SZEMA-blog

A SZEMA - Liberális Párt hivatalos blogoldala

Alapelveink

Utolsó kommentek

  • István Szlis: Hát értem én a pedagógusok nagy része egyszerü pedagógus. Éstessékmondani milyen az bonyolutpedagógus? (2015.08.02. 19:30) A pedagógusok magányossága
  • KUHULIN: @$$$=$$$: Mit vársz egy kamu-pártól??? (2015.02.27. 14:08) Bohócországban élünk
  • nnnnnnnn: a 37485dik libsi picsogást olvashattuk. (2015.02.27. 13:35) Bohócországban élünk
  • Idusz: Népszavazással elfogadott törvénnyel igen. (2015.02.27. 08:40) A semmiségi törvény
  • maxval bircaman felelős szerkesztő: A feles döntéssel meghozott semmisség alapján nem helyezhető hatályon kívül kétharmados jogszabály. (2015.02.27. 07:07) A semmiségi törvény
  • Utolsó 20

SZEMA a facebookon

2013.07.25. 19:01 Ungár

A Fideszt le lehet győzni! (Avagy nem akarunk több vezért!)

Úgy tűnik, egyre nagyobb tömegek számára világos, hogy a Fideszt le kell váltani, és hogy ez csak ellenzéki összefogással lehetséges.  Abban is konszenzus van, hogy ennek az a módja, hogy minden választási kerületben csak egy demokratikus ellenzéki jelölt indul a Fidesszel és a Jobbikkal szemben.

Ugyanakkor a közvélemény- kutatási adatok szerint a Fidesz erősen vezet. Már ha igazat válaszolnak az emberek. Azt már több közvélemény-kutató leírta, hogy több százezer szavazó rejtőzködik. Van álláspontjuk, tudják, hogy kire fognak szavazni, de nem árulják el. De azt a közvélemény-kutatók nem tudják még megbecsülni sem, hogy hány ember nem mond igazat.

 Minden okuk megvan arra, hogy ne mondjanak igazat. Még egy közepes méretű városban is kétséges, hogy a kérdezőbiztos nem adja-e tovább a hallottakat, nemhogy egy faluban. A félelem pedig nagy úr! Az ötven felettieknek komoly gyakorlatuk van abban, hogy mást mondanak otthon, mint az iskolában, munkahelyen, nyilvános helyeken.

Az év eleje óta a Fidesz tábora hónapról hónapra növekszik. Ez az adat sem az elmúlt huszonhárom év trendjébe nem illeszkedik, sem azzal nincs összhangban, hogy jelenleg a lakosság kétharmada elégedetlen a kormány teljesítményével és le akarja váltani a hatalmon lévőket. Vagy az nem igaz, hogy a Fidesz-tábor nő, vagy az, hogy az elégedetlenség nő.

Ha pedig sok ember csak azt hazudja, hogy a Fideszre fog szavazni, akkor bizony nem érdemes a közvélemény-kutatásokból kiindulni. Mert az igazságot nem fogjuk tudni kihámozni.

Hiszen, ha csak félmillió embert reprezentáló válaszadó hazudja azt, hogy a Fideszre fog szavazni, miközben valójában mondjuk az E14-re, az MSZP-re vagy ne adj’ Isten a Jobbikra vagy valamelyik kis pártra  voksolna, máris annyi szavazója marad a Fidesznek, amennyi éppen elég a vereséghez. Ha ehhez hozzáadjuk a több mint félmillió rejtőzködőt, akik bizonyára nem a Fidesz iránti szeretetüket és lojalitásukat dugdossák, akkor bizony a Fidesz nagyon is megverhető.

Már csak az a kérdés, hogy melyik megoldás hoz több szavazatot. Ha egyetlen közös listát állít a demokratikus ellenzék, vagy ha kettőt. Én azt szeretném, ha legalább arról dönthetnék, hogy melyik listára szavazok. Nagyon szubjektív, amit mondok, de szerintem többen adják szívesen a szavazatukat, ha választhatnak. Az egyéni jelölt esetében már amúgy sem választhatnak a demokratikus szavazók. Egy lesz, tetszik, nem tetszik, őrá kell majd szavazni. De legalább a listák közt választhassunk!

A szocialisták azzal szeretnek érvelni, hogy csak egy miniszterelnök-jelölt lehet, egy embernek kell Orbánnal szemben felvenni a kesztyűt. Ennél nagyobb butaságot rég hallottam!

Aki belemegy ebbe a játékba, az Orbánék utcájába sétál be.  Vezér a vezérrel szemben, egy a zászló és hasonló bornírtságok.  Már Gyurcsány mellett is így érveltek a szocik: csak egy hasonszőrű tudja Orbánt legyőzni, mondták. És láthatjuk, a hatalom megszerzése és az ahhoz való görcsös ragaszkodás Orbánt kétharmaddal röpítette vissza a csúcsra.

Kedves MSZP és Együtt 2014-PM, szálljatok már végre ki a Fidesz ringlispíljéből, és viselkedjetek úgy, ahogy a szabadságot, a demokráciát, a méltányosságot, a többpártrendszert, a fékek és ellensúlyok rendszerét támogató demokratikus szavazók szeretnék! Már csak azért is, mert ők a ti potenciális szavazóitok! Ne a vezért, hanem a konszenzust keressétek. Ne egymást akarjátok legyőzni, hanem az együttműködést mutassátok fel.  A tartalmi kérdések után együttműködést az okos és arányos jelöltállításban.

Egymás nélkül nem fog menni, és ez így van jól. Hiszen sokan vagyunk, akik nem akarunk kétpártrendszert, nem akarunk több küldetéstudatos vezért, hanem „csak” egy élhető, európai demokratikus országot! Erre kell kérni a választóktól a mandátumot, és győzni fogunk. 

296 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://szema.blog.hu/api/trackback/id/tr375426483

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.26. 11:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pop40 2013.07.26. 15:46:26

@Szélmalomharcos:

"A Fidesz legutóbb növelte már eddig is tekintélyes előnyét. A rejtőzködő szavazókról szóló történet egy délibábos mese, amit a lúzer ellenzéki vezetők találnak ki maguknak"

Aha. Ez a szöveg ment 2002-ben is, és az lett a vége, hogy a meglepett narancsbolsiknak maradt a "haza nem lehet ellenzékben" - szlogen pampogása.

Nézzünk egy akkori beszámolót a "délibábos meséről, amit a lúzer ellenzéki vezetők találnak ki maguknak":

www.gallup.hu/Gallup/release/ppref020408.htm

"A közvélemény-kutatás arra alkalmas hogy képet adjon az emberek nyilvánosan vállalt vélekedéseiről. Ha az emberek nagyobb csoportjai valamilyen okból nem vállalják nyilvánosan véleményüket akkor a közvélemény-kutatás módszerei csődöt mondanak."

"A Gallup 7 százalékpontos a Szonda-Ipsos 5 százalékpontos Fidesz-MDF előnyt regisztrált. A valóságban egy százalékpontos MSZP előny lett. Ebből csak egyetlen következtetés vonható le: a válaszmegtagadók között sokkal több MSZP szavazó volt mint Fidesz-MDF szavazó."

"Kézenfekvő magyarázat lehetne hogy talán a cégek vélt pártkötődése miatt az MSZP szavazói nem válaszolnak egyes intézetek kérdezőinek. Azonban például a Szonda-Ipsos vélt pártkötődése alapján ez a feltételezés nem ad ésszerű magyarázatot. Ha ez a mechanizmus érvényesülne akkor miért tagadná meg a választ egy MSZP szavazó a Szonda-Ipsos kérdezőjétől? És miért mért vajon 10 pontosnál nagyobb Fidesz-MDF előnyt a közvélemény által pártokhoz egyáltalán nem kötött Marketing Centrum is?

Úgy tűnik az MSZP szavazóinak egy bizonyos része egyetlen közvélemény-kutatónak sem árulta el azt hogy kire kíván szavazni."

stb stb stb.

Nem baj, lesz majd megint mit mantráznotok a hídon jövőre.

Bolsi Buster 2013.07.26. 15:48:19

@czjanos:

VAN-E MAGYARORSZÁGON 200.001 LIBERÁLIS, DEMOKRATA?

Nyíhahahaha, ez lesz 2018ban az Mszp kampányszövege is.

willdattaa 2013.07.26. 15:48:43

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Egy érdekesség:

Tudtad, hogy a Bajnai-rezsimnek legfelsőbb bírósági jogerős ítélete, tehát papírja van róla hogy az irányítása alatt álló rendőrség lábbal tiporta a gyülekezés és a személyi szabadság demokratikus jogát amikor jogellenesen oszlatott gyülekezést és jogellenesen tartott fogva többszáz állampolgárt 2009 július 4-én?

-----

nol.hu/belfold/lb__jogszerutlenul_oszlatta_fel_a_rendorseg_az_erzsebet_teri_gardatuntetest
MTI| 2011. november 21.
Jogszerűtlenül oszlatta fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2009 nyarán a Magyar Gárda Erzsébet téri tüntetését - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB)

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400034.TV
1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről
A rendőrség szervezete és irányítása
4. § (3) A Kormány a rendőrséget a rendészetért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) útján irányítja.

index.hu/belfold/2013/07/25/negyszazezret_kapnak_fejenkent_a_gardistak
2013. július 25., csütörtök 11:53
Bajnai Gordon, akkori miniszterelnök az eset után egy héttel elismerő oklevéllel jutalmazott több, a tüntetés feloszlatásában részt vevő rendőrt is.

-----

És akkor még ezeknek van pofájuk demokráciáról beszélni! Jó, mi?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bolsi Buster 2013.07.26. 15:50:37

@Pop40: Ma nem éppen 5 %-os előnyök vannak a felmérésekben. Kádár népe is fogyatkozik, öregek már. Nem kötnék fogadást az ellenzékre.

J.László 2013.07.26. 15:50:42

Ungár Klára most számottevően csökkentette az "ellenzéki összefogás" győzelmi esélyeit.

gigacherry 2013.07.26. 15:51:27

@telkoe: Nagyon ritkán nézem az ATV-t, akkor is csak Kálmán Olga vitaműsorát. Mondjuk a többi csatornát sem nézem.

Református hittanra én is jártam harminc évesen az általam választott lelkészhez. Nem magától a hittantól féltem, hanem ettől a fideszes kálváriától.

Az, hogy a baloldali fiatalokat kizavarták szóbeli a felvételiről, nem Gyurcsány, vagy Bajnai idejében történt, hanem most, Orbán kormánya alatt.

Pop40 2013.07.26. 15:52:31

@Blickfang:

" Nekem aztán egy életre elegem lett a Fideszből, de semmi kedvem eben gubát cserélni."

Nálad a pármilliós Nokiás-doboz meg a Simicska-féle lenyúlt ezermilliárdok ugyanaz a kategória? (Túl azon, hogy mindkettő lopás.)

J.László 2013.07.26. 15:53:02

@Puskát kellett volna hozni:
Nem értem, ha nem szabad "elmúltnyolcévezni", akkor miért szabad "kétezerkettőzni"? Az összes ballib vízcsapból 2002 folyik szüntelenül újabban.

tamas11 2013.07.26. 15:53:02

@Moin Moin:
valóban ne nyisssunk, mert kiderülne, hogy megmajmolták a polgárosodás eszméjét, - nna nem a vezérelvű népi mentalitás, hanem a vezérelvű vezér..

Moin Moin 2013.07.26. 15:55:41

@Puskát kellett volna hozni:

A "nem tudtok"-kal nem tudok mit kezdeni, ui. én nem indulok a választáson, nem vagyok semmiféle párt tagja, még szimpatizánsa, támogatója, szavazója sem - egyszerűen csak elfogulatlan demokrataként elemzem a magyar helyzetet. A politikai beállítottságom sem baloldali: talán valahol a liberális de nem Ungár-féle) és a jobboldali valamilyen kombója, kb., mint a német FDP.

Ami pedig az „előre magyarázatot” illeti: már 2006. őszén tudtam, mi fog Magyarországon történni 2014-ig. [Nagy szégyen lett volna, ha nem tudom] 2010-ben indítottuk el a blogunkat, amelyben (ha beleolvasol) mindig előre és pontosan leírtuk, mi fog történni, mit tesz a Fidesz és mire lesz képtelen az ellenzék egyik-másik pártja, szereplője.

Azt is előre megmondom, mi lesz a Fidesszel – ha érdekel.:-) Ne remélj túl sokat és nagy sikert!

Elijah_Baley 2013.07.26. 15:58:05

monnyuk a fülkeforradalom óta tudjuk, a szavazópolgárok fele veszi fel négyévente a posztkomcsi pártok által felkínált szopóálarcot.
a műértő közönség nagyobbik része még mindig a fideszt kedveli.
hol itt a gond?
mindenki úgy szop, ahogy az a legnagyobb élményt nyújtja :)

J.László 2013.07.26. 15:58:11

@Moin Moin:
Láthatnánk az a blogot?

Különben ha nyolc évre előre látsz mindent, nem tudom, miért Bill Gates a leggazdagabb a világon.

Moin Moin 2013.07.26. 15:58:53

@tamas11: Vezérelvű, a vezér által prezentált "csodát" váró nép nélkül senki sem lehetne vezér. Svédországban képtelenség lenne olyan "vezért", vagy spindoktort elképzelni, aki sikeres lehetne egy vezérelvű, polulista politikai koncepcióval. Oroszországban Romániában, Magyarországon és Türkmenisztánban - nota bene: Szingapúrban - pedig ez a módi...

Pop40 2013.07.26. 15:59:09

@Puskát kellett volna hozni:

Ilyen sztorik után a köztisztviselők, kormánybeszállítók, a kormánytól bármilyen szempontból függők között szerinted van bárki, aki nem a fideszt mondja be a kutatónak?

www.ujasz.hu/itthon/5343-biralta-a-ideszest-kidobtak-a-hazi-orvost

index.hu/belfold/2013/07/03/a_bizalmasok_kaszaltak_a_politikai_ugyeket/

Akkor "csak" 5-10%-kal mérték őket félre, mert 2/3 hiányában nem tudták annyira terrorizálni az ellenfeleiket, mint most.

Én is a fideszt mondanám be, pedig semmiben nem függök tőlük, csak szeretném látni, ahogy minél nagyobbat taknyolnak jövőre. :)

high up! 2013.07.26. 16:00:42

@Puskát kellett volna hozni: "Polgári, európai középpárt a fidesz."

Hú ba+ te már kómában lehetsz. A fidesz először is a hulladékkomcsik gyűjtőpártja. Másodszor a magyar post-kádári nyugger birkák befogója.
Aztán harmadiknak ott vannak a proletár rétegek, akik pont annyira buták a világ megértéséhez, mint egykoron Adolf vezér hívei.

E három rétreg közös jellemzője, hogy meggyőződésük, hogy őket egy mítosz vezeti és minden megengedhető neki, mert "a komcsik ellen harcol".
Na ba+ Ceaucescu feltámadt!

Ezenkívül, a fidesz egy FAKE keresztény és FAKE nemzeti párt.

Polgári meg végképp nem, mert teccik tudni a polgárság alaptulajdonsága a gondolkodás, a fejlődés utáni vágy, az Európaisság utáni vágy és a kritikusság.
Egyszóval: a fidesz BIRKA párt.

Moin Moin 2013.07.26. 16:05:08

@J.László: www.progressziv.blog.hu

Bill Gates: mert nem érdekel az informatika (legalább is nem fejlesztői aspektusból) és azzal, ami engem érdekel, nem az a célom, hogy dollárszázmilliárdokat keressek. Ne keverj össze Simicska Lajossal.:-)

J.László 2013.07.26. 16:05:58

@willdattaa:
Jópofa az is, amikor kamarillapuccsisták (2004, 2009) diktátoroznak.

Pop40 2013.07.26. 16:06:18

@high up!:

"Tegye fel a kezét az, aki akár egy mondatot tud mesterházitól vagy bajnaitól mondani, ami szallóige lett és az emberek ehhez irányitanák magukat."

A svájci, az angol, a német, stb miniszterelnöktől tudsz ilyet mondani?
El kéne dönteni, hogy miniszterelnök legyen az illető, vagy stand-up komikus.

J.László 2013.07.26. 16:09:53

@Moin Moin:
Jaj ne.

"...már 2006. őszén tudtam, mi fog Magyarországon történni 2014-ig. [Nagy szégyen lett volna, ha nem tudom] 2010-ben indítottuk el a blogunkat, amelyben (ha beleolvasol) mindig előre és pontosan leírtuk, mi fog történni, mit tesz a Fidesz és mire lesz képtelen az ellenzék egyik-másik pártja, szereplője."

Ilyen zsibbasztó rizsázást már rég nem hallottam. Bocs, hogy közbeszóltam, de nem tudtam megállni.

CSENDES 2013.07.26. 16:09:59

@bioLarzen: Nem, Bio!

Nem azt jelenti,csupán azt,hogy az együttes egyéni jelöltek mellett, nem ördögtől való,hogy több lista jelenjen meg, több miniszterelnök jelölttel. Jelen pillanatban ugyanis úgy áll, minden felmérés szerint, hogy bár magának az MSZP-nek nagyobb az ismertsége és így a támogatottsága, mint a E14-nek, Mesterházyt mégsem tartják annyian alkalmasnak ME-nek, mint Bajnait. Ezt nem hajlandó tudomásul venni az MSZP. Garanciának azt tartja,hogy ő adjon ME-t. Kérdés, hogy mire lesz MA. garancia. Az újrakezdésre? Kisebb mutyik, kisebb vesztegetések? Ráadásul MA sem rendelkezik karizmával, bár vélhetően nagyobb a karizma, mint Orbánnak vagy Bajnainak. De nekem ez kevés. Ráadásul, ha ránézek a néha erőszakosan összezárt, csücsörítőfejére, agymenést kapok tőle. meg egyébként az MSZP jó néhány megmondóemberétől.

Elijah_Baley 2013.07.26. 16:10:09

@high up!: de, nekem gyurcsány is beugrott, az is egy magávalragadó karakter, csak az entellektüel pozőr nem jött be annyira a népléleknek mint a faluszéli megmondóember...

Pop40 2013.07.26. 16:10:59

@DFK:

"Csakhogy az időközik mind a közvéleménykutatásokat igazolták ebben a ciklusban."

Azok mindet, kivéve amik nem. (pl Szolnok, Sopron.)

Amúgy a legutóbbi porfészekben megtartott időközin úgy nyert a fideszes 19%-kal, hogy ellenzéki jelölt NEM IS INDULT.
Nyilván nagyon motiválva voltak az ellenzéki szavazók a voksolásra. :DDD

Túl ezen, mi tétje van egy időközinek? Leváltom a fidesz 223-ik képviselőjét, mit érek el vele, azon túl, hogy Orbánék bosszúból jól megfingatják a települést?
Kicsit mintha más lenne a tét, mint egy OGY-választáson.

czjanos 2013.07.26. 16:11:28

@Puskát kellett volna hozni: Mindig az nevet igazán, aki utoljára nevet.

Elijah_Baley 2013.07.26. 16:11:36

@Pop40: idehaza nem, itt erős emberek kellenek.
mindig mondtam, elnöki demokrácia köll ide, nem parlamentáris, úgy, ahogy európától keletre illik, a posztszocialista országokban...

CSENDES 2013.07.26. 16:12:24

@Moin Moin: Visszaolvastalak. Nem sok sikerrel,nyilván velem van a probléma. Felhívtad a poszt-toló figyelmét egy készülő tanulmányotokra, melyből nem tudom mit idéztél, bár idézőjellel indítottál. ugyanakkor fennakadtam már a második mondat környékén, hiszen ott basztatásról teszel említést. Ez gondolom nem a tanulmány része.

Elijah_Baley 2013.07.26. 16:13:20

amúgy én akármelyik okos párt lennék, nem akarnék tizennégyben nyerni, a politikai/gazdasági hatalom mos olyan szépen van leosztva, ki köll szépen várni míg magától kivérzik a hágérien feritél, utána van mozgástér...

Sexual Harassment Panda 2013.07.26. 16:14:39

"Ami pedig azt illeti, hogy mi számít alkotmányosnak és mi nem az már: egy demokratikus választáson megszerzett hatalom semmiképpen sem használható fel arra, hogy általa a demokratizmust szűkítsük. (A Fidesz ezt tette 2010 óta folyamatosan és szisztematikusan – ahogy azt a Velencei Bizottság lés immár az EU is egyértelműen megállapította"

LOL!!!Az eu kimondta egyértelműen?mikor?????

CSENDES 2013.07.26. 16:17:19

@bioLarzen: És mivel nem Amerikában vagyunk. s pártjainknak nincs pénze előválasztásra, viszont a közvélemény kutatások minősége sem garancia semmire, így adott a helyzet, hogy az ME. jelöltek egy választáson mérjék meg magukkal a kormánypárt(ok?) vezérével. Akinek nagyon híres karizmája van, ezért sokan képesek békaügetni.

Pop40 2013.07.26. 16:17:46

@közmunkás bérkommentelő:

Igen, egy olyan elnökkel, mint pl Vitya, tuti előbbre lennénk. :D

Jövőre kiderül, mennyire szimpi a széles rétegeknek a "kövessük a kolompot"-elv. Nem hiszek benne, de ha valami csoda folytán nyer a fidesz, követheti a sok marha szavazó Vityát meg Simicskát a nagy tündérmesébe. :)

Elijah_Baley 2013.07.26. 16:20:11

@Pop40: nem gyütt át az irónia, mi?
ez a helyzet, jártam sok balkáni országban, nyugattal ellentétben az emberek itt idolokat akarnak, mert nem hisznek a közösség/társadalom erejében, nyilván, mert nem volt alkalmuk megtapasztalni a gyakorlatban, ez a mi történelmi örökségünk.

Sexual Harassment Panda 2013.07.26. 16:21:45

"Úgy tűnik, egyre nagyobb tömegek számára világos, hogy a Fideszt le kell váltani..."

Nekem nem úgy tűnik..

Sexual Harassment Panda 2013.07.26. 16:23:28

@J.László:

"...már 2006. őszén tudtam, mi fog Magyarországon történni 2014-ig. [Nagy szégyen lett volna, ha nem tudom] 2010-ben indítottuk el a blogunkat, amelyben (ha beleolvasol) mindig előre és pontosan leírtuk, mi fog történni, mit tesz a Fidesz és mire lesz képtelen az ellenzék egyik-másik pártja, szereplője."

"Ilyen zsibbasztó rizsázást már rég nem hallottam. Bocs, hogy közbeszóltam, de nem tudtam megállni."

én is erre gondoltam..

CSENDES 2013.07.26. 16:25:10

@Moin Moin: "Fidesz nem "teremtett" egy ilyen, vezérelvű magyar közmentalitás, csupán kihasználta azt"

Valóban, nem a Fidesz teremtette ezt a mentalitást, hanem a Kádár korszak szülötte lett.

Viszont Orbán bűne, hogy ezt felhasználja a Kádár-érában szocializáltak "ellen".

És sajnos az anyámék ilyen emberek, Hisznek a kizárólag a kormány által közvetített médiumoknak. Azt hiszik, hogy minden írott, közvetített szó igaz. nem érzik, mikor manipulálják őket. Ez Orbán igazi nagy bűne, hogy évek óta manipulálja a szavazókat, nemzet-halált vizionált minden reformkísérletre, ha az az ellenfelétől jött. Élvezte, hogy bármikor sok embert tudott utcára vinni, hol saját jogon, hol bújtatva.

Sexual Harassment Panda 2013.07.26. 16:26:53

@közmunkás bérkommentelő: de ha ti itt veszekedtek, akkor én egy búúús panda leszek!

Moin Moin 2013.07.26. 16:29:12

@CSENDES: Ez a mentalitás nem a Kádár-korral kezdőtött: Kádár is éppen azért volt sikeres, mert épített erre a mentalitásra.

Ez a mentalitás a magyarság korai korszakában alakult is (alapjaiban) és történelme során mind a mai napig nem érték oylan hatások tartósan, amelyek egy másmilyen mentalitást hozhattaok volna létre.

A szüleiddel meg beszélj - vagy hozd el őket hozzánk!:-)

Elijah_Baley 2013.07.26. 16:33:15

@Sexual Harassment Panda: régebben mástól voltál búúús :)

CSENDES 2013.07.26. 16:33:31

@CSENDES: Az árokásás nagy mestere OV, de persze nem fizikailag, hanem mentálisan. Egy ország különböző állampolgárai között sikerült árkot ásnia. Testvérem ugrott nekem, mert OV ellenzékben ilyen árkokat ásott ki. Én pedig csak meg akartam magyarázni az intézkedés lényegét, holott nem voltam MSZP-s szavazó. Ma bekajálják tőle kb. ugyanazt a szavazói, akik akkor ellenálltak. A estvérem pedig még jobban jobbra sodródott, neki már OV sem eléggé radikális. A család nem politizál,miután én egy évig közelébe sem mentem a testvéremnek, mert "legyurcsányozva", megalázva kellett elmennem tőle, miközben soha nem voltam MSZP-szavazó, igaz békameneti savazó sem.

Moin Moin 2013.07.26. 16:33:58

@CSENDES:

Ki kell ábrándítsalak: a basztatásnál még erősebb kifejezésekkel is szokás élni mifelénk - és ez teljesen bevett e közegben. [Sőt: volt már, hogy egy prezentációm során a faszfej - akkor még csak - hivatalfőnökhöz (akit csak per "csikkszedő" neveznek mifelénk) a sapkámat vágtam-"basztam" hozzá...:-)))]

Íme, a teljes idézet - plusz egy bekezdés még, a helyezet jobban megvilágítandó:

"Le kéne már vonni annak tanulságát, hogy Magyarország történelmében – úgy a honfoglalásig visszamenően – rendre nagy vezetőegyéniségekhez köthetők azok a periódusok, amikor (legalább időlegesen és viszonylagosan) sikereket ért el a magyarság. Le kell vonni ennek tanulásgát: hogy ez egy olyan nép, amelyik követni szeret inkább és nem önszerveződni.
Ez, persze, basztathatja egyesek világ- és önképét. Lehet erre azt mondani, hogy ez „nem nyugatos” – akár még azt is, hogy „nem demokrata” – de a tény attól még tény marad és annál rosszabbak egy politikai koncepció esélyei, minél kevésbé veszi ezt a tényünket tekintetbe. (Ezzel természetesen nem az állítom, hogy egy „vezércentrikus” politikai koncepció már csupán ettől sikeres lesz – mert nem.)
Azok legtöbbje, akik magukat demokratának tartják, éppen attól frusztrált, hogy nincs meg a „demokraták vezére” – és így arra kényszerülnek, hogy önmaguk próbáljanak „valamilyen megoldást” kiötleni, amire persze (az ahhoz szükséges holisztikus tudás és szintetizáló képességek híján) képtelennek bizonyulnak. Igen: azért van annyi kudarc az ellenzéki oldalon, mert egyszerűen senki sincs, aki egyszerre elég okos, elég tudás birtokában lévő, elég kezdeményezőkész és elég magabiztos lenne ahhoz, hogy belőle igazi vezető válhasson. Csak specialisták, szakemberek és persze mániákusok, meg akarnokok vannak – és az ő részigazságaik és ábrándjaik…
Az orbánizmus felkészületlenül érte a magyar demokratikus politikát. Amikor felkészületlenségről írok, akkor arra gondolok, hogy nem volt olyan friss, vagy megújulni képes politikai erő, szervezet az országban, amely – tapasztalva az orbánizmus működését – átvehette volna az ellenzék szervezésének feladatát és amely megfelelő képességekkel is rendelkezett volna ehhez."

Balt 2013.07.26. 16:35:58

@dimitrij: "mind többen és többen látják úgy, hogy nem jó irányba mennek a dolgok"

A kvk-k szerint pont csökken ezek aránya, bár nem mindegy, mit sugalmaz a kérdés. Általánosságban (értsd tágabban: világszerte) én is ezt jelölném meg; persze a világtendenciák alól Mo. nehezen tudja kivonni magát.

Pop40 2013.07.26. 16:37:15

@közmunkás bérkommentelő:

Hát nem.:)
Ha ironizálsz, tolj bele valami szmájlit, vagy jelezd valahogy, másképp nehéz rájönni. Politikai fórumon sokan írogatnak halál komolyan akkora baromságokat, hogy az ember elsőre viccnek gondolná, de kiderül, hogy nem annak szánta a hozzászóló.:D
Szóval most már inkább óvatos vagyok ezzel.:)

J.László 2013.07.26. 16:38:35

@Moin Moin:
Sapkában szoktál prezentációzni?

Pop40 2013.07.26. 16:46:37

@Józsi bá':

"Milyen kampányt? Mondjuk egy trafikmutyizós-simicskázósat.
Vagy egy "nincs növekedés, nincs több munkahely" címűt."

Annyira egyszerűen lehetne itt kampányolni, hogy el sem hiszed: Semmi mást nem kéne csinálni, csak a 2010-es fideszes ígérgetéseket és plakátokat kellene kirakni óriásposzterekre.

"megvédjük a manyupokat" "megvédjük a felsőoktatást" 'Egymillió új munkahely"
"átlátható adórendszer/törvénykezés" "Visszaszorítjuk a korrupciót" stb stb stb.
Csak ezt, és ráírni, hogy fideszes szöveg 3 évvel ezelőttről. Semmi más, egy betű sem kell rá több.

Az ellenzék a legnagyobb marha a világon, hogy nem ezt csinálja.

Feketeistván 2013.07.26. 16:48:01

Orbi nyerni fog, talán a 2/3 a is meglesz, azon egyszerű oknál fogva, mert a lehetséges alternatívák olyan mértékben szánalmasak, amire kár is a szót vesztegetni. Az MSZP megújulásra képtelen, szoborparkba való figuráival, karakter nélküli elnökével önmagában szavazatokat hoz Orbánéknak, LMP ? Hahaha, melyik, hányfelé szakadt ez az eleve bukott párt ? Gyurcsányiék, Bajnaiék, egymással sincsenek jóba, és szintén kontraproduktív, bármelyik is megszólal vagy mutatkozik, ezek bukott, súlytalan emberek, azért ilyen pofátlan a csúti, mert nincs ellenfele.

CSENDES 2013.07.26. 16:49:19

@Moin Moin: Mi az a hozzánk? Miért akarsz népnevelni? Én tudo kezelniőket, mert mindig elmondom nekik, hogy mi az ami nem igaz a hírekből. Nekem elhiszik.

Pop40 2013.07.26. 16:51:03

@Pop40:

Sőt, a "visszaszorítjuk a korrupciót" fideszes plakátot úgy is meg lehetne csinálni, hogy a plakátot a képen Simicska tartaná, miközben épp röhög.

Egy jó kép sokkal nagyobbat üt, mint egy hosszú szöveg, s az a plusz előnye is megvan, hogy a félkegyelmű fideszesek meg valóságshow-n felnőtt rétegek is megértenék.

De az ellenzékbe (is) annyi kreativitás szorult, mint egy fagolyóba.

Moin Moin 2013.07.26. 16:52:01

@J.László:

Nézd... Arról a miniszterelnökről nyilvánvaló volt, hogy nem lehet sikeres és meg fog bukni, aki:

1.) Felkészületlenül arata modernizálni az országot, a részletek és a stratégia lépésről lépsre való megtervezése nélkül.

2.) Erre a modernizációra egy olyan politikai erő (az MSZP) élén készült, amelynek vezetői éppen a nem teljesítményközpontú, kontraszelekcióra épülő "nem modernizált Magyarország" haszonélvezői voltak.

3.) E párt vezetőit meg akarta győzni valami olyasmiről, amely lételemükben veszélyeztette volna őket (ld. fentebb) - ahelyett, hogy leszámolt volna ezekkel a figurákkal. (Győztes miniszterelnökként volt akkora ereje a párttagságra, hogy egy iylen "tisztogatást" a vezetőivel nem túlságosan rokonszenvező párttagság még örömmel is vett folna. Ráadásul a saját "korrupt korifusainak" megbuktatásával, esetleg felelősségre vonásával még be is tölthette volna a "közéletet megtisztító minisztereknök" szerepét, ami általánosan tette volna népszerűvé, ezáltal erőssé.

4.) Az, hogy nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a Fidesz átvette a közélet tematizálását, végképpen előrevetítette, hogy bukni fog. (Azt most ne nyissuk ki, hogy a tematizálás átvételében a Fidesz miféle együttműködésekbe bonyolódott az MSZP Gyurcsán-elleneseivel.)

5.) A baloldal legalább 15 éve nem törekedett arra, hogy tehetséges fiatalokkal töltse fel a sorait - és a vezetői közé is beengedje őket.

...Folytassam?:-)

Írjam le, hogy 2007-től az ország egyetlen dinamikus politikai tényezője a Fides volt? Hogy ez volt az a párt, amely direkt arra építette a teljes kommunikációs stratégiáját, hogy maximalizálja atámogatottságát? Hogy ezt annak érdekében tette, hogy majdan alkotméányozhasson és ne kelljen átélnie még egyszer 2002. tavaszát? Hogy a Fidesz mögött álló gazdasági és ideológiai körök kifejezetten egy hegemonisztikus pozícióra törekedtek az országban?

Mindez tudott-tudható volt. És tudtuk azt is, hogy miféle szeméyles motivációk élnek és működnek a Fidesz vezetőiben. Ebből pedig az egyetlen lehetséges jövő az volt, amelyet Magyarország ma él...

Javaslom, olvasd ezt el - több mint 3 éve írtuk: progressziv.blog.hu/2010/05/04/panik_a_szavazofulkekben

CSENDES 2013.07.26. 16:53:09

@Moin Moin: Az orbánizmus felkészületlenül érte a magyar demokratikus politikát. Amikor felkészületlenségről írok, akkor arra gondolok, hogy nem volt olyan friss, vagy megújulni képes politikai erő, szervezet az országban, amely – tapasztalva az orbánizmus működését – átvehette volna az ellenzék szervezésének feladatát és amely megfelelő képességekkel is rendelkezett volna ehhez."
Ezt aláírom, bármikor. Ez azonban nem a nép bűne, a népet ugyanis nem lehet leváltani. A népet ugyanis csak megvezetni lehet, eben ludas OV pártja.=(is)

Moin Moin 2013.07.26. 16:53:42

@J.László: Igen, olykor... Ui. a sapka része az egyenruhának.:-)

Pop40 2013.07.26. 16:53:45

@Kicsinko:

"Az MSZP megújulásra képtelen, szoborparkba való figuráival, karakter nélküli elnökével önmagában szavazatokat hoz Orbánéknak"

Csak érdeklődésképp:
-A fideszben mi újult meg mostanság?
-Amennyiben semmi, miért kizárólag az mszp-n kéred számon a megújulást?
Esetleg az csak az mszp kötelessége, a fideszre akkor is lehet szavazni, ha ezt nem csinálja?:))

Feketeistván 2013.07.26. 16:55:25

Tehát itt nem rejtőzködők vannak, hanem alternatíva nincs, és az is hülyeség, hogy egy normális párt itt ne tudna nyerni, igaz a vezetője lehet karakteres, de ez minden pártra igaz, nyilván nem egy lúzert választanak pártelnöknek sehol, csak itt, pl az MSZP. Úgyhogy enyyi. Nincs normális párt, ha lenne, megszoríthatnák Orbánt sőt simán le is nyomnák, de nincs.

Moin Moin 2013.07.26. 16:57:18

@CSENDES: Nem "bűne" a népnek, hanem tulajdonsága, amely sok-sok évszázadon keresztül alakult ki. És: természetesne nem "leváltani" kell a népet, hanem számításba venni ezt a nép többségére jellemző tulajdonságot. Azonban ez a tulajdonság nem mindenkire és nem is egyforma mértékben jellemző - ez azért fontos, mert a "másmilyenekre" alapozva lehet elkezdeni megszerezni a politikai hatalmat és azután lassan, átgondoltan és fokozatosan elindulni a közmenatitás demokratizálódása felé. Ennek a végét se te, se én nem fogjuk megérni, még akkor sem, ha 2014-ben sikerül egy ilyen politikai erőt tartósan hatalomra juttatni!:-)

Feketeistván 2013.07.26. 16:57:30

Pop 40. Nem kérek én számon semmit rajtuk, tőlem aztán maradhatnak ilyenek, csak akkor hogyan akarnak nyerni ? A fidesz-t meg nem sarkallja semmi a megújulásra, nekik így jó ahogy van.

telkoe 2013.07.26. 17:00:02

@gigacherry: Mikor hol zartak ki baloldalikat a felvetelirol? A most felvett 5xezer ezek szerint stramm jobboldali? Erdekes hogy az nem zavar hogy a joelvtarsaidnal akik a politikai valogatast evekig futtattak most a legnagyobb europai ertelemben vett halado demokratak.

Az elobb meg a hittantol feltetted most meg egybol rajottel hogy a fidesz maga rendelte el hogy hogyan kell a paraznalkodast tanitani.

Kicsit at kellene gondolni, mert meg egysegsugaru balos rettegonek is eleg ostobacska vagy.

Pop40 2013.07.26. 17:14:38

@Kicsinko:

Félreértés ne essék, a szocik valóban nem újultak meg, csak ez egy igen súlyos szavazói hülyeség: "A szocik nem újultak meg, nem szavazok rájuk, elmegyek a fideszre szavazni. Az megújult? Ja, nem. De nála nem zavar".

Ezt nem rajtad kérem számon, nyilván, hanem rajtuk.
A megújulásnak meg valóban nagyon ideje lenne már a szociknál, fidesztől függetlenül.

gigacherry 2013.07.26. 17:29:34

@telkoe:

"Mikor hol zartak ki baloldalikat a felvetelirol? A most felvett 5xezer ezek szerint stramm jobboldali?"

Nézd meg a videót: koz-hir.hu/belfold/az-mszp-sek-ne-is-jelentkezzenek-egyetemre

Nem mondom, hogy minden szakról mindenkit kizavartak (ezt nem tudhatom), de az egyik felvételiző elmondása szerint történt ilyen és nem a régebbi kormányok alatt, hanem a mostani alatt.

"Erdekes hogy az nem zavar hogy a joelvtarsaidnal akik a politikai valogatast evekig futtattak most a legnagyobb europai ertelemben vett halado demokratak."

Kiről beszélsz? (By the way nekem nincsenek elvtársaim. Nem hiszem, hogy lenne olyan ember, akivel 100%-ban ugyanazokat az elveket valljuk.)

"Az elobb meg a hittantol feltetted most meg egybol rajottel hogy a fidesz maga rendelte el hogy hogyan kell a paraznalkodast tanitani."

Nem magától a hittantól féltem, hanem a kötelező jelleggel elrendelt, Fidesz illetve KDNP által kirendelt tanítók által tanított erkölcstannal fűszerezett hittantól (vagy a hittan nélküli erkölcstantól). Nem maga a Fidesz rendelte el, hogyan kell, hanem a Fidesz által odaküldött tanár tanította így hétéves gyerekeknek (akiknek szerintem eleve nem kellene ilyesmiről beszélni, a szexualitást nem kellene szóba hozni előttük, csak akkor, ha ők kérdeznek róla).

"Kicsit at kellene gondolni, mert meg egysegsugaru balos rettegonek is eleg ostobacska vagy."

Én egy terhes nő vagyok te tahó, aki joggal aggódik azért, mivel akarják teletömni a gyereke fejét. Te itt nekem mindenféle elvtársakról meg ávósokról beszélsz, ahelyett, hogy az általad preferált és megválasztott kormány háza táján néznél körül. Kevered a szezont a fazonnal, mindent mindennel összemosol, és ezek után még te alkotsz ítéletet az én értelmi képességeimről. Ha szerintetek úgyis a Fidesz lesz hatalmon, akkor nem az számít, mit szeretne az ellenzék, hanem az, mit szeretnének ők. Ha jövőre ilyenkor is Orbán lesz a miniszterelnök, nekem be kell íratnom a fiamat egy általános iskolába és ki kell választanom, hittant (és milyen hittant), vagy erkölcstant tanuljon. Honnan tudhatom biztosan, hogy jó kezekben lesz, hogy nem tömik tele a fejét mindenféle hülyeséggel? Mi köze ennek az egész problémának elvtársakhoz, meg ÁVÓsokhoz, meg hasonlókhoz?

marquis Van de Boeven a' Thoeqoem 2013.07.26. 17:48:01

"A Fideszt le lehet győzni! "

DE MINEK!

Szélmalomharcos 2013.07.26. 17:54:19

@Pop40:
Ne izéljél már, a fidesz pont olyan arányban nyerte az időköziket, amilyen arányban vezet a kv kutatóknál

Más dolog egy választás előtti pillanatban végzett felmérés, mivel múlandó hangulatváltozások is sokat nyomhatnak a latban. Lásd köteles beszéd, maga Gyurcsány büszkélkedik el vele, hogy milyen nagy ötlet volt megkoreografálni

Szélmalomharcos 2013.07.26. 18:06:27

@gigacherry:
"Én egy ilyet sem láttam. Mármint ÁVH-gárda utódot. "

Jaj, te annyira naív vagy hogy ezt már nehéz elhinni. Nem hallottál véletlenül valamit a blog szerzőjének az édesapjáról?

gigacherry 2013.07.26. 18:09:15

@Szélmalomharcos: Nem hallottam, de nem is érdekel. Nekem az ő élete számít, nem az apjáé. (Vállalom, hogy naiv vagyok.)

Szélmalomharcos 2013.07.26. 18:09:56

@gigacherry:
"Te honnan tudod ilyen biztosan mások motivációját? "

Én nem mások motivációjáról írtam, hanem egyszerű tényekről. Arról, hogy Bajnait ugyanaz a klikk vitte be a politikába, amelyikben Gyurcsány is meghatározó szerepet játszik. De mivel elhasználódott a frontküzdelemben, most inkább a haverját akarják megfuttatni

Szélmalomharcos 2013.07.26. 18:13:42

@gigacherry:
Kicsit fura, hogy folytan a családanya mivoltodra meg a kisfiadra hivatkozol, de konkrétan egy nyíltan leszbi politikusnőt tekintesz példaképnek

gigacherry 2013.07.26. 18:18:57

@Szélmalomharcos: Nem egészen így van, már ha a Millásokról és a Szolidaritásról beszélünk. Bajnai nem csak vállalhatóbb figura a szemükben, hanem tisztább múltú, hitelesebb és szimpatikusabb is.

gigacherry 2013.07.26. 18:19:53

@Szélmalomharcos: Mi ebben a furcsa? Mit árthatna a kisfiamnak egy leszbikus politikus? (Sehol nem mondtam egyébként, hogy a példaképemnek tekintem.)

Szélmalomharcos 2013.07.26. 18:28:57

@gigacherry:
"Nekem az ő élete számít"

Milyen tekintetben?

bioLarzen 2013.07.26. 18:31:15

@CSENDES: Szia,
ebből én sajna még mindig nem látom, mennyiben vezethetne az, hogy több ellenzéki jelölt van arra, hogy az egyikük többszavazatot kap, mintha csak ő indulna egyedül.

De nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem értek a politikához, úgyhogy nyilván nagyon könnyen előfordulhat, hogy rosszul látom a dolgokat.

bio

Szélmalomharcos 2013.07.26. 18:37:24

@gigacherry:
"a Millásokról és a Szolidaritásról beszélünk. Bajnai nem csak vállalhatóbb figura a szemükben, hanem tisztább múltú, hitelesebb és szimpatikusabb is. "

A Milla konkrétan azzal indult és azt hirdette meg magáról, hogy se Orbán, se Gyurcsány, mert mindkettő vállalhatatlan

Ehhez képest egy puccsszerű aktussal Bajnai kerekedett az élére, akiről tudott hogy nem csupán Gyurcsány kreatúrája politikai értelemben, hanem üzletileg is nagyon nagy múltú együttműködés van közöttük. Persze hogy nem lépi át a saját árnyékát, és nem hajlandó Gyurcsánnyal szembefordulni, sőt fel kell készülnie rá, hogy a támogatói nyomás nyíltan egy akolba kényszeríti őket

Szegény Milla, és a többi jószándékú változást akaró majd megkapja ugyanazt, ami ellen megalakult. Ráadásul éppen őrájuk hivatkozva akarják legitimálni a második Bajnai-Gyurcsány korszakot

Dzoltán55 2013.07.26. 18:50:46

@willdattaa: Ezek szerint éljen a gyújtogató,romboló,fosztogató,cigányokakt gyilkoló mocskos csürhe."Gratulálok"

WLaci 2013.07.26. 19:50:25

Hmmm a Facén Széles Gábor épp Csányi minelnökségét jósolta meg... Nem is rossz ötlet, mondjuk Orbánékhoz viszonyítva semmiképp.

inebhedj - szerintem 2013.07.26. 19:50:37

A blogírónak szinte mindenben igaza van.

A közvéleménykutatások és a közhangulat alapján gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy ne egy baloldali demokratikus párt nyerje a jövő évi választásokat, ez pedig az egyetlen szóba jövő és komoly támogatottsággal rendelkező párt lesz, a Fidesz.

A tévedés is ebben áll, jelenleg gyakorlatilag csak baloldali, demokratikus pártok versengenek a hatalomért (mondjuk 25 éve minimum), a Fidesz is ilyen, a választók előtt egyelőre semmi nem indokolja, miért is váltsák le a baloldali, demokratikus Fideszt egy másik baloldali, demokratikus pártra.

tamas11 2013.07.26. 21:04:10

nyilván ilyen tiszta fejjel, egyszerűen megírod majd lábjegyzetben, mit értesz baloldalin.Értem én, hogy meg köll bélyegezni gyorsan könnyen mindenkit, de integess már át a túloldaladról, hogy mitől is vagy te ilyen s ennyire...

Balt 2013.07.26. 21:07:47

@dimitrij: "ezen jelenség, illetve határozott kormányzati lépések, illetve annak deklarálása, hogy elmúlt huszon pár év téves irány volt, még hozhat is további szavazatokat."

Ezt érdekes lesz képviselni a Fidesszel szemben, amikor a (régi-új) ellenzék az elmúlt 5 ciklusból 3-at kúrmányzott végig...

Balt 2013.07.26. 21:17:10

@christophe: Kvittek vagyunk: mi sem irigyeljük a szövegszerkesztődet.

Balt 2013.07.26. 21:39:54

@kicscsávók: Maradva az analógiánál: egyelőre nagyon nem úgy néz ki, hogy a maszop megkerülhető lenne, sőt!

Balt 2013.07.26. 21:48:32

@Brix: Ehhez már csak 2/3 kéne. Amire jelenleg legfeljebb a Fidesznek van esélye. Rosszabb esetben a Fidesz+Jobbiknak.

Balt 2013.07.26. 23:08:57

@ben2: Jó meglátások. Bizony, a "rossz irányba mennek" közé nemcsak, hogy a Jobbikosokat kell beleszámolni, hanem akár engem is, aki nyilván a Fideszre fogok szavazni. A miértet lásd fentebb.

Balt 2013.07.27. 08:01:22

@dennisthemenace: Ugggyammá'! Gyurcsány tényleg bejött lottó ötösnek, csak elég hosszan kellett megjátszani a kombinációt. Ma elsődleges Fidesz-érdek, hogy Fegyenc minél többet szerepeljen.

Balt 2013.07.27. 08:29:18

@Frady Endre: Hátizé, az a másik jelölt, akitől félni kell, az pont egy ilyen akció (az előző hibbant kapitány hajófenék-takarítóvá minősítése) után vette át a parancsnoki hidat (nem mellesleg azelőtt ott állt első tisztként a jobbján és az értékes import üzemanyagot töltögette petróleumlámpákba), hogy aztán súlycsökkentésre hivatkozva kidobja a hajóból a mentőmellényeket és az utasok személyes csomagjait... Az az időszak egyébként épp a hurrikán szemében érte.

Balt 2013.07.27. 08:35:35

@szemtanú: Basszus, most esik le - habár nyilván világos volt, ki a szerző -, hogy a "Klárázás" nem Gyurcsány "történelmi beszéd lesz, Klára..." c. bon motját idézi. :)) (Amely persze szintén vastagon visszahullott az SZDSZ-re.)

Balt 2013.07.27. 08:40:59

@Moin Moin: "immár az EU is egyértelműen megállapította"

Hazugság. Szándékosan a Népszagából:
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=659290&referer_id=friss

Balt 2013.07.27. 08:53:27

@Moin Moin: "2. forduló előtt nem szövetkezhetett volna Torgyánékkal – aminek lehetőségét egyébként az 1., forduló előtt 3 héttel Deutsch Tamás kizárta"

Ez sem igaz így. A Fidesz mindig is azt kommunikálta '98-ban, hogy a FKGP-vel való koalíciós kényszer nélküli kormányzásra kérnek választói felhatalmazást, amelynek megfelelően végül is Torgyán egyoldalúan volt kénytelen visszaléptetni az állva maradt 80 jelöltjüket. Ez egy árnyalatnyit más szitu az amúgy is abszolút többséget szerzett utódpárt mellé, mellesleg a két forduló között is cáfolva. (Nevezetesen Magyar Bálint, az első fordulóban még rá szavaztam egyéniben. Utána, ha akartam volna, sem tudok, mert mibdig visszalépett az MSZP jelöltje javára...)

Balt 2013.07.27. 08:54:32

@Balt: más szitu, mint beállni

Balt 2013.07.27. 09:01:51

@czjanos: :) Többek közt pont ezekkel a nevekkel sikerült 2,67%-ra küzdeni az Bokros (+MDF) nevével súlyosbított közös listát 2010-re.

Balt 2013.07.27. 09:10:39

@J.László: Nem érdemes. A "nagy (népi) demokraták" uis gyűlölik a népet, engem pl. teljesen ártatlan komment miatt tiltottak ki, úh még véletlenül sem olvasom eztán, ahogy ígértem, alkalmasint mást is lebeszélek.

Balt 2013.07.27. 09:16:20

@Pop40: Én pont 2002 óta mindenkit arra biztatok a családban, hogy "természetesen" mi (rosszul) "rejtőzködő baloldali szavazók" vagyunk, ha erre vonagkozó célirányos kérdést tenne fel bármely kvkutató. :)

Balt 2013.07.27. 09:27:17

@Moin Moin: Lol b+, gittet is rágtok?

Balt 2013.07.27. 09:39:52

@gigacherry: És ha a születendő lány lesz? :)

Moin Moin 2013.07.27. 12:34:38

@Balt:

1.) Az EP a saját szabályzata szerinti legitim döntésel hozta a hatérozatát. Az, hogy létezik kisebbségi ellenvélemény, természetes, ám semmit sme változtat a határozat létén és legitimitásán. Ilyen alapon nem évényesek a "több mint kétharmad" törvényei, alaptörvénye, stb. sem, hiszen azok ellen is mindig létezett parlamenti kisebbségi ellenvélemény.:-)

(Megj.: az alaptörvény egyébként illegitim, de erről írtunk már a blogon és kommentezted is...)

2.) Ties'n Weber kenn' i persönli' grod aus Minga: de isch oa Grattla!:-))) (Szellemi állapot és horizont terén megfelel kb. Zagyva Gyulának.)

Moin Moin 2013.07.27. 12:38:21

@Balt: Nem: a Fidesz 1998-ban a kampány során többször és egyértzelműen kizárta azt, hogy koalícióra lépne Torgyánékkal. Kifejkezetten erre vonatkozó újságírói kérdésre is, egy sajtótájékoztatón - ez volt az idézett Deutsch-eset.

Az pedig, hogy 80 helyen a harmadik negyedik helyeken álló, amúgy sem esélyes jelöltjeit Torgány visszaléptette, úgy igaz, hogy ezért a támogatásért cserébe megkapta a vidékfejlesztési "csúcsminisztériumot", hihetetlen pénzekkel. Ezért simán odadobott 80 érdektelen "parasztot".

Moin Moin 2013.07.27. 12:41:38

@Balt: @Moin Moin: Neeem: fideszesek csontjait ropogtatjuk és hozzá megisszuk a vérüket!:-) (A bennük található nagy mennyiségű fost pedig átszivattyúzzuk a Polgárok Házába...)

Balt, te egy egész rendes csávó lennél, Isten a tudója, mire kell neked ez a Fidesz nevű reménytelen ügy? Ne haragudj, de ez kb. olyan, mintha én 2009-ben Gyurcsányt sztároltam volna...:-)

Moin Moin 2013.07.27. 12:42:35

@Balt: Neeem: fideszesek csontjait ropogtatjuk és hozzá megisszuk a vérüket!:-) (A bennük található nagy mennyiségű fost pedig átszivattyúzzuk a Polgárok Házába...)

Balt, te egy egész rendes csávó lennél, Isten a tudója, mire kell neked ez a Fidesz nevű reménytelen ügy? Ne haragudj, de ez kb. olyan, mintha én 2009-ben Gyurcsányt sztároltam volna...:-)

gigacherry 2013.07.27. 13:13:08

@Szélmalomharcos: Nem a szülők tettei alapján ítélem meg a gyermekeiket. Ennyi.

gigacherry 2013.07.27. 13:17:07

@Szélmalomharcos: Vannak ott konfliktusok: Juhász Péter semmiképpen nem akar Gyurcsánnyal együttműködni, Bajnai azt mondja, hogy nem áll be azok közé, akik Gyurcsányt magával az ördöggel azonosítják, ugyanakkor Gyurcsány hívei Bajnait azért hibáztatják, hogy kínosan tartja a távolságot Gyurcsánytól. Ilyen konfliktusok sok helyen vannak, ahol nem egy fővezér határozza mag, hogy mit kell csinálni, hanem több álláspont ütközhet.

gigacherry 2013.07.27. 13:19:44

@Balt: Igen, lány lesz a második gyermekem. Én magam is lányként nőttem fel és biztosíthatlak benneteket: Nem ártott a fejlődésemnek a leszbikus politikusok létezése, szerepvállalása. Leszbikusok sem próbáltak molesztálni soha, férfiak közül viszont összefutottam már mutogatóssal, rámenőssel, stb.

willdattaa 2013.07.27. 14:46:33

@Dzoltán55:

Egyelőre cigány bűnözők gyilkolnak hetente idős magyar néniket, bácsikat.

Pop40 2013.07.29. 18:42:33

@Balt:

Ha az neked jó, tedd azt:)

Túl sokan nem lehettek ilyen attitűddel, a fideszt sokszor mérték már felül, de valahogy alulmérni valami miatt nem szokták. :D

Arra gondolni sem merek, hogy ez azért lehet, mert a nemzeti maszlaggal nyakon öntött ipari méretű lopás az ország nagyobbik felének nem jön be. :)

Ungár 2013.07.30. 17:39:32

Csak azokra a kommentekre szeretnék reagálni, amelyekből kiderült, hogy nem értik a jelenlegi választási rendszert. Egyfordulós, vagyis ez azt jelenti, hogy az egyéni jelöltek közül a relatív többséget szerző nyer. Ha egy jelölt 22100 szavazatot kap, míg a másik 22099-t, nyert. Ezért kell a demokratikus ellenzéknek abban megállapodnia, hogy az egyes körzetekben ki az az egyetlen személy, aki indul. De nem kell ennél több dologban megállapodni, mert a listákra leadott szavazatok nem vesznek el, nem csökkenek és a töredékszavazatok sem vesznek el. A jelöltet állító szervezet listájára érkeznek. Vagyis lehet két lista is.
süti beállítások módosítása