SZEMA-blog

A SZEMA - Liberális Párt hivatalos blogoldala

Alapelveink

Utolsó kommentek

  • István Szlis: Hát értem én a pedagógusok nagy része egyszerü pedagógus. Éstessékmondani milyen az bonyolutpedagógus? (2015.08.02. 19:30) A pedagógusok magányossága
  • KUHULIN: @$$$=$$$: Mit vársz egy kamu-pártól??? (2015.02.27. 14:08) Bohócországban élünk
  • nnnnnnnn: a 37485dik libsi picsogást olvashattuk. (2015.02.27. 13:35) Bohócországban élünk
  • Idusz: Népszavazással elfogadott törvénnyel igen. (2015.02.27. 08:40) A semmiségi törvény
  • maxval bircaman felelős szerkesztő: A feles döntéssel meghozott semmisség alapján nem helyezhető hatályon kívül kétharmados jogszabály. (2015.02.27. 07:07) A semmiségi törvény
  • Utolsó 20

SZEMA a facebookon

2012.12.21. 09:44 xava

Porszem a gépezetben

„A gép forog, az alkotó pihen”
(Madách)

iskola.jpgA Brüsszelben tárgyaló miniszterelnök arra a kérdésre, hogy mit üzen a tüntető diákoknak, azt válaszolta: "Erős hetünk van. Hétfőn megcsináltuk a költségvetést, szerdán pedig a gáz-, távfűtés- és villamosáram-árcsökkentést, csütörtökön megoldottuk a jövő évi minimálbért, és a hét végéig megoldjuk a felsőoktatási reformot is".

Olykor előfordul, hogyha az ember miniszterelnök, többnek, teremtőnek, istenségnek képzeli magát.
Az igazán nagy baj akkor van, ha ezt nem csak néha, magában, otthon a tükörnél, hanem véresen komolyan, egy ország előtt teszi.
Úgy tűnik azonban, az „isteni számításba” hiba csúszott, kis porszem került a gépezetbe, s fáradt Viktorunk nem pihenhetett meg az utolsó nap… A diákok nem fogadták/tűrték el ezt a lekezelő üzenetet, és kiálltak jogaikért. Érdekes, hogy Orbán szája szélén a jellegzetes gúnyos vigyor rendre megjelenik, mikor a diákmegmozdulásokról beszél, de láthatóan meglepte a tüntetéssorozatuk; ezt egyértelműen jelzi az összevissza kommunikáció, és az ellentmondásos, napról-napra változó ötletek, javaslatok.
Persze érthető a csodálkozás. Eddig ez az ország, néhány nagyobb és több kisebb, békés, csendes tüntetéstől eltekintve elviselte az Orbán–kormány ámokfutását. És eddig, a most középpontba került fiatalok sem hallatták a szavukat. Sokan lenézően csak legyintettek is rájuk: elveszett generáció, nem érdekli őket semmi csak a facebook, a bulik, a haverok…
Orbánék ott tévedtek nagyot, hogy azt hitték, velük is megtehetik azt, amit a társadalom más csoportjaival eddig nyugodtan.

Hiszen a munka törvénykönyve, az új alkotmány, a nyugdíjpénztári vagyon lenyúlása, a különadók, a munkanélküliek, a rokkantak, a hajléktalanok megalázása stb, - eddig büntetlenül mehetett…
Viszont, amikor nincs jövőkép, amikor nem lehet sem tanulni, sem munkát találni, amikor nem lehet félteni a munkahelyet, az egzisztenciát, mert még nincs, és esély sincs a megszerzésére, és mikor az egyetlen perspektíva a menekülés ebből az országból - akkor már nincs mitől félni sem.
Ezzel nem számoltak Orbánék, a diákok pedig bizonyították, hogy igenis jelen vannak, itt vannak, nem félnek, figyelnek és figyelni kell rájuk!
Ma még nem tudni, hogyan alakul a helyzet, mi lesz a folytatás. De egy már most tisztán látszik: ezek a fiatalok a napokban megmutatták, hogy van hangjuk, hogy tudnak cselekedni, és fontos nekik, ami ebben az országban történik.
Igen, ők az internetet és a facebookot kiválóan használják - az egyetlen eszközt, ahol nem a kormányzati kommunikáció van csak jelen...Őket nem lehet megetetni a hazug pr kampányokkal, az óriásplakátokkal és megvett helyi újságokkal, az elferdített hírekkel.
És hiába az "isteni küldetéstudat", a valóság az, Orbánék a költségvetést ősztől toldozgatják, és újabb és újabb adókat, megszorításokat találnak ki a hiány csökkentésére. A szerdára beírt energia-árcsökkentés is csak látszat, mert közben az egész állami elosztási-, adózási- és juttatási rendszer igazságtalanná vált, és a szintén egy nap alatt megoldottnak vélt minimálbér is csak egy csepp a magas munkanélküliség, és a vészesen csökkenő reálbérek tengerében. Végül, az oktatás helyzetét sem tudták a hét végéig rendezni, csak "reform" mögé bújtatott elvonások, ésszerűtlen átalakítások születtek.
Nem is lehet így ezeket a komoly, az ország sorsát nagyban befolyásoló területeket kezelni. Hosszas előkészítésnek, egyeztetésnek, és érdemi, szakmai munkának kellene megelőznie minden változtatást. Aki úgy véli, ezeket egy nap alatt meg lehet oldani, az magáról állítja ki az alkalmatlansági és nagyképűségi bizonyítványt!
A diákok mindezeket pontosan látták, és meg is fogalmazták nemtetszésüket.
Innen már csak pár lépés, hogy az összes, pórul járt társadalmi csoport felismerje, hogy együttesen kell fellépniük, hogy a cél közös, és a szolidaritás a másikkal megsokszorozza az erejüket. Ha ez bekövetkezik - akár 2014-ben, akár előbb, akár a választásokon, akár más úton-, akkor esély lesz a demokrácia visszaállítására, és arra, hogy újra normális országban élhessünk (s grátiszként akkor vélhetően le fog fagyni az a gúnyos vigyor is Orbán arcáról…).

 

Szólj hozzá!

Címkék: reform 2014 Orbán diáktüntetések


A bejegyzés trackback címe:

https://szema.blog.hu/api/trackback/id/tr414975930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása