a faszságok lettek szállóigék és a nép navigációs pontja (szabadságharc meg stb).

Szóval se karakteres jellem, se ész, se üzenet nincs a ballib ellenzékben. Valójában nem is akarnak győzni.

micsoda? 2013.07.26. 13:17:10

Győzzön is meg nem is. Ha győz, akkor az agy mosottak győztek, ha meg nem, akkor kezdődik az utcai harc. Lesz ami lesz, lényeg az lenne, hogy minél többen menjünk szavazni 14-ben.

dennisthemenace 2013.07.26. 13:20:33

@barli: Ahhoz képest a felcsúti prosztó nagyon fél Gyurcsánytól.

high up! 2013.07.26. 13:20:58

@Puskát kellett volna hozni:

Arról van szó, hogy van az országban 1-1,5 millió normálisnak megmaradt ember, amelyik egy polgári, európai középpártra vár. Nekik nincs most képviseletük, de egy Ángyán - LMP szövetség lazán fel tudná szívni őket. 10-15% a teljes népességen belül a potenciáljuk. Ez lehetne egy független középerő, mert nem hajtanak se demagógiára, se nyugger szavazatokra, se korrupcióra. Hanem csak arra a polgári 1-1,5 millióra.

A Jobbik meg mint 3. párt? Olyanok ők pontosan mint a magyar diszóállomány: 10 év alatt feleződnek, ugyanis IQ mentes teremtményekre senki nem vevő.

Mindfield 2013.07.26. 13:21:51

"A Fideszt le lehet győzni! (Avagy nem akarunk több vezért!)"

Hehe, azért mert ideírod az internetbe, attól még ez nem igaz!

dennisthemenace 2013.07.26. 13:23:51

Az is bizonyítja a rezsim teleszart gatyaját, hogy az osszes bérkommentere azonnal megjelent itt..

Bolsi Buster 2013.07.26. 13:26:47

@high up!: Polgári, európai középpárt a fidesz. Van még 2 liberális kispárt, egy maradék komcsi utódpárt, meg egy radikáljobb párt

- Ez az Ángyén szövetség egy vicc. Tudbá blabla, ugyan már.
- 'lehetne egy független középerő, mert nem hajtanak se demagógiára, se nyugger szavazatokra, se korrupcióra.' Mi az hogy független? Mitől független? Nem demadóg=nem választják meg. Korrupció mitől nem lesz? Csak?

DFK 2013.07.26. 13:31:48

@dimitrij: Csakhogy az időközik mind a közvéleménykutatásokat igazolták ebben a ciklusban.

bioLarzen 2013.07.26. 13:40:43

Ez a cikk sajnos a "wishful thinking" (Török Gábor megfogalmazásában "vágyvezérelt gondolkodás") szép példája.

A való életben sajnos semmi, de semmi nem utal arra, hogy a fidesz győzelme - ráadásul kényelmes, sima győzelme - bármilyen módon kérdéses lenne. Lehet azzal áltatni magunkat, hogy az összes közvéleménykutató hazudik/téved, lehet abban bízni, hogy a pártot nem választók, illetve bizonytalanok serege majd mind az ellenzékre szavaz, lehet abban hinni, hogy a fidesz majd jól elbízza magát, meg csinál valami ordenáréságot - mindig ezekben bíznak azok, akiknek a pártja rosszabbul áll a közvkutok szerint - és ezek mindig, kivétel nélkül hiú ábrándnak minősülnek.

Mit mutat a való élet? Azt, hogy bármilyen, európai és demokratikus szemmel elfogadhatatlan ocsmányságot is csinált a fidesz - és csinált, bőségesen! - a közvkutok szerint (MINDEGYIK szerint, nem csupán az "udvari" cég(ek) méréseiben!!!) vagy egyáltalán nem csökkent a támogatottságuk, vagy csak apró mértékben, statisztikai hibahatáron belül. Magyarán, a mai magyar választókorú lakosságnak a választás megnyeréséhez bőségesen elegendő hányada szerint teljesen oké és támogatandó az, amit a kormány művel.

A másik oldalon, ugyanakkor, nincs egy ember, aki mögé egységesen fel lehetne sorakozni, aki "egy zászló alá" tudná hívni a kormányváltást akarókat.

Nem, ebből itt jövőre - hacsak nem történik valami tényleg egetrengető, nagyságrendekkel komolyabb dolog, mint az eddig kiderült panamák - nem lesz kormányváltás.

Sajnos.

bio

blah 2013.07.26. 13:42:01

@CSENDES: szerintem ha népszavazást csinálnának róla elsöprő többséggel megszavaznák :)

WLaci 2013.07.26. 13:47:09

Szerintem az a gond, hogy kontaszelektált az elit. Aki el akar érni valamit anyagilag és szakmailag, az a versenyszférába megy, ha nagyon a közügyek érdeklik, akkor Brüsszelbe. A képviselői röhelyes fizetések max középszerű emberek számára vonzók, tehát eleve az indul, aki vagy lopni akar, vagy alulfizetett bölcsész lúzer, aki egyébként sem ért semmihez. Ezek állnak szemben egy elmebeteg hatalommániással - nyilván az utóbbi fog nyerni.

Bolsi Buster 2013.07.26. 13:47:17

@bioLarzen: Mi az hogy sajnos? Te sajnálod hogy nem Elqró csapata jön vissza koalában Bajnaival? Ezt sajnálod?

Moin Moin 2013.07.26. 13:51:16

@CSENDES: Nem azt írtam, hogy "az egész magyar nép, kivétel nélkül", hanem azt, hogy "a magyar nép jeletős többsége".

Olvass, kérlek, figyelmesebben - és akkor nem kell olyasmire reagálnod, ami ott sincs!:-)

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.07.26. 13:53:02

Baromságokat hordtál össze.

A Fideszt valóban csak úgy lehet legyőzni, ha egyetlen tömörülés indul ellene, az új választási törvény értelmében ha két vagy három másik több szavazatot szerez is együtt (vagy akár jóval többet), akkor is az nyer egy csomó plusz helyet, aki a legtöbb szavazatot szerzi EGYEDÜL.

A másik megoldás a polgárháború, a fideszes vezetők felakasztásával.

Én az utóbbira szavaznék.

tamas11 2013.07.26. 13:53:02

@Moin Moin:
ezt írod:
"Egy-egy társadalom esetében ui. nem valamiféle "összeesküvés" következtében alakul ki a vezérelvű, vagy épp demokrata közmentalitás. "
Dehogynem. Vezérelvű így alakul, demokrata meg sehogy. Ez történik 2002 óta. Wermer András kitalálta a polgár fogalmát, bement OVi-hoz, és megkommunikálták, hogy csak az jussson jogokhoz, aki velük fújja a kását... Szembeoldalon nem volt ehhez mérhető kommunikációs (összeesküvés-rangú) szólamkiosztás. És most rádől ráérősen a közösségekre a szar.

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.07.26. 13:54:34

@Puskát kellett volna hozni:
Hát baszd meg, még Gyurcsány is inkább, mint ezek a narancsos, országgyilkos, hazaáruló faszkalapok.

tamas11 2013.07.26. 13:58:09

@Józsi bá':
ez a werber biztos egy eszes gyerek... 40 fok júliusban, bajnai-mesty egyezkedés alatt milyen frappáns látványos kampányt vársz tőle? 3/4 évvel a választás előtt?

Moin Moin 2013.07.26. 14:01:08

@Puskát kellett volna hozni: Én nem állítottam szembe a vezérelvűséget a demokráciával - ezt Ungár és sok-sok, magát igazi demokratának, a demokrácia alapos ismerőjének érző-gondoló ember szokta megtenni. Ők fogják fel úgy a dolgot, hogy "vagy demokrácia, vagy vezér" - pedig a demokrácia igazából arra szolgál (mint vezető-kiválasztódási módszer), hogy a vezetésre legalkalmasabbak kerüljenek a vezető pozíciókba, ne pedig valamiféle kontraszelektív úton legyen valakiből vezető. A "vezetésre legalkalmasabb" pedig általában olyasvalaki, akiben ott vannak a született (és felkészült) vezető összes tulajdonságai. nem az a különbség vezéri diktatúra és demokrácia között, hogy ilyen, eleve vezetésre termett személyek állnak-e a társadalom élén, hanem az, hogy ezek a személyek politikai (teljesítmény-)versenyben kerülnek-e pozícióba és gyenge teljesítmény esetén eltávolíthatók-e bizonyos előre kodifikált utakon (rendszeres választások, stb.) a hatalomból, vagy pedig (1.) "öntörvényűen" kerülnek pozícióba, ill. (2.) nem, vagy csak rendkívül nehezen távolítható el a hatalomból akkor is, ha kormányzásuk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Mivel te, a kommented alapján, feltételezhetően Fidesz-szimpatizáns vagy, ezért jó, ha elgondolkodsz azon: a jelenlegi Fidesz-rezsim azért nem demokratikus, mert rossz vezetői teljesítmény mellett is mindent elkövet, hogy sem a politikai, sem az államigazgatási, sem a gazdasági, sem pedig az igazságszolgáltatási pozícióiból ne lehessen kimozdítani. Így a nem-demokráciák fentebb leírt 2. számú ismérvét tökéletesen kimerítik – hiába kerültek egy nyílt versenyben hatalomra.)

bioLarzen 2013.07.26. 14:01:45

Egyébként nem egészen tudom követni a cikk logikáját. Ha jól értem, azt mondja: ha feltesszük (mert bizonyítékunk nincs rá, de tegyük fel...), hogy több ember szavazna a fidesz ellen mint mellette, akkor nagyobb az esély azok legyőzésére, ha a "kontra" tábor két részre oszlik? Ez nekem matematikailag abszurd. Azt mondja, hogy egy X halmaz (a korméányt leváltani akaró szavazók) egy részhalmaza (akik mondjuk nem A, hanem B alternatívára szavaznának) jó eséllyel nagyobb, mint maga az X halmaz?

Ezt megmagyarázná nekem valaki?

bio

bioLarzen 2013.07.26. 14:02:36

@Puskát kellett volna hozni: A válaszod alapján te nem tartozol abba a kategóriába, akivel érdemes eszmét cserélni, úgyhogy bocs, de a továbbiakban ignorálni foglak.

bio

Moin Moin 2013.07.26. 14:03:19

@bioLarzen: Olvasd el a 11:12:10-es kommentemet!:-)

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.07.26. 14:06:05

@bioLarzen:
Nyugi, nem fogja tudni, mert ab ovo baromság.

És akkor a választási matematikát még bele sem vette, hogy ki kap pluszhelyeket a parlamentben.

(Hát nem az, aki a 2. meg 3. helyen végez.)

Nekem gyanús, hogy ez egy fideszes cikk, a hülyébb ellenzékiek megtévesztésére és félrevezetésére.
Fidesz-kasszából fizetve.

bioLarzen 2013.07.26. 14:10:22

@notib: Annyiban egyetértek, hogy én is mélységesen haragszom minden olyan, volt prominens SZDSZ-tagra, akik elérték, hogy a liberalizmus szó nálunk szinte szitokszóvá vált.

A szomorú az, hogy valószínűleg a legtöbbjükben ugyanúgy működik a kognitív disszonancia, mint a rengeteg egybites droidban, és tényleg, őszintén nem tudják, mekkora "bűnt" követtek el. Szerintem a (valódi!) liberalizmus eszmerendszere és gyakorlata a mai Közép-kelet európában eleve középszerűségre van max ítélve, dominanciára semmiképp - de erre rátenni még egy lapáttal (egy? ezer...), és szinte alájátszani a folyamatnak...

Nagyon haragszom rájuk.

bio

bioLarzen 2013.07.26. 14:13:27

@dr. Közbiztonság Szilárd: Én azért szívesen olvasnék egy kifejtést, hogy vajon miképp gondolja a szerző a dolgot. Nyilván okkal jobban ért a politikához, mint én, úgyhogy sokkal nagyobb az esélye, hogy igaza van, mint nekem, egyszerű mezei pógárnak (bocsánat, ballib komunsita néprontó, buzizsidócigány-nyaló hazaárulónak) - de szeretném megtudni, hogy jön ki szerinte az, ami az én hétköznapi agyammal képtelenségnek tűnik.

bio

bioLarzen 2013.07.26. 14:14:08

Erratum: "okkal jobban ért" -> "sokkal jobban ért".

Bár az "okkal" sem teljesen értelmetlen :)

bio

Moin Moin 2013.07.26. 14:16:09

@tamas11: Én a közmentalitás kialakulásáról írtam, nem pedig egy-egy konkrét politikai csoport hatalomra kerüléséről.

A Fidesz-trükk azért működött a magyar választók többsége esetében, mert éppen hogy "meg van ágyazva" (éspedig "évezredek óta") egy vezérnek, egy vezér köré kiépített politikai csoport uralmának és ezen uralom elfogadásának.

A Fidesz nem "teremtett" egy ilyen, vezérelvű magyar közmentalitás, csupán kihasználta azt. A közmentalitás ui. más (pontosabb) szóval a társadalmi stratégia - vagyis azok a módszerek, az a hozzáállás, ahogyan az emberek egy adott társadalomban általában a dolgokhoz, egymáshoz hozzáállnak, ahogyan önmagukról és a közösségükről gondolkodnak és amikkel a céljaikat kitűzik és igyekeznek elérni. Ezt (a társadalmi stratégiákat) nyilvánvalóan nem egy-egy "spindoktor" találja ki - a spindoktorok csak ráépítik a létező társadalmi stratégiákra a maguk aktuális kommunikációját. (A "polgár" azért volt jó hívószó 1998-ban, mert ez a tömegeknek kb. azt jelentette, hogy "úgy élő, mint az osztrákok" - és éppen ezt remélték az emberek: a nyugati életszínvonal "utolérését".

Persze, ezt az életszínvonalat (éppen a vezérelvű magyar mentalitás következtében) nem „nyugati módra – azaz: önálló, magukért és egymásért felelős polgárokként – gondolták elérni, hanem úgy, hogy „majd Orbán megcsinálja nekünk!”, ami nyilvánvaló képtelenség… Amit egy „vezér” és annak politikai csoportja max. meg tud(na) tenni Magyarországon, az nem „a jólét” megteremtése, hanem a polgárosulás beindítása – de ezt most tényleg ne nyissuk ki!:-)

gigacherry 2013.07.26. 14:18:18

@Szélmalomharcos: Attól még le kéne váltani. Persze nem biztos, hogy sikerül, lehet, hogy az európai gondolkodású demokratáknak csak a kivándorlás lehetősége marad, de amíg van remény, addig küzdeni kell.

Bolsi Buster 2013.07.26. 14:27:33

@Moin Moin: Igen én fidesz szimpatizáns vagyok és a mostani választójog szerint pontosan úgy váltható le a fidesz fürher is mint bármilyen másik, és pont annyi szavazatot kell kapnia az mszp-nek a 2/3hoz, mint a fidesznek.

Ez a ne lehessen kimozdítani rizsa, igen, mindent meg kell tenni a hatalomban maradásért ami alkotmányos ééééés ennyi.

tábormegsemmisítő 2013.07.26. 14:28:53

@bioLarzen:
" a (valódi!) liberalizmus eszmerendszere és gyakorlata a mai Közép-kelet európában eleve középszerűségre van max ítélve"

Olyan hogy vegytiszta liberális, eleve nem létezik, fogalmi képtelenség

Kossuth nemzeti liberalizmusa valamivel szemben határozta meg magát, a követői is ezt tették, és a mai trendliberálisok is protestpolitizálók, akik ráadásul alaposan eltévedtek. Céljuk aztán meg végképp nincs, Fukuyamára hivatkozni pedig egyenesen korszaktévesztés

A liberalizmus nem mint önálló ideológia, hanem mint a hatalomgyakorlás eszköztárának EGYIK ELEME jogosult a sikerre másutt, de akár nálunk is. Nem akarok propagandát csinálni a mostaniaknak, de a liberális hatalomgyakorlás elemei náluk inkább megtalálhatók, mint az előző, állítólag liberális kormányban

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.07.26. 14:39:25

@tamas11:

Milyen kampányt? Mondjuk egy trafikmutyizós-simicskázósat.

Vagy egy "nincs növekedés, nincs több munkahely" címűt.

Lenne itt mire építeni, és baromság, hogy a Bajnai-Mesterházy harc annyira elvesz minden erőforrást, hogy nincs idő a kormányt kritizálni.

Baromság.

Ráadásul pénz is van, ahogy én tudom, egy óriásplakásos simicskázós kampánynak igazán itt lenne az ideje, trafikmutyival meghintve, egy csipetnyi "nőtt az államadósság" dumával.

Szerintem ez lenne most racionális... mindjárt itt vannak a választások, mikorra élesítenek, jövő áprilisra?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.26. 14:39:31

Egy hibbant hajóskapitányt akkor érdemes egy tenger közepén zajló vad viharban lefokozni hajófenék takarítónak, ha van legalább egy valaki, aki ért a hajó irányításához.
Ha a legénység elhiszi, hogy van ilyen, akkor cselekszik, ha nem hiszi el, akkor sunnyog és marad a régi kapitány.
Azt is érdemes megnézni, hogy a valamit már sejtő hajóúr kit próbál lejáratni, hitelteleníteni, azaz kitől fél? Fél, mert tudja, hogy jobb nála és simán kivezeti a hajót abból a viharból, amibe előzőleg - a meteorológus szakértők figyelmeztetését szokás szerint hajóárulásnak minősítve - ő vitte bele.
Béláim, gondolkodjunk!
:)

Szélmalomharcos 2013.07.26. 14:39:34

@gigacherry:
" az európai gondolkodású demokratáknak csak a kivándorlás lehetősége marad"

Az európai gondolkodású demokraták most éppen Gyurcsány Bajnai nevű haverját akarják trónra ültetni (mivel Gyurcsány túl rossz eredményeket hoz a közvélemény-kutásban), vagy az MSZMP utódpártjának aktuális jelöltjét, a teljes mozgalmi csapattal a háta mögött. Ezenkívül a volt ÁVH-gárda ifjabb generációja ad néha jelt magáról, megjelent továbbá a porondon néhány görögdinnye-zöld ábrándozó

Ha ők Európa, akkor én megmaradok inkább ott ahol vagyok

Nazarin 2013.07.26. 14:47:06

@notib: igen, erről beszélek!

szemtanú 2013.07.26. 14:57:18

Kedves Klára! Száz szónak is egy a vége: Ti is csak a hatalmat akarjátok!
Csak az a baj, élni eddig sem tudtatok vele, csak visszaélni.

Moin Moin 2013.07.26. 15:00:44

@Puskát kellett volna hozni:

Ezzel a „pontosan úgy váltható le”-vel az a probléma, hogy a Fidesz hatalmon van és e hatalommal visszaélve úgy alakította át mind a választási rendszert, mind pedig az alkotmányt, hogy ezek mérhetetlenül előnyösebbek legyenek neki, mint az ellenzéknek. (Ez még akkor is így lenne, ha az ellenzéket nem a jelen impotensek/alkalmatlanok/lejáratódottak alkotnák, MSZP-től a poszterináig…)

Az egyébként a nem demokrata magyar köz- és politikusi mentalitás legszebb bizonyítéka, amit írsz, hogy t. i. „mindent meg kell tenni a hatalomban maradásért ami alkotmányos” – mert a demokrácia éppen nem arról szól, hogy a hatalmam megőrzéséért mindent bevetek, amit csak bele tudok szuszakolni az alkotmányba! A demokráciában akkor van „jogom” (és egy valóban demokratikus, nem pedig „fideszizált” alkotmány esetén lehetőségem is) hatalmon maradni, ha ezt előzőleg a kormányzati teljesítményemmel alátámasztottam. Azt pedig nem én, hanem a valóság mondja, hogy a Fidesz ettől messzebb van,m mint a legközelebbi lakható bolygó.:-)

Ami pedig azt illeti, hogy mi számít alkotmányosnak és mi nem az már: egy demokratikus választáson megszerzett hatalom semmiképpen sem használható fel arra, hogy általa a demokratizmust szűkítsük. (A Fidesz ezt tette 2010 óta folyamatosan és szisztematikusan – ahogy azt a Velencei Bizottság lés immár az EU is egyértelműen megállapította. Perszem, tudom: „összeesküvés a szabadságszerető magyarok ellen”, meg a „ballib lobbi”…, hogyne! „Lószart, mama!”) A demokrácia és a demokratikus intézményrendszer csak abban az esetben lenne korlátozható a demokratikus választásokon szerzett hatalom birtokában, ha ez a cél az adott politikai erő választási programjának nyilvános, deklarált eleme lett volna. Ez a Fidesz esetében nem volt így, ezáltal a választók nem adtak erre felhatalmazást neki. Ui. a választásokon nem „korlátlan” felhatalmazást adnak a választók - még egy 2/3-os többséggel sem. A választók a meglévő alkotmányos keretek közötti kormányárra adják az egy ciklusra szóló felhatalmazást – tehát: erősen korlátozott egy-egy parlamenti többséget szerzett politikai erő mozgástere. Semmiképpen sem vonatkozik egy ilyen felhatalmazás sem az államszerkezet és a közjogi rendszer radikális és a nyílt, átlátható közélettel, a hatalom számonkérhetőségével, leválthatóságával ellentétes átalakítására, amelyet a Fidesz megtett. A demokratikusan megszerzett törvényhozói és kormányzati hatalom csupán a demokratizmus „szinten tartására”, vagy bővítésére, fejlesztésére használható – minden ezzel ellentétes felhasználása illegitim, így illegitimek az így és ennek érdekében meghozott törvények, intézkedések is. Ezért: érvénytelen az „alaptörvény” – mert szűkíti a szabadság- és állampolgári jogokat és magát a demokráciát, az állam ellenőrizhetőségét és átláthatóságát és a hatalom kontrollját/leválthatóságát. És maga a (részben az „alaptörvényre” épülő) választási rendszer is illegitim, mert a jelenleg a hatalmat birtokló politikai erő érdekei szerint torzította el azt.

Minél tovább marad meg az ország – és a Fidesz – ezen az úton és minél tovább próbálja ezekkel az illegitim eszközökkel megtartatni azt a hatalmat, amelyet a teljesítményével nem támaszt alá, annál súlyosabb lesz az a válsághelyzet, amelybe az ország jutni fog… Majd emlékezz mindezekre!

[...A „létező ellenzék” pedig egyszerűen képtelen felnőni a helyzethez és az abból elvileg rá váró feladatokhoz… Ha „győz” a Fidesz 2014-ben, akkor az legalább annyira lesz „köszönhető” az ellenzék tehetetlen dodó mivoltának, mint a Fidesz alkotmányos és hatalmi manipulációinak… „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország!”:-)]

Bolsi Buster 2013.07.26. 15:08:33

@Moin Moin: Nem foglak elolvasni, ha nem gondolkodsz, hanem hívő panelekkel dobálsz meg.

A fidesz új válastási rendszerében pontosan ugyanazt kell elérni A pártnak és B pártnak ahhoz, hogy ugyanazt az eredményt kapják. Ennyi.

A módosításhoz pedig megvan minden joguk. Ennyi. Millió átalakítás volt már a választási rendszerben 23 év alatt.

bioLarzen 2013.07.26. 15:25:19

@tábormegsemmisítő: "Vegytiszta" liberalizmusról nem is beszéltem ;)

Én egyébként inkább úgy gondolnám, hogy valamiféle "vegytiszta" liberalizmus önmagában is létezhetne - csak nem egy ilyen emberiséggel.

De ez csak magánvélemény.

bio

tamas11 2013.07.26. 15:26:07

@Józsi bá':
Július-augusztuban nincsenek itthon a döntéshozók, és környezetük sem aktiv.
Augusztus 20 környéke számít friss és jó kommunikációs helyzetnek, utána pedig szeptember... De addig sok minden alakulhat másként, a trafikmutyi első hulláma lefutott. A trafikok nyitnak már, és aktuális(abb) botrányaik lesznek.Nem a káderek zsebének tömése motíválta ugyanis, hanem egy választási nem virtuális információs hálózat kiépítése, teszem azt...

Moin Moin 2013.07.26. 15:30:39

@Puskát kellett volna hozni: Hát, nem nagy veszteség nekem, ha nem olvasol el!:-) …Neked annál inkább, ui. ott nem „panelek”, hanem részletes analízissel alátámasztott tények szerepelnek. (E részletes analíziseket, amelyekből a válaszkommentemben felsorolt tények levonásra kerültek részben én magam végeztem el...) Persze tudjuk, hogy sem a Fidesz-hívőre, sem a Fideszből élőre nem hatnak ezek az érvek, tények, mert az első csoport emocionálisan kötődik (és az érzelmi beállítódást kognitív érvekkel igen nehéz megváltoztatni), a másik csoportot pedig egzisztenciális veszteség érné…:-)

Arra pedig, hogy „a Fidesz új választási rendszerében pontosan ugyanazt kell elérni A pártnak és B pártnak ahhoz, hogy ugyanazt az eredményt kapják”, azt válaszolom: igen, csakhogy az eredmény elérésének (az elnyert mandátumoknak) az előfeltételei és a lehetősége nem azonos a Fidesz és az ellenzék részére. A választási körzetek új határai egyértelműen arra szolgáltak, hogy a „nem fideszes” eddigi körzetek megszűnjenek (pl. Bp. XIII. kerülete esetében), az egyfordulóssá tett rendszer pedig eleve ellehetetleníti a két forduló közötti visszaléptetéseket. (Megjegyzem: ha 1998-ban egyfordulós lett volna a választás, akkor a Fidesz a 2. forduló előtt nem szövetkezhetett volna Torgyánékkal – aminek lehetőségét egyébként az 1., forduló előtt 3 héttel Deutsch Tamás kizárta, holott addigra Orbán és Torgyán erről már Leányfaluban megállapodtak – így maradt volna Horn Gyula.)

„A módosításhoz pedig megvan minden joguk” – írod, holott az előbb éppen azt írtam le, hogy miért nem létezi, ez a „minden jog” – tán el kéne olvasnod, még akkor is, ha nem engedheted meg magadnak azt, hogy belásd.:-)

„Millió átalakítás volt már a választási rendszerben 23 év alatt” – csakhogy ezek egyikének sem volt célja a „megdönthetetlenség” és egyik sem volt olyan radikális, mint pl. az, hogy áttérünk a kétfordulós rendszerről az egyfordulósra + „kvázi” alanyi jogon bevonunk a választópolgárok körébe félmillió olyan embert, akiknek gyakorlatilag semmi közük a magyar államhoz. Olyan állampolgárokra gondolok, akik pusztán egy frusztráció (a kisebbségi lét ) okán érzelmileg kötődnek a nacionalizmushoz és emiatt igen hajlamosak érzelmi alapon arra a politikai erőre hallgatni, azt „szeretni”, amely nacionalista lózungokat hallat. Ennek azonban vajmi kevés köze van a tényekre alapozó, felelős (állam-)polgári magatartáshoz és (politikai) döntéshozatalhoz! (Igen: a külhoni magyarokról van szó, akik esetében tudatosan összekeveri a Fidesz a „leszármazást” az állampolgárság attribútumaival.)

gigacherry 2013.07.26. 15:31:25

@Szélmalomharcos:
"Az európai gondolkodású demokraták most éppen Gyurcsány Bajnai nevű haverját akarják trónra ültetni (mivel Gyurcsány túl rossz eredményeket hoz a közvélemény-kutásban)"

Te honnan tudod ilyen biztosan mások motivációját?

"vagy az MSZMP utódpártjának aktuális jelöltjét, a teljes mozgalmi csapattal a háta mögött. Ezenkívül a volt ÁVH-gárda ifjabb generációja ad néha jelt magáról, megjelent továbbá a porondon néhány görögdinnye-zöld ábrándozó"

Én egy ilyet sem láttam. Mármint ÁVH-gárda utódot.
Persze lehet, hogy vannak ilyenek, de én nem hiszek abban, hogy az utódoknak kelljen felelniük szüleik bűneiért is.

"Ha ők Európa, akkor én megmaradok inkább ott ahol
vagyok"

A maradj.

A sajnálatos az, hogy itt nem csak arról van szó, hogy mi itt vitatkozgatunk. Itt olyan ártatlanokról is szó van, mint a fiam, aki jövőre megy iskolába (nagyon aranyos kisfiú, mindenki ezt mondja róla) és szegénynek kötelező jelleggel hittant vagy erkölcstant kell tanulnia valaki olyantól, akiben én egyáltalán nem hiszek, és akit én egyáltalán nem tartok erkölcsösnek, és hiába nevelem - én, aki biológusok gyereke vagyok - egy egészséges életszemléletre, ha az iskolában a kedves "tanár" alsóneműre vetkőzteti, megkéri, hogy csókoljon meg egy kislányt, majd kijelenti: Látjátok gyerekek, ez a paráznaság? Hogy tudom ettől megvédeni? És hogy tudom attól megvédeni, hogy ne vegyék fel majd egy egyetemre sem azért, mert az anyja nem a megfelelő Kubatov-listán szerepel?

czjanos 2013.07.26. 15:33:37

Nagy hiba lenne azt gondolni, hogy az SZDSZ kimúlásával a liberális emberek is eltűntek. Többen vannak, mit sokan gondolnák, ezért is fontos, hogy akár Ungár, akár Fodor, akár Kuncze az együttműködés mellett emeljenek szót. Most nem egy liberális pártot tudnak kormányra emelni, hanem egy antiliberális pártszövetséget lehet a támogatásukkal a hatalomból kibillenteni.

Bolsi Buster 2013.07.26. 15:35:33

@Moin Moin: Ok azzal semmit sem tudok továbbra sem kezdeni, hogy képtelenek vagytok választást nyerni, mert nem szavaznak rátok.

Te haladó balos vagy mert előre magyarázod meg a 2014es buktát, nem utána kezdesz diktatúrázni.

telkoe 2013.07.26. 15:44:55

@gigacherry: Attol ki fogja megvedeni a gyereket hogy az anyja az ATV nyugdijashulyito musorabol tanulja hogy mirol szol az erkolcstan / hittan oktatas? Az egyetemi felveteli temat meg nyugodtan megvitathatod a halado demoktaritus baloldal nagy alakjaival, ok ugyanis valoban listaztak meg a felvetelizoket, rutinos rettegoknek biztos lesz egy kis partirodas segitseg.

Pop40 2013.07.26. 15:46:26

@Szélmalomharcos:

"A Fidesz legutóbb növelte már eddig is tekintélyes előnyét. A rejtőzködő szavazókról szóló történet egy délibábos mese, amit a lúzer ellenzéki vezetők találnak ki maguknak"

Aha. Ez a szöveg ment 2002-ben is, és az lett a vége, hogy a meglepett narancsbolsiknak maradt a "haza nem lehet ellenzékben" - szlogen pampogása.

Nézzünk egy akkori beszámolót a "délibábos meséről, amit a lúzer ellenzéki vezetők találnak ki maguknak":

www.gallup.hu/Gallup/release/ppref020408.htm

"A közvélemény-kutatás arra alkalmas hogy képet adjon az emberek nyilvánosan vállalt vélekedéseiről. Ha az emberek nagyobb csoportjai valamilyen okból nem vállalják nyilvánosan véleményüket akkor a közvélemény-kutatás módszerei csődöt mondanak."

"A Gallup 7 százalékpontos a Szonda-Ipsos 5 százalékpontos Fidesz-MDF előnyt regisztrált. A valóságban egy százalékpontos MSZP előny lett. Ebből csak egyetlen következtetés vonható le: a válaszmegtagadók között sokkal több MSZP szavazó volt mint Fidesz-MDF szavazó."

"Kézenfekvő magyarázat lehetne hogy talán a cégek vélt pártkötődése miatt az MSZP szavazói nem válaszolnak egyes intézetek kérdezőinek. Azonban például a Szonda-Ipsos vélt pártkötődése alapján ez a feltételezés nem ad ésszerű magyarázatot. Ha ez a mechanizmus érvényesülne akkor miért tagadná meg a választ egy MSZP szavazó a Szonda-Ipsos kérdezőjétől? És miért mért vajon 10 pontosnál nagyobb Fidesz-MDF előnyt a közvélemény által pártokhoz egyáltalán nem kötött Marketing Centrum is?

Úgy tűnik az MSZP szavazóinak egy bizonyos része egyetlen közvélemény-kutatónak sem árulta el azt hogy kire kíván szavazni."

stb stb stb.

Nem baj, lesz majd megint mit mantráznotok a hídon jövőre.

Bolsi Buster 2013.07.26. 15:48:19

@czjanos:

VAN-E MAGYARORSZÁGON 200.001 LIBERÁLIS, DEMOKRATA?

Nyíhahahaha, ez lesz 2018ban az Mszp kampányszövege is.

willdattaa 2013.07.26. 15:48:43

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Egy érdekesség:

Tudtad, hogy a Bajnai-rezsimnek legfelsőbb bírósági jogerős ítélete, tehát papírja van róla hogy az irányítása alatt álló rendőrség lábbal tiporta a gyülekezés és a személyi szabadság demokratikus jogát amikor jogellenesen oszlatott gyülekezést és jogellenesen tartott fogva többszáz állampolgárt 2009 július 4-én?

-----

nol.hu/belfold/lb__jogszerutlenul_oszlatta_fel_a_rendorseg_az_erzsebet_teri_gardatuntetest
MTI| 2011. november 21.
Jogszerűtlenül oszlatta fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2009 nyarán a Magyar Gárda Erzsébet téri tüntetését - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB)

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400034.TV
1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről
A rendőrség szervezete és irányítása
4. § (3) A Kormány a rendőrséget a rendészetért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) útján irányítja.

index.hu/belfold/2013/07/25/negyszazezret_kapnak_fejenkent_a_gardistak
2013. július 25., csütörtök 11:53
Bajnai Gordon, akkori miniszterelnök az eset után egy héttel elismerő oklevéllel jutalmazott több, a tüntetés feloszlatásában részt vevő rendőrt is.

-----

És akkor még ezeknek van pofájuk demokráciáról beszélni! Jó, mi?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bolsi Buster 2013.07.26. 15:50:37

@Pop40: Ma nem éppen 5 %-os előnyök vannak a felmérésekben. Kádár népe is fogyatkozik, öregek már. Nem kötnék fogadást az ellenzékre.

J.László 2013.07.26. 15:50:42

Ungár Klára most számottevően csökkentette az "ellenzéki összefogás" győzelmi esélyeit.

gigacherry 2013.07.26. 15:51:27

@telkoe: Nagyon ritkán nézem az ATV-t, akkor is csak Kálmán Olga vitaműsorát. Mondjuk a többi csatornát sem nézem.

Református hittanra én is jártam harminc évesen az általam választott lelkészhez. Nem magától a hittantól féltem, hanem ettől a fideszes kálváriától.

Az, hogy a baloldali fiatalokat kizavarták szóbeli a felvételiről, nem Gyurcsány, vagy Bajnai idejében történt, hanem most, Orbán kormánya alatt.

Pop40 2013.07.26. 15:52:31

@Blickfang:

" Nekem aztán egy életre elegem lett a Fideszből, de semmi kedvem eben gubát cserélni."

Nálad a pármilliós Nokiás-doboz meg a Simicska-féle lenyúlt ezermilliárdok ugyanaz a kategória? (Túl azon, hogy mindkettő lopás.)

J.László 2013.07.26. 15:53:02

@Puskát kellett volna hozni:
Nem értem, ha nem szabad "elmúltnyolcévezni", akkor miért szabad "kétezerkettőzni"? Az összes ballib vízcsapból 2002 folyik szüntelenül újabban.

tamas11 2013.07.26. 15:53:02

@Moin Moin:
valóban ne nyisssunk, mert kiderülne, hogy megmajmolták a polgárosodás eszméjét, - nna nem a vezérelvű népi mentalitás, hanem a vezérelvű vezér..

Moin Moin 2013.07.26. 15:55:41

@Puskát kellett volna hozni:

A "nem tudtok"-kal nem tudok mit kezdeni, ui. én nem indulok a választáson, nem vagyok semmiféle párt tagja, még szimpatizánsa, támogatója, szavazója sem - egyszerűen csak elfogulatlan demokrataként elemzem a magyar helyzetet. A politikai beállítottságom sem baloldali: talán valahol a liberális de nem Ungár-féle) és a jobboldali valamilyen kombója, kb., mint a német FDP.

Ami pedig az „előre magyarázatot” illeti: már 2006. őszén tudtam, mi fog Magyarországon történni 2014-ig. [Nagy szégyen lett volna, ha nem tudom] 2010-ben indítottuk el a blogunkat, amelyben (ha beleolvasol) mindig előre és pontosan leírtuk, mi fog történni, mit tesz a Fidesz és mire lesz képtelen az ellenzék egyik-másik pártja, szereplője.

Azt is előre megmondom, mi lesz a Fidesszel – ha érdekel.:-) Ne remélj túl sokat és nagy sikert!

Elijah_Baley 2013.07.26. 15:58:05

monnyuk a fülkeforradalom óta tudjuk, a szavazópolgárok fele veszi fel négyévente a posztkomcsi pártok által felkínált szopóálarcot.
a műértő közönség nagyobbik része még mindig a fideszt kedveli.
hol itt a gond?
mindenki úgy szop, ahogy az a legnagyobb élményt nyújtja :)

J.László 2013.07.26. 15:58:11

@Moin Moin:
Láthatnánk az a blogot?

Különben ha nyolc évre előre látsz mindent, nem tudom, miért Bill Gates a leggazdagabb a világon.

Moin Moin 2013.07.26. 15:58:53

@tamas11: Vezérelvű, a vezér által prezentált "csodát" váró nép nélkül senki sem lehetne vezér. Svédországban képtelenség lenne olyan "vezért", vagy spindoktort elképzelni, aki sikeres lehetne egy vezérelvű, polulista politikai koncepcióval. Oroszországban Romániában, Magyarországon és Türkmenisztánban - nota bene: Szingapúrban - pedig ez a módi...

Pop40 2013.07.26. 15:59:09

@Puskát kellett volna hozni:

Ilyen sztorik után a köztisztviselők, kormánybeszállítók, a kormánytól bármilyen szempontból függők között szerinted van bárki, aki nem a fideszt mondja be a kutatónak?

www.ujasz.hu/itthon/5343-biralta-a-ideszest-kidobtak-a-hazi-orvost

index.hu/belfold/2013/07/03/a_bizalmasok_kaszaltak_a_politikai_ugyeket/

Akkor "csak" 5-10%-kal mérték őket félre, mert 2/3 hiányában nem tudták annyira terrorizálni az ellenfeleiket, mint most.

Én is a fideszt mondanám be, pedig semmiben nem függök tőlük, csak szeretném látni, ahogy minél nagyobbat taknyolnak jövőre. :)

high up! 2013.07.26. 16:00:42

@Puskát kellett volna hozni: "Polgári, európai középpárt a fidesz."

Hú ba+ te már kómában lehetsz. A fidesz először is a hulladékkomcsik gyűjtőpártja. Másodszor a magyar post-kádári nyugger birkák befogója.
Aztán harmadiknak ott vannak a proletár rétegek, akik pont annyira buták a világ megértéséhez, mint egykoron Adolf vezér hívei.

E három rétreg közös jellemzője, hogy meggyőződésük, hogy őket egy mítosz vezeti és minden megengedhető neki, mert "a komcsik ellen harcol".
Na ba+ Ceaucescu feltámadt!

Ezenkívül, a fidesz egy FAKE keresztény és FAKE nemzeti párt.

Polgári meg végképp nem, mert teccik tudni a polgárság alaptulajdonsága a gondolkodás, a fejlődés utáni vágy, az Európaisság utáni vágy és a kritikusság.
Egyszóval: a fidesz BIRKA párt.

Moin Moin 2013.07.26. 16:05:08

@J.László: www.progressziv.blog.hu

Bill Gates: mert nem érdekel az informatika (legalább is nem fejlesztői aspektusból) és azzal, ami engem érdekel, nem az a célom, hogy dollárszázmilliárdokat keressek. Ne keverj össze Simicska Lajossal.:-)

J.László 2013.07.26. 16:05:58

@willdattaa:
Jópofa az is, amikor kamarillapuccsisták (2004, 2009) diktátoroznak.

Pop40 2013.07.26. 16:06:18

@high up!:

"Tegye fel a kezét az, aki akár egy mondatot tud mesterházitól vagy bajnaitól mondani, ami szallóige lett és az emberek ehhez irányitanák magukat."

A svájci, az angol, a német, stb miniszterelnöktől tudsz ilyet mondani?
El kéne dönteni, hogy miniszterelnök legyen az illető, vagy stand-up komikus.

J.László 2013.07.26. 16:09:53

@Moin Moin:
Jaj ne.

"...már 2006. őszén tudtam, mi fog Magyarországon történni 2014-ig. [Nagy szégyen lett volna, ha nem tudom] 2010-ben indítottuk el a blogunkat, amelyben (ha beleolvasol) mindig előre és pontosan leírtuk, mi fog történni, mit tesz a Fidesz és mire lesz képtelen az ellenzék egyik-másik pártja, szereplője."

Ilyen zsibbasztó rizsázást már rég nem hallottam. Bocs, hogy közbeszóltam, de nem tudtam megállni.

CSENDES 2013.07.26. 16:09:59

@bioLarzen: Nem, Bio!

Nem azt jelenti,csupán azt,hogy az együttes egyéni jelöltek mellett, nem ördögtől való,hogy több lista jelenjen meg, több miniszterelnök jelölttel. Jelen pillanatban ugyanis úgy áll, minden felmérés szerint, hogy bár magának az MSZP-nek nagyobb az ismertsége és így a támogatottsága, mint a E14-nek, Mesterházyt mégsem tartják annyian alkalmasnak ME-nek, mint Bajnait. Ezt nem hajlandó tudomásul venni az MSZP. Garanciának azt tartja,hogy ő adjon ME-t. Kérdés, hogy mire lesz MA. garancia. Az újrakezdésre? Kisebb mutyik, kisebb vesztegetések? Ráadásul MA sem rendelkezik karizmával, bár vélhetően nagyobb a karizma, mint Orbánnak vagy Bajnainak. De nekem ez kevés. Ráadásul, ha ránézek a néha erőszakosan összezárt, csücsörítőfejére, agymenést kapok tőle. meg egyébként az MSZP jó néhány megmondóemberétől.

Elijah_Baley 2013.07.26. 16:10:09

@high up!: de, nekem gyurcsány is beugrott, az is egy magávalragadó karakter, csak az entellektüel pozőr nem jött be annyira a népléleknek mint a faluszéli megmondóember...

Pop40 2013.07.26. 16:10:59

@DFK:

"Csakhogy az időközik mind a közvéleménykutatásokat igazolták ebben a ciklusban."

Azok mindet, kivéve amik nem. (pl Szolnok, Sopron.)

Amúgy a legutóbbi porfészekben megtartott időközin úgy nyert a fideszes 19%-kal, hogy ellenzéki jelölt NEM IS INDULT.
Nyilván nagyon motiválva voltak az ellenzéki szavazók a voksolásra. :DDD

Túl ezen, mi tétje van egy időközinek? Leváltom a fidesz 223-ik képviselőjét, mit érek el vele, azon túl, hogy Orbánék bosszúból jól megfingatják a települést?
Kicsit mintha más lenne a tét, mint egy OGY-választáson.

czjanos 2013.07.26. 16:11:28

@Puskát kellett volna hozni: Mindig az nevet igazán, aki utoljára nevet.

Elijah_Baley 2013.07.26. 16:11:36

@Pop40: idehaza nem, itt erős emberek kellenek.
mindig mondtam, elnöki demokrácia köll ide, nem parlamentáris, úgy, ahogy európától keletre illik, a posztszocialista országokban...

CSENDES 2013.07.26. 16:12:24

@Moin Moin: Visszaolvastalak. Nem sok sikerrel,nyilván velem van a probléma. Felhívtad a poszt-toló figyelmét egy készülő tanulmányotokra, melyből nem tudom mit idéztél, bár idézőjellel indítottál. ugyanakkor fennakadtam már a második mondat környékén, hiszen ott basztatásról teszel említést. Ez gondolom nem a tanulmány része.

Elijah_Baley 2013.07.26. 16:13:20

amúgy én akármelyik okos párt lennék, nem akarnék tizennégyben nyerni, a politikai/gazdasági hatalom mos olyan szépen van leosztva, ki köll szépen várni míg magától kivérzik a hágérien feritél, utána van mozgástér...

Sexual Harassment Panda 2013.07.26. 16:14:39

"Ami pedig azt illeti, hogy mi számít alkotmányosnak és mi nem az már: egy demokratikus választáson megszerzett hatalom semmiképpen sem használható fel arra, hogy általa a demokratizmust szűkítsük. (A Fidesz ezt tette 2010 óta folyamatosan és szisztematikusan – ahogy azt a Velencei Bizottság lés immár az EU is egyértelműen megállapította"

LOL!!!Az eu kimondta egyértelműen?mikor?????

CSENDES 2013.07.26. 16:17:19

@bioLarzen: És mivel nem Amerikában vagyunk. s pártjainknak nincs pénze előválasztásra, viszont a közvélemény kutatások minősége sem garancia semmire, így adott a helyzet, hogy az ME. jelöltek egy választáson mérjék meg magukkal a kormánypárt(ok?) vezérével. Akinek nagyon híres karizmája van, ezért sokan képesek békaügetni.

Pop40 2013.07.26. 16:17:46

@közmunkás bérkommentelő:

Igen, egy olyan elnökkel, mint pl Vitya, tuti előbbre lennénk. :D

Jövőre kiderül, mennyire szimpi a széles rétegeknek a "kövessük a kolompot"-elv. Nem hiszek benne, de ha valami csoda folytán nyer a fidesz, követheti a sok marha szavazó Vityát meg Simicskát a nagy tündérmesébe. :)

Elijah_Baley 2013.07.26. 16:20:11

@Pop40: nem gyütt át az irónia, mi?
ez a helyzet, jártam sok balkáni országban, nyugattal ellentétben az emberek itt idolokat akarnak, mert nem hisznek a közösség/társadalom erejében, nyilván, mert nem volt alkalmuk megtapasztalni a gyakorlatban, ez a mi történelmi örökségünk.

Sexual Harassment Panda 2013.07.26. 16:21:45

"Úgy tűnik, egyre nagyobb tömegek számára világos, hogy a Fideszt le kell váltani..."

Nekem nem úgy tűnik..

Sexual Harassment Panda 2013.07.26. 16:23:28

@J.László:

"...már 2006. őszén tudtam, mi fog Magyarországon történni 2014-ig. [Nagy szégyen lett volna, ha nem tudom] 2010-ben indítottuk el a blogunkat, amelyben (ha beleolvasol) mindig előre és pontosan leírtuk, mi fog történni, mit tesz a Fidesz és mire lesz képtelen az ellenzék egyik-másik pártja, szereplője."

"Ilyen zsibbasztó rizsázást már rég nem hallottam. Bocs, hogy közbeszóltam, de nem tudtam megállni."

én is erre gondoltam..

CSENDES 2013.07.26. 16:25:10

@Moin Moin: "Fidesz nem "teremtett" egy ilyen, vezérelvű magyar közmentalitás, csupán kihasználta azt"

Valóban, nem a Fidesz teremtette ezt a mentalitást, hanem a Kádár korszak szülötte lett.

Viszont Orbán bűne, hogy ezt felhasználja a Kádár-érában szocializáltak "ellen".

És sajnos az anyámék ilyen emberek, Hisznek a kizárólag a kormány által közvetített médiumoknak. Azt hiszik, hogy minden írott, közvetített szó igaz. nem érzik, mikor manipulálják őket. Ez Orbán igazi nagy bűne, hogy évek óta manipulálja a szavazókat, nemzet-halált vizionált minden reformkísérletre, ha az az ellenfelétől jött. Élvezte, hogy bármikor sok embert tudott utcára vinni, hol saját jogon, hol bújtatva.

Sexual Harassment Panda 2013.07.26. 16:26:53

@közmunkás bérkommentelő: de ha ti itt veszekedtek, akkor én egy búúús panda leszek!

Moin Moin 2013.07.26. 16:29:12

@CSENDES: Ez a mentalitás nem a Kádár-korral kezdőtött: Kádár is éppen azért volt sikeres, mert épített erre a mentalitásra.

Ez a mentalitás a magyarság korai korszakában alakult is (alapjaiban) és történelme során mind a mai napig nem érték oylan hatások tartósan, amelyek egy másmilyen mentalitást hozhattaok volna létre.

A szüleiddel meg beszélj - vagy hozd el őket hozzánk!:-)

Elijah_Baley 2013.07.26. 16:33:15

@Sexual Harassment Panda: régebben mástól voltál búúús :)

CSENDES 2013.07.26. 16:33:31

@CSENDES: Az árokásás nagy mestere OV, de persze nem fizikailag, hanem mentálisan. Egy ország különböző állampolgárai között sikerült árkot ásnia. Testvérem ugrott nekem, mert OV ellenzékben ilyen árkokat ásott ki. Én pedig csak meg akartam magyarázni az intézkedés lényegét, holott nem voltam MSZP-s szavazó. Ma bekajálják tőle kb. ugyanazt a szavazói, akik akkor ellenálltak. A estvérem pedig még jobban jobbra sodródott, neki már OV sem eléggé radikális. A család nem politizál,miután én egy évig közelébe sem mentem a testvéremnek, mert "legyurcsányozva", megalázva kellett elmennem tőle, miközben soha nem voltam MSZP-szavazó, igaz békameneti savazó sem.

Moin Moin 2013.07.26. 16:33:58

@CSENDES:

Ki kell ábrándítsalak: a basztatásnál még erősebb kifejezésekkel is szokás élni mifelénk - és ez teljesen bevett e közegben. [Sőt: volt már, hogy egy prezentációm során a faszfej - akkor még csak - hivatalfőnökhöz (akit csak per "csikkszedő" neveznek mifelénk) a sapkámat vágtam-"basztam" hozzá...:-)))]

Íme, a teljes idézet - plusz egy bekezdés még, a helyezet jobban megvilágítandó:

"Le kéne már vonni annak tanulságát, hogy Magyarország történelmében – úgy a honfoglalásig visszamenően – rendre nagy vezetőegyéniségekhez köthetők azok a periódusok, amikor (legalább időlegesen és viszonylagosan) sikereket ért el a magyarság. Le kell vonni ennek tanulásgát: hogy ez egy olyan nép, amelyik követni szeret inkább és nem önszerveződni.
Ez, persze, basztathatja egyesek világ- és önképét. Lehet erre azt mondani, hogy ez „nem nyugatos” – akár még azt is, hogy „nem demokrata” – de a tény attól még tény marad és annál rosszabbak egy politikai koncepció esélyei, minél kevésbé veszi ezt a tényünket tekintetbe. (Ezzel természetesen nem az állítom, hogy egy „vezércentrikus” politikai koncepció már csupán ettől sikeres lesz – mert nem.)
Azok legtöbbje, akik magukat demokratának tartják, éppen attól frusztrált, hogy nincs meg a „demokraták vezére” – és így arra kényszerülnek, hogy önmaguk próbáljanak „valamilyen megoldást” kiötleni, amire persze (az ahhoz szükséges holisztikus tudás és szintetizáló képességek híján) képtelennek bizonyulnak. Igen: azért van annyi kudarc az ellenzéki oldalon, mert egyszerűen senki sincs, aki egyszerre elég okos, elég tudás birtokában lévő, elég kezdeményezőkész és elég magabiztos lenne ahhoz, hogy belőle igazi vezető válhasson. Csak specialisták, szakemberek és persze mániákusok, meg akarnokok vannak – és az ő részigazságaik és ábrándjaik…
Az orbánizmus felkészületlenül érte a magyar demokratikus politikát. Amikor felkészületlenségről írok, akkor arra gondolok, hogy nem volt olyan friss, vagy megújulni képes politikai erő, szervezet az országban, amely – tapasztalva az orbánizmus működését – átvehette volna az ellenzék szervezésének feladatát és amely megfelelő képességekkel is rendelkezett volna ehhez."

Balt 2013.07.26. 16:35:58

@dimitrij: "mind többen és többen látják úgy, hogy nem jó irányba mennek a dolgok"

A kvk-k szerint pont csökken ezek aránya, bár nem mindegy, mit sugalmaz a kérdés. Általánosságban (értsd tágabban: világszerte) én is ezt jelölném meg; persze a világtendenciák alól Mo. nehezen tudja kivonni magát.

Pop40 2013.07.26. 16:37:15

@közmunkás bérkommentelő:

Hát nem.:)
Ha ironizálsz, tolj bele valami szmájlit, vagy jelezd valahogy, másképp nehéz rájönni. Politikai fórumon sokan írogatnak halál komolyan akkora baromságokat, hogy az ember elsőre viccnek gondolná, de kiderül, hogy nem annak szánta a hozzászóló.:D
Szóval most már inkább óvatos vagyok ezzel.:)

J.László 2013.07.26. 16:38:35

@Moin Moin:
Sapkában szoktál prezentációzni?

Pop40 2013.07.26. 16:46:37

@Józsi bá':

"Milyen kampányt? Mondjuk egy trafikmutyizós-simicskázósat.
Vagy egy "nincs növekedés, nincs több munkahely" címűt."

Annyira egyszerűen lehetne itt kampányolni, hogy el sem hiszed: Semmi mást nem kéne csinálni, csak a 2010-es fideszes ígérgetéseket és plakátokat kellene kirakni óriásposzterekre.

"megvédjük a manyupokat" "megvédjük a felsőoktatást" 'Egymillió új munkahely"
"átlátható adórendszer/törvénykezés" "Visszaszorítjuk a korrupciót" stb stb stb.
Csak ezt, és ráírni, hogy fideszes szöveg 3 évvel ezelőttről. Semmi más, egy betű sem kell rá több.

Az ellenzék a legnagyobb marha a világon, hogy nem ezt csinálja.

Feketeistván 2013.07.26. 16:48:01

Orbi nyerni fog, talán a 2/3 a is meglesz, azon egyszerű oknál fogva, mert a lehetséges alternatívák olyan mértékben szánalmasak, amire kár is a szót vesztegetni. Az MSZP megújulásra képtelen, szoborparkba való figuráival, karakter nélküli elnökével önmagában szavazatokat hoz Orbánéknak, LMP ? Hahaha, melyik, hányfelé szakadt ez az eleve bukott párt ? Gyurcsányiék, Bajnaiék, egymással sincsenek jóba, és szintén kontraproduktív, bármelyik is megszólal vagy mutatkozik, ezek bukott, súlytalan emberek, azért ilyen pofátlan a csúti, mert nincs ellenfele.

CSENDES 2013.07.26. 16:49:19

@Moin Moin: Mi az a hozzánk? Miért akarsz népnevelni? Én tudo kezelniőket, mert mindig elmondom nekik, hogy mi az ami nem igaz a hírekből. Nekem elhiszik.

Pop40 2013.07.26. 16:51:03

@Pop40:

Sőt, a "visszaszorítjuk a korrupciót" fideszes plakátot úgy is meg lehetne csinálni, hogy a plakátot a képen Simicska tartaná, miközben épp röhög.

Egy jó kép sokkal nagyobbat üt, mint egy hosszú szöveg, s az a plusz előnye is megvan, hogy a félkegyelmű fideszesek meg valóságshow-n felnőtt rétegek is megértenék.

De az ellenzékbe (is) annyi kreativitás szorult, mint egy fagolyóba.

Moin Moin 2013.07.26. 16:52:01

@J.László:

Nézd... Arról a miniszterelnökről nyilvánvaló volt, hogy nem lehet sikeres és meg fog bukni, aki:

1.) Felkészületlenül arata modernizálni az országot, a részletek és a stratégia lépésről lépsre való megtervezése nélkül.

2.) Erre a modernizációra egy olyan politikai erő (az MSZP) élén készült, amelynek vezetői éppen a nem teljesítményközpontú, kontraszelekcióra épülő "nem modernizált Magyarország" haszonélvezői voltak.

3.) E párt vezetőit meg akarta győzni valami olyasmiről, amely lételemükben veszélyeztette volna őket (ld. fentebb) - ahelyett, hogy leszámolt volna ezekkel a figurákkal. (Győztes miniszterelnökként volt akkora ereje a párttagságra, hogy egy iylen "tisztogatást" a vezetőivel nem túlságosan rokonszenvező párttagság még örömmel is vett folna. Ráadásul a saját "korrupt korifusainak" megbuktatásával, esetleg felelősségre vonásával még be is tölthette volna a "közéletet megtisztító minisztereknök" szerepét, ami általánosan tette volna népszerűvé, ezáltal erőssé.

4.) Az, hogy nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a Fidesz átvette a közélet tematizálását, végképpen előrevetítette, hogy bukni fog. (Azt most ne nyissuk ki, hogy a tematizálás átvételében a Fidesz miféle együttműködésekbe bonyolódott az MSZP Gyurcsán-elleneseivel.)

5.) A baloldal legalább 15 éve nem törekedett arra, hogy tehetséges fiatalokkal töltse fel a sorait - és a vezetői közé is beengedje őket.

...Folytassam?:-)

Írjam le, hogy 2007-től az ország egyetlen dinamikus politikai tényezője a Fides volt? Hogy ez volt az a párt, amely direkt arra építette a teljes kommunikációs stratégiáját, hogy maximalizálja atámogatottságát? Hogy ezt annak érdekében tette, hogy majdan alkotméányozhasson és ne kelljen átélnie még egyszer 2002. tavaszát? Hogy a Fidesz mögött álló gazdasági és ideológiai körök kifejezetten egy hegemonisztikus pozícióra törekedtek az országban?

Mindez tudott-tudható volt. És tudtuk azt is, hogy miféle szeméyles motivációk élnek és működnek a Fidesz vezetőiben. Ebből pedig az egyetlen lehetséges jövő az volt, amelyet Magyarország ma él...

Javaslom, olvasd ezt el - több mint 3 éve írtuk: progressziv.blog.hu/2010/05/04/panik_a_szavazofulkekben

CSENDES 2013.07.26. 16:53:09

@Moin Moin: Az orbánizmus felkészületlenül érte a magyar demokratikus politikát. Amikor felkészületlenségről írok, akkor arra gondolok, hogy nem volt olyan friss, vagy megújulni képes politikai erő, szervezet az országban, amely – tapasztalva az orbánizmus működését – átvehette volna az ellenzék szervezésének feladatát és amely megfelelő képességekkel is rendelkezett volna ehhez."
Ezt aláírom, bármikor. Ez azonban nem a nép bűne, a népet ugyanis nem lehet leváltani. A népet ugyanis csak megvezetni lehet, eben ludas OV pártja.=(is)

Moin Moin 2013.07.26. 16:53:42

@J.László: Igen, olykor... Ui. a sapka része az egyenruhának.:-)

Pop40 2013.07.26. 16:53:45

@Kicsinko:

"Az MSZP megújulásra képtelen, szoborparkba való figuráival, karakter nélküli elnökével önmagában szavazatokat hoz Orbánéknak"

Csak érdeklődésképp:
-A fideszben mi újult meg mostanság?
-Amennyiben semmi, miért kizárólag az mszp-n kéred számon a megújulást?
Esetleg az csak az mszp kötelessége, a fideszre akkor is lehet szavazni, ha ezt nem csinálja?:))

Feketeistván 2013.07.26. 16:55:25

Tehát itt nem rejtőzködők vannak, hanem alternatíva nincs, és az is hülyeség, hogy egy normális párt itt ne tudna nyerni, igaz a vezetője lehet karakteres, de ez minden pártra igaz, nyilván nem egy lúzert választanak pártelnöknek sehol, csak itt, pl az MSZP. Úgyhogy enyyi. Nincs normális párt, ha lenne, megszoríthatnák Orbánt sőt simán le is nyomnák, de nincs.

Moin Moin 2013.07.26. 16:57:18

@CSENDES: Nem "bűne" a népnek, hanem tulajdonsága, amely sok-sok évszázadon keresztül alakult ki. És: természetesne nem "leváltani" kell a népet, hanem számításba venni ezt a nép többségére jellemző tulajdonságot. Azonban ez a tulajdonság nem mindenkire és nem is egyforma mértékben jellemző - ez azért fontos, mert a "másmilyenekre" alapozva lehet elkezdeni megszerezni a politikai hatalmat és azután lassan, átgondoltan és fokozatosan elindulni a közmenatitás demokratizálódása felé. Ennek a végét se te, se én nem fogjuk megérni, még akkor sem, ha 2014-ben sikerül egy ilyen politikai erőt tartósan hatalomra juttatni!:-)

Feketeistván 2013.07.26. 16:57:30

Pop 40. Nem kérek én számon semmit rajtuk, tőlem aztán maradhatnak ilyenek, csak akkor hogyan akarnak nyerni ? A fidesz-t meg nem sarkallja semmi a megújulásra, nekik így jó ahogy van.

telkoe 2013.07.26. 17:00:02

@gigacherry: Mikor hol zartak ki baloldalikat a felvetelirol? A most felvett 5xezer ezek szerint stramm jobboldali? Erdekes hogy az nem zavar hogy a joelvtarsaidnal akik a politikai valogatast evekig futtattak most a legnagyobb europai ertelemben vett halado demokratak.

Az elobb meg a hittantol feltetted most meg egybol rajottel hogy a fidesz maga rendelte el hogy hogyan kell a paraznalkodast tanitani.

Kicsit at kellene gondolni, mert meg egysegsugaru balos rettegonek is eleg ostobacska vagy.

Pop40 2013.07.26. 17:14:38

@Kicsinko:

Félreértés ne essék, a szocik valóban nem újultak meg, csak ez egy igen súlyos szavazói hülyeség: "A szocik nem újultak meg, nem szavazok rájuk, elmegyek a fideszre szavazni. Az megújult? Ja, nem. De nála nem zavar".

Ezt nem rajtad kérem számon, nyilván, hanem rajtuk.
A megújulásnak meg valóban nagyon ideje lenne már a szociknál, fidesztől függetlenül.

gigacherry 2013.07.26. 17:29:34

@telkoe:

"Mikor hol zartak ki baloldalikat a felvetelirol? A most felvett 5xezer ezek szerint stramm jobboldali?"

Nézd meg a videót: koz-hir.hu/belfold/az-mszp-sek-ne-is-jelentkezzenek-egyetemre

Nem mondom, hogy minden szakról mindenkit kizavartak (ezt nem tudhatom), de az egyik felvételiző elmondása szerint történt ilyen és nem a régebbi kormányok alatt, hanem a mostani alatt.

"Erdekes hogy az nem zavar hogy a joelvtarsaidnal akik a politikai valogatast evekig futtattak most a legnagyobb europai ertelemben vett halado demokratak."

Kiről beszélsz? (By the way nekem nincsenek elvtársaim. Nem hiszem, hogy lenne olyan ember, akivel 100%-ban ugyanazokat az elveket valljuk.)

"Az elobb meg a hittantol feltetted most meg egybol rajottel hogy a fidesz maga rendelte el hogy hogyan kell a paraznalkodast tanitani."

Nem magától a hittantól féltem, hanem a kötelező jelleggel elrendelt, Fidesz illetve KDNP által kirendelt tanítók által tanított erkölcstannal fűszerezett hittantól (vagy a hittan nélküli erkölcstantól). Nem maga a Fidesz rendelte el, hogyan kell, hanem a Fidesz által odaküldött tanár tanította így hétéves gyerekeknek (akiknek szerintem eleve nem kellene ilyesmiről beszélni, a szexualitást nem kellene szóba hozni előttük, csak akkor, ha ők kérdeznek róla).

"Kicsit at kellene gondolni, mert meg egysegsugaru balos rettegonek is eleg ostobacska vagy."

Én egy terhes nő vagyok te tahó, aki joggal aggódik azért, mivel akarják teletömni a gyereke fejét. Te itt nekem mindenféle elvtársakról meg ávósokról beszélsz, ahelyett, hogy az általad preferált és megválasztott kormány háza táján néznél körül. Kevered a szezont a fazonnal, mindent mindennel összemosol, és ezek után még te alkotsz ítéletet az én értelmi képességeimről. Ha szerintetek úgyis a Fidesz lesz hatalmon, akkor nem az számít, mit szeretne az ellenzék, hanem az, mit szeretnének ők. Ha jövőre ilyenkor is Orbán lesz a miniszterelnök, nekem be kell íratnom a fiamat egy általános iskolába és ki kell választanom, hittant (és milyen hittant), vagy erkölcstant tanuljon. Honnan tudhatom biztosan, hogy jó kezekben lesz, hogy nem tömik tele a fejét mindenféle hülyeséggel? Mi köze ennek az egész problémának elvtársakhoz, meg ÁVÓsokhoz, meg hasonlókhoz?

marquis Van de Boeven a' Thoeqoem 2013.07.26. 17:48:01

"A Fideszt le lehet győzni! "

DE MINEK!

Szélmalomharcos 2013.07.26. 17:54:19

@Pop40:
Ne izéljél már, a fidesz pont olyan arányban nyerte az időköziket, amilyen arányban vezet a kv kutatóknál

Más dolog egy választás előtti pillanatban végzett felmérés, mivel múlandó hangulatváltozások is sokat nyomhatnak a latban. Lásd köteles beszéd, maga Gyurcsány büszkélkedik el vele, hogy milyen nagy ötlet volt megkoreografálni

Szélmalomharcos 2013.07.26. 18:06:27

@gigacherry:
"Én egy ilyet sem láttam. Mármint ÁVH-gárda utódot. "

Jaj, te annyira naív vagy hogy ezt már nehéz elhinni. Nem hallottál véletlenül valamit a blog szerzőjének az édesapjáról?

gigacherry 2013.07.26. 18:09:15

@Szélmalomharcos: Nem hallottam, de nem is érdekel. Nekem az ő élete számít, nem az apjáé. (Vállalom, hogy naiv vagyok.)

Szélmalomharcos 2013.07.26. 18:09:56

@gigacherry:
"Te honnan tudod ilyen biztosan mások motivációját? "

Én nem mások motivációjáról írtam, hanem egyszerű tényekről. Arról, hogy Bajnait ugyanaz a klikk vitte be a politikába, amelyikben Gyurcsány is meghatározó szerepet játszik. De mivel elhasználódott a frontküzdelemben, most inkább a haverját akarják megfuttatni

Szélmalomharcos 2013.07.26. 18:13:42

@gigacherry:
Kicsit fura, hogy folytan a családanya mivoltodra meg a kisfiadra hivatkozol, de konkrétan egy nyíltan leszbi politikusnőt tekintesz példaképnek

gigacherry 2013.07.26. 18:18:57

@Szélmalomharcos: Nem egészen így van, már ha a Millásokról és a Szolidaritásról beszélünk. Bajnai nem csak vállalhatóbb figura a szemükben, hanem tisztább múltú, hitelesebb és szimpatikusabb is.

gigacherry 2013.07.26. 18:19:53

@Szélmalomharcos: Mi ebben a furcsa? Mit árthatna a kisfiamnak egy leszbikus politikus? (Sehol nem mondtam egyébként, hogy a példaképemnek tekintem.)

Szélmalomharcos 2013.07.26. 18:28:57

@gigacherry:
"Nekem az ő élete számít"

Milyen tekintetben?

bioLarzen 2013.07.26. 18:31:15

@CSENDES: Szia,
ebből én sajna még mindig nem látom, mennyiben vezethetne az, hogy több ellenzéki jelölt van arra, hogy az egyikük többszavazatot kap, mintha csak ő indulna egyedül.

De nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem értek a politikához, úgyhogy nyilván nagyon könnyen előfordulhat, hogy rosszul látom a dolgokat.

bio

Szélmalomharcos 2013.07.26. 18:37:24

@gigacherry:
"a Millásokról és a Szolidaritásról beszélünk. Bajnai nem csak vállalhatóbb figura a szemükben, hanem tisztább múltú, hitelesebb és szimpatikusabb is. "

A Milla konkrétan azzal indult és azt hirdette meg magáról, hogy se Orbán, se Gyurcsány, mert mindkettő vállalhatatlan

Ehhez képest egy puccsszerű aktussal Bajnai kerekedett az élére, akiről tudott hogy nem csupán Gyurcsány kreatúrája politikai értelemben, hanem üzletileg is nagyon nagy múltú együttműködés van közöttük. Persze hogy nem lépi át a saját árnyékát, és nem hajlandó Gyurcsánnyal szembefordulni, sőt fel kell készülnie rá, hogy a támogatói nyomás nyíltan egy akolba kényszeríti őket

Szegény Milla, és a többi jószándékú változást akaró majd megkapja ugyanazt, ami ellen megalakult. Ráadásul éppen őrájuk hivatkozva akarják legitimálni a második Bajnai-Gyurcsány korszakot

Dzoltán55 2013.07.26. 18:50:46

@willdattaa: Ezek szerint éljen a gyújtogató,romboló,fosztogató,cigányokakt gyilkoló mocskos csürhe."Gratulálok"

WLaci 2013.07.26. 19:50:25

Hmmm a Facén Széles Gábor épp Csányi minelnökségét jósolta meg... Nem is rossz ötlet, mondjuk Orbánékhoz viszonyítva semmiképp.

inebhedj - szerintem 2013.07.26. 19:50:37

A blogírónak szinte mindenben igaza van.

A közvéleménykutatások és a közhangulat alapján gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy ne egy baloldali demokratikus párt nyerje a jövő évi választásokat, ez pedig az egyetlen szóba jövő és komoly támogatottsággal rendelkező párt lesz, a Fidesz.

A tévedés is ebben áll, jelenleg gyakorlatilag csak baloldali, demokratikus pártok versengenek a hatalomért (mondjuk 25 éve minimum), a Fidesz is ilyen, a választók előtt egyelőre semmi nem indokolja, miért is váltsák le a baloldali, demokratikus Fideszt egy másik baloldali, demokratikus pártra.

tamas11 2013.07.26. 21:04:10

nyilván ilyen tiszta fejjel, egyszerűen megírod majd lábjegyzetben, mit értesz baloldalin.Értem én, hogy meg köll bélyegezni gyorsan könnyen mindenkit, de integess már át a túloldaladról, hogy mitől is vagy te ilyen s ennyire...

Balt 2013.07.26. 21:07:47

@dimitrij: "ezen jelenség, illetve határozott kormányzati lépések, illetve annak deklarálása, hogy elmúlt huszon pár év téves irány volt, még hozhat is további szavazatokat."

Ezt érdekes lesz képviselni a Fidesszel szemben, amikor a (régi-új) ellenzék az elmúlt 5 ciklusból 3-at kúrmányzott végig...

Balt 2013.07.26. 21:17:10

@christophe: Kvittek vagyunk: mi sem irigyeljük a szövegszerkesztődet.

Balt 2013.07.26. 21:39:54

@kicscsávók: Maradva az analógiánál: egyelőre nagyon nem úgy néz ki, hogy a maszop megkerülhető lenne, sőt!

Balt 2013.07.26. 21:48:32

@Brix: Ehhez már csak 2/3 kéne. Amire jelenleg legfeljebb a Fidesznek van esélye. Rosszabb esetben a Fidesz+Jobbiknak.

Balt 2013.07.26. 23:08:57

@ben2: Jó meglátások. Bizony, a "rossz irányba mennek" közé nemcsak, hogy a Jobbikosokat kell beleszámolni, hanem akár engem is, aki nyilván a Fideszre fogok szavazni. A miértet lásd fentebb.

Balt 2013.07.27. 08:01:22

@dennisthemenace: Ugggyammá'! Gyurcsány tényleg bejött lottó ötösnek, csak elég hosszan kellett megjátszani a kombinációt. Ma elsődleges Fidesz-érdek, hogy Fegyenc minél többet szerepeljen.

Balt 2013.07.27. 08:29:18

@Frady Endre: Hátizé, az a másik jelölt, akitől félni kell, az pont egy ilyen akció (az előző hibbant kapitány hajófenék-takarítóvá minősítése) után vette át a parancsnoki hidat (nem mellesleg azelőtt ott állt első tisztként a jobbján és az értékes import üzemanyagot töltögette petróleumlámpákba), hogy aztán súlycsökkentésre hivatkozva kidobja a hajóból a mentőmellényeket és az utasok személyes csomagjait... Az az időszak egyébként épp a hurrikán szemében érte.

Balt 2013.07.27. 08:35:35

@szemtanú: Basszus, most esik le - habár nyilván világos volt, ki a szerző -, hogy a "Klárázás" nem Gyurcsány "történelmi beszéd lesz, Klára..." c. bon motját idézi. :)) (Amely persze szintén vastagon visszahullott az SZDSZ-re.)

Balt 2013.07.27. 08:40:59

@Moin Moin: "immár az EU is egyértelműen megállapította"

Hazugság. Szándékosan a Népszagából:
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=659290&referer_id=friss

Balt 2013.07.27. 08:53:27

@Moin Moin: "2. forduló előtt nem szövetkezhetett volna Torgyánékkal – aminek lehetőségét egyébként az 1., forduló előtt 3 héttel Deutsch Tamás kizárta"

Ez sem igaz így. A Fidesz mindig is azt kommunikálta '98-ban, hogy a FKGP-vel való koalíciós kényszer nélküli kormányzásra kérnek választói felhatalmazást, amelynek megfelelően végül is Torgyán egyoldalúan volt kénytelen visszaléptetni az állva maradt 80 jelöltjüket. Ez egy árnyalatnyit más szitu az amúgy is abszolút többséget szerzett utódpárt mellé, mellesleg a két forduló között is cáfolva. (Nevezetesen Magyar Bálint, az első fordulóban még rá szavaztam egyéniben. Utána, ha akartam volna, sem tudok, mert mibdig visszalépett az MSZP jelöltje javára...)

Balt 2013.07.27. 08:54:32

@Balt: más szitu, mint beállni

Balt 2013.07.27. 09:01:51

@czjanos: :) Többek közt pont ezekkel a nevekkel sikerült 2,67%-ra küzdeni az Bokros (+MDF) nevével súlyosbított közös listát 2010-re.

Balt 2013.07.27. 09:10:39

@J.László: Nem érdemes. A "nagy (népi) demokraták" uis gyűlölik a népet, engem pl. teljesen ártatlan komment miatt tiltottak ki, úh még véletlenül sem olvasom eztán, ahogy ígértem, alkalmasint mást is lebeszélek.

Balt 2013.07.27. 09:16:20

@Pop40: Én pont 2002 óta mindenkit arra biztatok a családban, hogy "természetesen" mi (rosszul) "rejtőzködő baloldali szavazók" vagyunk, ha erre vonagkozó célirányos kérdést tenne fel bármely kvkutató. :)

Balt 2013.07.27. 09:27:17

@Moin Moin: Lol b+, gittet is rágtok?

Balt 2013.07.27. 09:39:52

@gigacherry: És ha a születendő lány lesz? :)

Moin Moin 2013.07.27. 12:34:38

@Balt:

1.) Az EP a saját szabályzata szerinti legitim döntésel hozta a hatérozatát. Az, hogy létezik kisebbségi ellenvélemény, természetes, ám semmit sme változtat a határozat létén és legitimitásán. Ilyen alapon nem évényesek a "több mint kétharmad" törvényei, alaptörvénye, stb. sem, hiszen azok ellen is mindig létezett parlamenti kisebbségi ellenvélemény.:-)

(Megj.: az alaptörvény egyébként illegitim, de erről írtunk már a blogon és kommentezted is...)

2.) Ties'n Weber kenn' i persönli' grod aus Minga: de isch oa Grattla!:-))) (Szellemi állapot és horizont terén megfelel kb. Zagyva Gyulának.)

Moin Moin 2013.07.27. 12:38:21

@Balt: Nem: a Fidesz 1998-ban a kampány során többször és egyértzelműen kizárta azt, hogy koalícióra lépne Torgyánékkal. Kifejkezetten erre vonatkozó újságírói kérdésre is, egy sajtótájékoztatón - ez volt az idézett Deutsch-eset.

Az pedig, hogy 80 helyen a harmadik negyedik helyeken álló, amúgy sem esélyes jelöltjeit Torgány visszaléptette, úgy igaz, hogy ezért a támogatásért cserébe megkapta a vidékfejlesztési "csúcsminisztériumot", hihetetlen pénzekkel. Ezért simán odadobott 80 érdektelen "parasztot".

Moin Moin 2013.07.27. 12:41:38

@Balt: @Moin Moin: Neeem: fideszesek csontjait ropogtatjuk és hozzá megisszuk a vérüket!:-) (A bennük található nagy mennyiségű fost pedig átszivattyúzzuk a Polgárok Házába...)

Balt, te egy egész rendes csávó lennél, Isten a tudója, mire kell neked ez a Fidesz nevű reménytelen ügy? Ne haragudj, de ez kb. olyan, mintha én 2009-ben Gyurcsányt sztároltam volna...:-)

Moin Moin 2013.07.27. 12:42:35

@Balt: Neeem: fideszesek csontjait ropogtatjuk és hozzá megisszuk a vérüket!:-) (A bennük található nagy mennyiségű fost pedig átszivattyúzzuk a Polgárok Házába...)

Balt, te egy egész rendes csávó lennél, Isten a tudója, mire kell neked ez a Fidesz nevű reménytelen ügy? Ne haragudj, de ez kb. olyan, mintha én 2009-ben Gyurcsányt sztároltam volna...:-)

gigacherry 2013.07.27. 13:13:08

@Szélmalomharcos: Nem a szülők tettei alapján ítélem meg a gyermekeiket. Ennyi.

gigacherry 2013.07.27. 13:17:07

@Szélmalomharcos: Vannak ott konfliktusok: Juhász Péter semmiképpen nem akar Gyurcsánnyal együttműködni, Bajnai azt mondja, hogy nem áll be azok közé, akik Gyurcsányt magával az ördöggel azonosítják, ugyanakkor Gyurcsány hívei Bajnait azért hibáztatják, hogy kínosan tartja a távolságot Gyurcsánytól. Ilyen konfliktusok sok helyen vannak, ahol nem egy fővezér határozza mag, hogy mit kell csinálni, hanem több álláspont ütközhet.

gigacherry 2013.07.27. 13:19:44

@Balt: Igen, lány lesz a második gyermekem. Én magam is lányként nőttem fel és biztosíthatlak benneteket: Nem ártott a fejlődésemnek a leszbikus politikusok létezése, szerepvállalása. Leszbikusok sem próbáltak molesztálni soha, férfiak közül viszont összefutottam már mutogatóssal, rámenőssel, stb.

willdattaa 2013.07.27. 14:46:33

@Dzoltán55:

Egyelőre cigány bűnözők gyilkolnak hetente idős magyar néniket, bácsikat.

Pop40 2013.07.29. 18:42:33

@Balt:

Ha az neked jó, tedd azt:)

Túl sokan nem lehettek ilyen attitűddel, a fideszt sokszor mérték már felül, de valahogy alulmérni valami miatt nem szokták. :D

Arra gondolni sem merek, hogy ez azért lehet, mert a nemzeti maszlaggal nyakon öntött ipari méretű lopás az ország nagyobbik felének nem jön be. :)

Ungár 2013.07.30. 17:39:32

Csak azokra a kommentekre szeretnék reagálni, amelyekből kiderült, hogy nem értik a jelenlegi választási rendszert. Egyfordulós, vagyis ez azt jelenti, hogy az egyéni jelöltek közül a relatív többséget szerző nyer. Ha egy jelölt 22100 szavazatot kap, míg a másik 22099-t, nyert. Ezért kell a demokratikus ellenzéknek abban megállapodnia, hogy az egyes körzetekben ki az az egyetlen személy, aki indul. De nem kell ennél több dologban megállapodni, mert a listákra leadott szavazatok nem vesznek el, nem csökkenek és a töredékszavazatok sem vesznek el. A jelöltet állító szervezet listájára érkeznek. Vagyis lehet két lista is.
süti beállítások módosítása